Sökformulär

Bransch

Varför lämnar mäklare yrket?

7 februari 2019

Fastighetsmäklaryrket är populärt. Samtidigt lämnar många yrket efter bara några år. I ett gemensamt projekt ska nu FEI Research Institute, Högskolan Väst och Mäklarsamfundet undersöka hur många som lämnar branschen kort efter att de fått sin registrering, om någon grupp är överrepresenterad och orsakerna till varför man lämnar branschen.

Läs mer


Ny bostadsminister, ny bostadspolitik?

7 februari 2019

Per Bolund (MP) är ny bostads- och finansmarknadsminister. I en rad intervjuer under de senaste dagarna har han börjat lufta sin syn på bostadspolitiken. Vad kan vi utläsa av detta?

Läs mer


Kreditrestriktioner och utlåningsvillkor avgör bostadsmarknaden 2019

7 februari 2019

I en ny rapport från Mäklarsamfundet ger 975 fastighetsmäklare över hela landet sin syn på hur bostadsmarknaden kommer att utvecklas under 2019.

Läs mer


Ready Digital hjälper dig bli synlig på Google genom SEO!

7 februari 2019

Det är bra att vara insatt i hur SEO fungerar, men för att lyckas är det viktigt att kontinuerligt göra uppföljningar med statistik om placeringar, trafik och konverteringar. Förutsättningarna för SEO förändras också över tid eftersom Google ändrar i sina algoritmer och konkurrenterna börjar optimera sina hemsidor.

Här kommer Ready Digital in i bilden, de är experter på SEO och för medlemmar i Mäklarsamfundet kan de presentera ett unikt erbjudande.

Ta del av erbjudandet


Ny regering - vad händer med bostadspolitiken?

24 januari 2019

Det tog 131 dagar men nu har vi en regering. För den svenska bostadspolitiken och bostadsmarknaden finns här både möjligheter och orosmoln.

Läs mer


Tyck till om fastighetsvärdering!

24 januari 2019

Bankföreningen arbetar med en beställarhandledning för bankerna vid värdering av bostäder. Syftet är att skapa en enhetlig norm för värdeutlåtanden i samband med kreditgivning. Nu vill man ha fastighetsmäklarnas synpunkter på utformningen.

Läs mer


Svensk Fastighetsförmedlings nya VD

24 januari 2019

Den 1 februari får Svensk Fastighetsförmedling en ny VD i Liza Nyberg. Liza kommer närmast från rollen som CEO på Collector Bank. Hon har också gedigen erfarenhet från fastighetsmäklarbranschen genom en tidigare roll som VD för Skandiamäklarna.
Svensk Fastighetsförmedlings styrelseordförande Håkan Hellström, kommenterar valet av Liza Nyberg så här: 
-  ”Som Sveriges största ägardrivna fastighetsmäklarföretag samlar vi nu styrkorna för att ytterligare stärka vår position på marknaden, och med vår erfarenhet, styrka och våra drivna medarbetare aktivt hjälpa alla som vill förverkliga sina drömmar att fler gånger under sin livscykel byta boende.”

Läs mer


Unga har det svårast på bostadsmarknaden

24 januari 2019

Vilken grupp har det tuffast på bostadsmarknaden? Vem är det mest synd om? De flesta bedömare tycks vara överens om att ungdomar och unga vuxna är de som har det motigast. Vad ligger egentligen bakom den bedömningen? En ny rapport från Swedbank kastar ljus över ämnet.

Läs och hämta rapporten här


Kundombudsmannen blir kundvägledare

10 januari 2019

En av Mäklarsamfundets mest uppskattade tjänster är kundombudsmannen, som varje år tar över 3000 samtal med konsumenter. Kundombudsmannen Magnus Bäckström får nu förstärkning av Annika Ahlberg, tidigare förbundsjurist på Mäklarsamfundet. I samband med att kapaciteten ökar passar vi också på att byta namn på tjänsten. Hädanefter får Sveriges bostadskonsumenter nöjet att ha kontakt med Mäklarsamfundets Kundvägledare (KV). Dessutom ökar tillgängligheten med nya öppettider.

Läs mer


Köpa bostad utan kontantinsats?

10 januari 2019

Fastighetsbolaget Trianon ska bygga 180 bostadsrätter i Rosengård, Malmö. Bolaget vill pröva en modell för de som vill köpa en bostadsrätt, men saknar kontantinsats. Lösningen är så kallade sociala obligationer. Men innan det kan bli verklighet måste Finansinspektionen säga sitt.

Läs mer


Vad händer med räntorna under 2019?

10 januari 2019

I december höjde Riksbanken räntan till -0,25 % Det var den första höjningen på 7 år. Flera storbanker var snabba med att följa efter och justera de egna listräntorna. Vad betyder det för bolåneräntorna framöver och kan vi vänta oss fler höjningarna? I dagarna kom det penningpolitiska protokollet som ger fler ledtrådar

Läs mer


Klicktoppen - 2018 års mest lästa

13 december 2018

När vi summerar 2018 är det tydligt att vissa ämnen engagerar mer än andra. Ni läsare har röstat med fötterna, eller rättare sagt, med klickfingret. Här är de mest lästa texterna under året.

Läs mer


Årets branschrapport är här!

13 december 2018

Lagom till att året går mot sitt slut kan vi också summera läget i branschen med Mäklarsamfundets årliga branschrapport "Fakta & Nyckeltal". Löneform, årsinkomst, ålders- och könsfördelning, utbildningsbakgrund. Rubbet finns i Fakta & Nyckeltal 2018.

Läs och hämta rapporten här


Trygg mäklare - Tomma tunnor skramlar mest

13 december 2018

Leadssäljaren Mäklarkoll har lanserat en certifiering för mäklarföretag. Istället för att hjälpa och upplysa konsumenter vilseleder den. Det är allvarligt för en aktör som gärna pratar vitt och brett om transparens och tydlighet.

Läs mer


Vart är bostadsmarknaden på väg?

13 december 2018

Björn Wellhagen medverkade nyligen i studiosamtal med bostadspolitik.se om vad som händer på bostadsmarknaden just nu.

Se samtalet här


FI: Det är bostadsprisernas fel!

30 november 2018

Byggbolag, mäklare och tunga ekonomer är överens. Det skärpta amorteringskravet höjer trösklar, ökar inlåsningen och är en av orsakerna bakom en trögare marknad. Men Finansinspektionen fortsätter att försvara kreditrestriktionerna

Läs mer


Nya avsnitt av Tak över Huvudet på G!

30 november 2018

Vi har stängt in oss i studion igen. Resultatet? Inte mindre än fem nya avsnitt av Mäklarsamfundets podd Tak över Huvudet. Först på tur står ett avsnitt om BoPriskoll, Mäklarsamfundets och Värderingsdatas tjänst för trygg och tydlig prissättning. Stay tuned!

Följ Tak över Huvudet på SoundCloud


Bildbonanza från Branschdagen på Berns

30 november 2018

Tack alla härliga medlemmar och samarbetspartners som gjorde branschdagen till en succé. Vi har bildbevisen från både dagen och kvällen. Kolla in albumet på Facebook!

Se bilderna här


En hälsning från Värderingsdata

16 november 2018

Värderingsdata, som förser sina kunder med informativa och tillförlitliga branschbeslut, har med 25 år i branschen en hel del kunskap. Denna vecka skickar de med oss en hälsning med svar på de vanligaste frågorna som de får angående Bopriskoll.

Läs mer


Klyschiga annonser - nej tack!

16 november 2018

Fastighetsbyrån har låtit undersöka vad svenskarna tycker om bostadsannonserna. Många tycker att annonserna är både generiska, klyschiga och opersonliga.

Läs mer


Nordic Green Energy ny samarbetspartner

16 november 2018

Mäklarsamfundet välkomnar energibolaget Nordic Green Energy som ny samarbetspartner. Läs mer om Nordic Green Energy genom att klicka på länken.

Läs mer


Nu startar #Svepet!

9 november 2018

Mäklarsamfundet utvecklar sina kanaler för medlemskommunikation. Varannan vecka kommer vi, istället för att skicka ut nyhetsbrevet, sända live på Facebook. På som mest 10 minuter kommer vi klämma in branschnyheter, gäster och samtal. Ambitionen är att skapa ett rappt format som ger dig en sammanfattning av de viktigaste branschnyheterna och diskussionerna under veckan som gått.

Se sändningen här


Branschdagen 2018 - Snart smäller det!

9 november 2018

Kom och trängs med oss på Berns den 16 november! Då går branschdagen, en del av Mäklarsamfundets hundraårsjubileum, av stapeln. Vi fyller lokalen med spännande utställare och minglande branschkollegor, ny och aktuell kunskap och massor av inspiration. På kvällen blir det middag och fest. Det finns fortfarande platser kvar. Säkra din plats på hela branschens mötesplats nu!

Anmäl dig här!


Konkurrenter blir partners i Göteborg

9 november 2018

Med Ny Vy mäklare har Göteborg fått en ny aktör på fastighetsmäklarmarknaden. Det är de tidigare konkurrenterna Sebastian Stojanovic och Alexander Cezar, båda namnkunniga mäklare i Göteborg, som slagit sig samman. Ambitionerna är höga. Ny Vy siktar på att bli stans ledande mäklare. Läs mer om Ny Vy på företagets hemsida.

Till Ny Vy


De 7 kusligaste bostadsannonserna någonsin – vågar du kolla in?

1 november 2018

Halloweentider blåser runt med de ruskiga höstvindarna. Därför vill vi uppmärksamma de där bostadsannonserna där det är något som liksom inte riktigt… stämmer. De där husen eller lägenheterna som familjerna i filmer som The Conjuring och serier som American Horror Story faktiskt köpte. Men som du gör klokt i att istället bara läsa om på säkert avstånd.

Läs mer


Tuffa villkor, höga trösklar – 8 av 10 förstagångsköpare stängs ute

1 november 2018

Vilka effekter har kreditrestriktioner och tuffare lånevillkor hos bankerna fått? Det har analysföretaget Evidens tittat närmare på. Deras slutsats är att cirka 8 av 10 förstagångsköpare i centrala Stockholm och Göteborg stängs ute från det ägda beståndet med nuvarande regler.

Läs mer


Därför ska du anmäla dig till Branschdagen på Berns i november

1 november 2018

Branschdagen är precis som tidigare år en självklarhet för mäklaren som vill ligga i framkant! Visste du till exempel att mäklarföretag snart kan komma att behöva registreras och stå under tillsyn hos FMI? Vad innebär en sån sak? Det och mycket annat reder våra proffsiga jurister och föreläsare ut den 16 november! Och så middag, mingel och festligheter på det såklart.

Se vår video här


Beskattningsrätt eller boxning? Så trygga känner sig mäklarna

25 oktober 2018

"Klart jag är beväpnad i tjänst". Det låter kanske främmande för mäklare i lilla trygga Sverige. Men söker man sig bortom vår blågula sfär möts man av en verklighet där dramatiska berättelser och självförsvarsguider finns i multum. Nu vill vi veta mer om hur trygga svenska mäklare känner sig.

Läs mer


Enklare att deklarera bostadsförsäljning? Ja tack!

25 oktober 2018

Skatteverket ska göra deklaration av bostadsförsäljning enklare. Myndigheten söker nu  mäklare att intervjua om kundernas utmaningar och svårigheter i deklarationsprocessen.

Läs mer


Professorns kritik mot tuffa kraven

25 oktober 2018

John Hassler är en av Sveriges tyngsta ekonomer. Han är också en av de tydligaste kritikerna av kreditrestriktionerna på bostadsmarknaden. Riskerna är här för att stanna, menar han. Det krävs reformer och en mer rättvis riskfördelning för att komma tillrätta med problemen.

Läs mer


Hur många lämnar branschen?

18 oktober 2018

Hälften inom två år. En tredjedel inom ett år. Uppgifterna om hur många fastighetsmäklare som lämnar branschen kort efter sin examen och registrering varierar.

Läs mer


Fastighetsmäklare årets nyföretagare i Karlskrona

18 oktober 2018

Fastighetsmäklaren Louise Larsson blev nyligen utnämnd till årets nyföretagare i Karlskrona. Här berättar hon om varför hon har så nöjda kunder och hur framtidsplanerna ser ut.

Läs mer


När kommer första räntehöjningen?

18 oktober 2018

Reporäntan ligger fast på -0,50 procent, men kanske rycker nu den första höjningen på sju år närmare. Idag tror tre av fyra storbanker att Riksbanken höjer räntan innan årsskiftet.

Läs mer


Mäklarskyltar - snart ett minne blott?

11 oktober 2018

Allt fler mäklare slutar med hänvisningsskyltar, eller så kallade till salu-skyltar. Men de syns fortfarande här och var. Vi reder ut vad som gäller för skyltarna.

Läs mer


Slut med mäklarprosa i Norge

11 oktober 2018

Norges motsvarighet till blocket förbjuder superlativ och "obalanserat" språk i bostadsannonser. Vad tycker svenska fastighetsmäklare om den utvecklingen?

Läs mer


Hör upp! Därför ska du anmäla dig till Branschdagen på Berns i november

5 oktober 2018

Branschdagen är förstås precis som tidigare år en självklarhet för mäklaren som vill ligga i framkant! Visste du till exempel att mäklarföretag snart kan komma att behöva registreras och stå under tillsyn hos FMI? Vad innebär en sån sak? Det och mycket annat reder våra proffsiga jurister och föreläsare ut den 16 november! Och så middag, mingel och festligheter på det såklart.

Läs mer


Data från Svensk Mäklarstatistik nu ännu mer tillgänglig

5 oktober 2018

Sedan en kort tid tillbaka har Svensk Mäklarstatistik infört funktionen ”exportera till excel” på hemsidan www.maklarstatistik.se. Du som mäklare kan nu hämta statistik när du vill och bearbeta den för intaget, nyhetsbrevet eller andra sammanhang där du vill framhäva din expertis.

Läs mer


Prisfall oroar unga

5 oktober 2018

En Sifoundersökning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling visas att 4 av 10 unga är oroade över värdeutvecklingen för den egna bostaden.

Läs mer


Bostadskonsumenterna spår prisökningar

5 oktober 2018

Många bostadskonsumenter tror nu på prisökningar de kommande tolv månaderna. Det enligt en ny Sifoundersökning beställd av Bjurfors.

Läs mer


Niklas Rollgard till Mäklarsamfundet

27 september 2018

Mäklarsamfundets juridikavdelning växer. Niklas Rollgard, idag chefsjurist på Fastighetsmäklarförbundet FMF, börjar sin tjänst den 23 december 2018.

Läs mer


Branschdag 16 november

27 september 2018

Den 16 november anordnar Mäklarsamfundet en branschdag på Berns Salonger i Stockholm. En självklar mötesplats för branschen fullpackad med kunskap, inspiration, mingel och spännande möten. Branschdagen anordnas som en del av Mäklarsamfundets hundraårsjubileum och ersätter för Stockholmskretsen den roadshow som  gör nedslag i övriga kretsar under detta och nästa år. Därför får medlem som tillhör Stockholmskretsen rabatterat pris på branschdagen.

Läs mer


Jenny Stenberg ny VD på Fastighetsmäklarförbundet FMF

27 september 2018

Den 16 november får FMF en ny vd i Jenny Stenberg. Hon kommer närmast från en tjänst som bolagsjurist på Fastighetsbyrån.

Läs mer


Vad alla mäklare borde veta om skräckväxten Parkslide

20 september 2018

I Storbritannien avsäger sig mäklare uppdrag om Parkslide upptäcks på tomten. Nu har växten fått fäste i Sverige. Vi går igenom det du som mäklare behöver veta om den aggressiva växten.

Läs mer


Fyra skäl att använda BoPriskoll

20 september 2018

Med över 1670 anslutna kontor är sannolikheten stor att du är en av alla som redan använder BoPriskoll. Tillhör du de som ännu inte riktigt hunnit sätta dig in i tjänsten och upptäcka fördelarna på egen hand? Eller har du funderingar kring vad du som mäklare tjänar på att använda BoPriskoll? Läs det här!

Läs mer


Branschdag i Stockholm

20 september 2018

Den 16 november anordnar Mäklarsamfundet en stor branschdag på anrika Berns salonger i Stockholm. Dagen är proppfull med utställare, föreläsningar, middag och underhållning. Missa inte årets mest självklara mötespunkt för hela branschen.

Läs mer


Lantlig idyll fortsatt stark enligt trendrapport

13 september 2018

Svensk Fastighetsförmedlings trendrapport för 2018-2019 ger en spännande inblick i svenskarnas syn på framtidens boende. Undersökningsresultatet visar bland annat att drömmen om den lantliga idyllen fortfarande är stark, men också att många kan tänka sig att flytta utomlands.

Läs mer


Vanliga frågor om BoPriskoll

6 september 2018

Många mäklare har kommit igång ordentligt med BoPriskoll. I takt med det kommer också frågorna. Här är de vanligaste frågorna från Mäklarsverige om BoPriskoll.

Läs mer


Tanja Ilic lämnar Svensk Fastighetsförmedling

6 september 2018

Svensk Fastighetsförmedlings VD Tanja Ilic har valt att lämna företaget. Tanja Ilic har haft VD-posten sedan augusti 2015.

Läs mer


Carolina Stegman lämnar Fastighetsmäklarförbundet FMF

6 september 2018

Carolina Stegman började som VD på Fastighetsmäklarförbundet FMF 2012. I ett pressmeddelande berättar FMF att Stegman valt att avsluta sin anställning vid årsskiftet.

Läs mer


Systemutvecklare sökes till Mspecs

30 augusti 2018

Vi söker nu en ny medarbetare till Mspecs för systemutveckling. Hjälp oss hitta hen! Tänk på din bekantskapskrets och ditt personliga nätverk så har du säkert en lämplig kandidat!

Läs mer


Ny fastighetsmäklarlag på väg!

23 augusti 2018

En utredning föreslår att Fastighetsmäklarföretagen ska omfattas av Fastighetsmäklarlagen och att det ska bli möjligt att ingå digitala uppdrags- och depositionsavtal. Här går vi till botten med förslagen.

Läs mer


Branschen i siffror

23 augusti 2018

Mäklaryrket lockar många. Nya siffror från FMI visar att mäklarna blir allt fler. I slutet av juli 2018 slogs nytt rekord i antal registrerade mäklare.

Läs mer


BoPriskoll klar att användas!

28 juni 2018

Efter en vår av utveckling och testning är Mäklarsamfundets och Värderingsdatas tjänst för trygg och tydlig prissättning - BoPriskoll - klar att användas. Vi tillgängliggör tjänsten kostnadsfritt för alla landets fastighetsmäklare på samma villkor. Från och med nu får du alltså tillgång till BoPriskoll oavsett om du är medlem i Mäklarsamfundet eller ej, eller om du är kund hos Värderingsdata idag.

Läs mer


Lantmäteriet: Slopa krav på pappershandlingar vid fastighetsöverlåtelser!

28 juni 2018

Lantmäteriet vill att kravet på pappershandlingar vid fastighetsöverlåtelser släpps och att överlåtelserna ska kunna ske digitalt. Det slår myndigheten fast i en utredning som gjorts på uppdrag av regeringen.

Läs mer


Köpklar ska öka kunskapen vid köp av nyproduktion

28 juni 2018

Kunskapen kring vilka rättigheter och skyldigheter köpare har vid en bostadsaffär är ofta låg, speciellt vid köp av nyproduktion. Därför lanserar Hemnet nu en uppdatering av guiden Köpklar för att öka kunskapen kring köp av nyproducerade bostäder.

Läs mer


Enkla bolån får kritik

20 juni 2018

I nyhetsbrevet har vi tidigare berättat om bolåneutmanaren Enkla, som med buller och bång lanserade sin tjänst där man utlovade 0,95 procents ränta. Senaste nytt är att den utlovade superlåga räntan efter tre år nästan dubbleras. Nu kommer kritik mot Enkla från olika håll.

Läs mer


Kreditrestriktionerna sätter tak för vad marknaden kan efterfråga

20 juni 2018

Majsiffrorna från Svensk Mäklarstatistik visar fortsatt prisstabilisering med små rörelser men också fortsatt försiktighet. Vårens långsammare marknad och sjunkande antal försäljningar visar hur kreditrestriktioner från bankerna i kombination med det skärpta amorteringskravet får effekter på rörligheten redan på kort sikt, kommenterar Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen.

Läs mer


Allt fler hushåll tror på fallande priser

20 juni 2018

SEB:s boprisindikator vänder nedåt i juni-mätningen. Andelen hushåll som tror på stigande priser har minskat och andelen som tror på sjunkande priser har ökat. Boprisindikatorn hamnar därmed på 7, en minskning med 4 enheter.

Läs mer


Digital fastighetsöverlåtelse genom blockkedjan testades live

14 juni 2018

Hur kan blockkedjeteknik användas i framtidens fastighetsöverlåtelser? Det tittar Lantmäteriet tillsammans med Kairos Future, Svensk Fastighetsförmedling och andra aktörer närmare på just nu. Den 11 juni testades för första gången en digital fastighetsöverlåtelse.

Läs mer


SkandiaMäklarna och Landgren går samman

14 juni 2018

SkandiaMäklarna och Landgren meddelade den 12 juni att de går samman. Landgren blir genom affären SkandiaMäklarnas största franchisetagare med tio distrikt i sydvästra Skåne. Landgren flaggar om och blir SkandiaMäklarna Landgren.

Läs mer


Sjunkande priser på småhus

14 juni 2018

Under perioden mars-maj 2018 har priserna på småhus sjunkit med en procent, jämfört med föregående tremånadersperiod, visar färska siffror från SCB:s Småhusbarometer. På ett år har priserna stigit med 3 procent sett till riket som helhet.

Läs mer


Unga stängs ute från bostadsmarknaden – tjänar för lite

14 juni 2018

För de flesta unga under 30 år i landets 20 största kommuner är dörren för att komma in på bostadsmarknaden stängd, visar en kartläggning från SBAB. Orsaken? De tjänar för lite.
– Sammanställningen visar med nedslående tydlighet att de unga som ska in på bostadsmarknaden har det väldigt svårt, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB till SvD.

Läs mer


”Var öppen för det nya”

8 juni 2018

För Cecilia Beck-Friis var fastighetsmäklarbranschen något helt nytt när hon tog över rollen som vd för Hemnet i oktober 2017. Men att hoppa in i något nytt är inget som skrämmer henne. I en intervju berättar Cecilia Beck-Friis om sina intryck av branschen, om sina drivkrafter och vad hon har för vision och mål för Hemnet.

Läs mer


100 år av mäklarnytta - det ska vi fira!

8 juni 2018

1919 bildades det som vi idag kallar Mäklarsamfundet, vilket innebär att vi fyller 100 år nästa år. Det ska vi fira med er! Under ett år kommer vi anordna aktiviteter för våra medlemmar runt om i landet, där det bjuds på inspirationsföreläsningar och middag. Vi kommer även ha en branschdag senare i höst. Le grande finale blir en storslagen fest på Stadshuset!

Nyfiken på att veta mer? Se filmen med Björn och Joakim


Maja Fritzell är Årets Mäklarstudent

1 juni 2018

Priset ”Årets Mäklarstudent” har delats ut av SkandiaMäklarna i samarbete med Universum och Mäklarsamfundet sedan 2011. I år vann Maja Fritzell, som läser till fastighetsmäklare på Malmö Universitet. Priset syftar till att lyfta fram mäklarstudenter som på olika sätt utmärker sig väl.

Läs mer


Grattis Björn och Karin!

1 juni 2018

Det visade sig att ingen kunde slå Mäklarsamfundets nya vd Björn Wellhagen i årets golftävling på Kyssinge golf. Björn Wellhagen tog hem förstaplatsen i herrklassen och fastighetsmäklaren Karin Sjögren tog hem förstaplatsen i damklassen. Stort grattis!

Se bilder från tävlingen här!


Lästips: Färre vill bli mäklare efter oro på marknaden

1 juni 2018

I veckan publicerade TT en artikel om att antalet förstahandsansökningar till mäklarprogrammen på landets högskolor har minskat med drygt 20 procent på grund av oron på bostadsmarknaden.

”En tuffare marknad med bland annat skärpta lånebegränsningar och amorteringskrav påverkar en del ungdomar. Vet man att det blir tuffare, då tenderar fler att göra andra karriärval”, säger Jonas Molin, programansvarig vid Högskolan i Gävle, till TT.

Läs artikeln här


Nyproduktionen minskade under första kvartalet 2018

1 juni 2018

För första gången sedan 2012 minskade antalet påbörjade lägenheter under årets första kvartal, visar preliminära siffror från SCB. Totalt påbörjades nybyggnation av 14 450 lägenheter under det första kvartalet 2018, vilket är 13 procent färre jämfört med motsvarande period 2018.

Läs mer


Riksbanken vill ha centralt bostadsrättsregister

25 maj 2018

Mäklarsamfundet har länge påpekat riskerna med att det i Sverige saknas ett centralt bostadsrättsregister likt det som redan idag finns för fastigheter. I Riksbankens senaste rapport om den finansiella stabiliteten tar de ställning för ett centralt bostadsrättsregister för registrering av panter.
– Det är positivt att allt fler förespråkar ett centralt bostadsrättsregister, säger Björn Wellhagen, VD för Mäklarsamfundet.

Läs mer


Utbildningen öppnade nya dörrar

25 maj 2018

När Christoffer Reuterling hade läst klart Mäklarsamfundets fastighetsmäklarassistentutbildning hade han siktet inställt på att bli just mäklarassistent. Men det blev inte riktigt som planerat. Efter en flytt till Skåne, ett husköp och en slump är han idag handläggare på Lantmäteriet, något som han är mycket tacksam för.

Läs mer


Har du koll på GDPR?

17 maj 2018

Fastighetsmäklare samlar in olika typer av personuppgifter under hela förmedlingsprocessen. Införandet av GDPR (EU:s nya dataskyddsförordning) innebär att varje mäklarföretag nu måste ta ansvar och genomföra förändringar i hur ni får samla in och lagra personuppgifter. Som stöd i det arbetet har Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarförbundet FMF tagit fram branschriktlinjer som du hittar på våra hemsidor.

Klicka här för mer info


Fortsatt bostadsbrist i 84 procent av landets kommuner

17 maj 2018

Boverket presenterade nyligen en enkät om läget på bostadsmarknaden och en rapport om äldres boendeekonomi. De konstaterar att fler bostäder behövs, bland annat särskilda boenden för äldre och personer med funktionsnedsättning.

Läs mer


Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: ”Stabil men försiktig marknad”

17 maj 2018

Aprilsiffrorna från Svensk Mäklarstatistik pekar på att marknaden börjar stabiliseras, men samtidigt präglas marknaden fortsatt av försiktighet. Statistiken bekräftar prognosen om stillastående priser, som landets fastighetsmäklare gav i den senaste medlemsundersökningen Mäklarinsikt.

Läs mer


Chans att vinna fina priser!

17 maj 2018

Nu är det hög tid att ta fram golfklubborna och öva på svingen! Den 30 maj är det äntligen dags för Årets mäklargolf på Kyssinge golfbana. Tävlingen anordnas av Mäklarsamfundets Stockholmskrets och det finns chans att vinna finfina priser.

Anmäl dig idag!


”Det är inte en one-man show”

9 maj 2018

För ett år sedan tog Ankie Björk över Svensk Fastighetsförmedlings Södermalms kontor. Ett stort kontor med hög personalomsättningen och många nya mäklare. Trots över 20 år i branschen och erfarenhet av att starta upp kontor visade det snabbt att det här skulle bli Ankie Björks största utmaning hittills.

Läs mer


Tambur nu säkrat för GDPR

9 maj 2018

Trots kort tid på marknaden har många redan börjat använda tillträdestjänsten Tambur. Över 900 mäklare registrerat sig och över 1 150 skarpa ärenden registrerats. I dagarna skickas också ett GDPR-anpassat personuppgiftsbiträdesavtal ut till berörda mäklare.

Läs mer


Utmana Mäklarsamfundets VD i golf!

9 maj 2018

Tror du att du kan slå Mäklarsamfundets nya VD i golf? Om svaret är ja, anmäl dig då till Årets mäklargolf den 30 maj på Kyssinge golfbana. Mäklargolf är tävlingen som samlar alla golfintresserade och golfspelande fastighetsmäklare och låter dem göra upp om titeln "Årets mäklargolfare". Årets golftävling anordnas av Mäklarsamfundets Stockholmskrets. Såklart finns det ”Prova-på-golf” för dig som är nybörjare.

Läs mer och anmäl dig här


Allt fler hushåll tror på stigande bostadspriser

9 maj 2018

SEB:s boprisindikator fortsätter uppåt för fjärde månaden i rad. Andelen hushåll som tror på stigande priser har ökat och andelen som tror på sjunkande priser har minskat.
– De senaste månadernas trend håller i sig och hushållens förtroende för bostadsmarknaden återvänder gradvis, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Läs mer


"Nya vägar till en lyckad bostadsaffär"

9 maj 2018

En av branschens viktigaste framtidsfrågor är hur digitaliseringens utmaningar och möjligheter hanteras. I en serie intervjuer kommer nyhetsbrevet Fastighetsmäklaren framöver sätta fokus på branschens utvecklingsarbete i ljuset av digitaliseringen. Först ut är Erik Wikander, VD på Mäklarhuset.

Läs mer


Välkommen Björn!

3 maj 2018

I februari blev det klart att Björn Wellhagen skulle ta över rollen som Mäklarsamfundets nya VD och nu är han på plats. Nyhetsbrevet Fastighetsmäklaren fångade upp Björn mellan möten och pressfotografering för att ställa några frågor om hur han upplever sin första dag på jobbet.

Läs mer


65 000 nya lägenheter i Sverige

3 maj 2018

Sveriges bostadsbestånd ökade med cirka 65 000 bostadslägenheter mellan åren 2016 och 2017, visar nya siffror från SCB. Totalt fanns det 4 859 252 bostadslägenheter i hela landet vid utgången av 2017.

Läs mer


Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på -0,50 procent

3 maj 2018

Riksbanken meddelade under torsdagen den 26 april 2018 att de lämnar reporäntan kvar på -0,50 procent. De bedömer att räntan kommer börja höjas mot slutet av året, vilket är något senare än i tidigare prognos.

Läs mer


Florida vs Sverige

19 april 2018

Gunnar Thulin flyttade till Florida för snart 30 år sedan och omskolade sig till mäklare. Idag arbetar Gunnar i Sverige under sommaren och i Florida resten av året. Vi ställde några frågor till Gunnar om livet i Florida och hur det är att arbeta som fastighetsmäklare där jämfört med i Sverige.

Läs mer


Dream team!

19 april 2018

I avsnitt 35 av Tak över huvudet pratar vi om hur man bygger ett framgångsrikt team. Vilka roller och personligheter behövs för att få ihop ett dream team? Vilken betydelse har ledarskapet? Och hur bra är det egentligen att ha en Zlatan i teamet? Veckans gäster är Kleber Saarrenpää, tidigare fotbollsproffs och nu tränare för IK Brage, och Elisabeth Fogelström, HR- och rekryteringschef på Svenska Mäklarhuset.

Lyssna här


”FEI gör det möjligt att kombinera arbete, familj och studier”

19 april 2018

Med familj, arbete och studier till Fastighetsmäklare 120 hp har Elin Norin, 30 år från Nynäshamn, haft fullt upp. Med hjälp av FEIs distanskoncept FEI FLEX är Elin nu klar med utbildningen.

Läs mer


Smartare tillträden med Tambur

19 april 2018

Tambur är en ny tjänst som kommer förenkla och effektivisera tillträdesprocessen i samband med bostadsköp. Tambur är framtagen genom ett samarbete mellan UC, de åtta stora bolånebankerna och mäklarorganisationerna Mäklarsamfundet och FMF. Robert Sribhadung, produktägare för Tambur, berättar mer om hur tjänsten fungerar och hur den kommer förenkla mäklarnas vardag.

Se filmen här


Mäklargolf 2018 – Golftävlingen för alla mäklare!

19 april 2018

Mäklargolf är tävlingen som samlar alla golfintresserade och golfspelande fastighetsmäklare och låter dem göra upp om titeln "Årets mäklargolfare". Årets golftävling spelas på Kyssinge golfbana den 30 maj och anordnas av Mäklarsamfundets Stockholmskrets.

Ta fram golfklubborna och anmäl dig idag!


Små prisförändringar på en avvaktande bostadsmarknad

19 april 2018

Under mars sjönk priserna på bostadsrätter med en procent sett till riket som helhet och på småhusmarknaden steg priserna med en procent, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Antalet försäljningar var 20 procent färre jämfört med mars förra året.

Läs mer


5 frågor och svar om GDPR

12 april 2018

Den 25 maj 2018 börjar dataskyddsförordningen (GDPR) tillämpas och ersätter då personuppgiftslagen (PuL). Mäklarsamfundets chefsjurist Jonas Anderberg svarar här på frågor om vad den nya förordningen innebär och hur fastighetsmäklarna kommer att påverkas.

Läs mer


Tambur - ny tjänst för smidigare tillträden

12 april 2018

Idag lanserar UC, mäklarorganisationerna och bankerna och en ny, unik tjänst som kommer revolutionera bank- och mäklarbranschen radikalt. UC knyter samman banker och mäklare i en digital tillträdesportal. Tjänsten, som heter Tambur, kommer förenkla och effektivisera tillträdesprocessen när det gäller administration och kommunikation i samband med bostadsköp – både för köpare, säljare och mäklare.

Läs mer


”FEI gav mig ny karriär och nya möjligheter”

12 april 2018

Att studera på FEI är något som Maria Lillesand, 48 år från Tyresö, gärna gör om. Hon har läst Fastighetsmäklare 120 hp och på ett år bytte Maria helt karriär. Idag arbetar hon som registrerad fastighetsmäklare på Skandiamäklarna.

Läs mer


Boprisindikatorn fortsätter uppåt

12 april 2018

SEB:s boprisindikator stiger nu för tredje månaden i rad. Allt fler hushåll tror på stigande bostadspriser, vilket gör att indikatorn nu hamnar på plus 7.
– Långsamt återvänder hushållens förtroende för bostadsmarknaden, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Läs mer


Ny start i maj för Lexicon & LTU:s Fastighetsmäklarutbildning

12 april 2018

Måndag 7 maj är nästa start av den populära 18-månader långa distansbaserade uppdragsutbildningen som riktar sig till morgondagens mäklare. Utbildningen ges i Stockholm och på distans.

Läs mer


Stort genomslag för BoPriskollen

5 april 2018

I förra veckan berättade vi för alla medlemmar om ett projekt för trygg och tydlig prissättning på bostadsmarknaden som Mäklarsamfundet arbetat med en tid. Kort därefter kommunicerades projektet till media med stor uppmärksamhet som följd.

Läs mer


”FEI FLEX gav mig frihet att snabbt ta mäklarexamen”

5 april 2018

Som utbildad mäklare i USA sökte Marcus Hermanson ett snabbt och smidigt sätt att bli registrerad fastighetsmäklare i Sverige. Med FEIs utbildning Fastighetsmäklare 120 hp, som ges i samarbete med Högskolan Väst, kunde Marcus arbeta och samtidigt studera på distans.

Läs mer


Hushållens skulder fortsätter att öka

5 april 2018

Många nya bolånetagare har stora skulder i förhållande till sin inkomst eller till bostadens värde, konstaterar Finansinspektionen i årets bolåneundersökning. Samtidigt visar rapporten att nya bolånetagare har goda marginaler för att klara betalningarna och att fler hushåll amorterar.

Läs mer


Mspecs lanserar ny sajt

5 april 2018

Mäklarsystemet Mspecs startades av Mäklarsamfundet 2013 och är idag ett av de större mäklarsystemen för landets fastighetsmäklare. Innan påsk lanserade Mspecs en ny modernare sajt med mer fokus på funktionerna och fördelarna med systemet.

Se nya sajten här


Ökat utbud under mars

5 april 2018

Under mars ökade antalet bostadsrätter till salu med 15 procent jämfört med samma månad 2017, visar ny statistik från Hemnet. På villamarknaden har utbudet ökat med 2 procent.

Läs mer


Från Haninge till Costa Blanca

28 mars 2018

Allt fler svenska mäklare etablerar sig i södra Europa. Thomas Petterson, med bakgrund på Svensk Fastighetsförmedling i Haninge, packade väskorna och tog familjen med sig till norra Costa Blanca, Spanien.

Läs mer


Högre pris när villan säljs via mäklare

28 mars 2018

Vill du få så högt försäljningspris som möjligt när du säljer din villa? Då ska du anlita en mäklare. En färsk rapport från Värderingsdata visar att mäklaren får ut 26 procent högre försäljningspris jämfört med privatsäljaren.

Läs mer


Superränta, ja tack – men vilka risker finns?

28 mars 2018

I förra veckans nyhetsbrev skrev vi om finansbolaget Simplex nya tjänst Enkla, en utmanare på bolånemarknaden. Enkla verkar kunna pressa priset rejält för den låntagare som redan har en lånehistorik i en bank, inte har allt för hög skuldkvot och som är redo att binda sitt lån på tre år. Nu vänder vi blicken mot möjliga risker för konsumenten och vad du som mäklare bör veta om dina kunder frågar.

Läs mer


Mäklarhuset inleder samarbete med Webtop Solutions

28 mars 2018

Efter en lång upphandlingsprocess har Mäklarhuset nu tecknat avtal med Webtop Solutions. Med det nya produktionssystemet Webtop Spring ska Mäklarhuset optimera leveranstider för objektbeskrivningar och DR.

Läs mer


Vilken härlig kväll!

28 mars 2018

Den 20 mars invigde Mäklarsamfundet sina nya lokaler tillsammans med medlemmar, styrelse, samarbetspartners och branschkollegor. Med över 140 anmälda gäster var det stundtals både trångt och varmt, men stämningen var på topp och kvällen blev riktigt lyckad.

Läs mer och se bilder här


Enkla skakar om bolånemarknaden

22 mars 2018

Veckans snackis på bostadsmarknaden var utan tvekan nyheten om bolåneutmanaren Enkla. Tjänsten utlovar en räntenivå på 0,95 procent bundet på tre år. Hur är det möjligt? Vilka konsekvenser kan det få? Vi reder ut läget…

Läs mer


Myter om den svenska bostadsmarknaden

22 mars 2018

På en turbulent bostadsmarknad blir det svårt att hålla reda på vilka påståenden som stämmer och vilka som är myter. Har vi verkligen bostadsbrist i Sverige? Fanns det 400 bostadsutvecklare i Stockholm under förra året? I en rapport har Newsec undersökt hur det egentligen ligger till.

Läs mer


Solig avslutning på fastighetsmäklarutbildningen

22 mars 2018

Tiden går fort och nu är det bara ett halvår kvar innan den första gruppen som studerar till fastighetsmäklare hos Lexicon University och Luleå tekniska universitet blir färdiga. Studenterna kommer avsluta sin utbildning med en utbytesresa till spanska solkusten.

Läs mer


Fastighetsbyrån startar chefsnätverk för kvinnor

15 mars 2018

Andelen kvinnliga mäklare ökar stadigt och ligger idag på 46 procent, vilket kan jämföras med 39 procent år 2007. Men andelen kvinnor i ledande positioner är fortfarande låg. Därför startar nu Fastighetsbyrån ett nätverk med främsta mål att öka andelen kvinnliga ledare.

Läs mer


Tecken på stabilisering på bostadsmarknaden

15 mars 2018

Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att prisnedgången stannat upp om man ser till den senaste månadens utveckling. Under februari var priserna oförändrade på både villa- och bostadsrättsmarknaden sett till riket som helhet. På Stockholms bostadsrättsmarknad har priserna stigit med en procent.

Läs mer


Boprisindikatorn: Allt fler tror på prisuppgång

15 mars 2018

Hushållens boprisförväntningar har vänt och SEB:s boprisindikator för mars visar nu positiva siffror för första gången sedan november 2017. Boprisindikatorn hamnar nu på plus 4, vilket är en ökning med 11 enheter sedan februari.

Läs mer


Han är SkandiaMäklarnas nya VD

8 mars 2018

Entreprenörsandan och företagets positionering lockade Henrik Olausson att anta uppdraget som ny VD för SkandiaMäklarna. I en intervju berättar han mer om sina intryck av företaget, om sin bakgrund och om vilken branschfråga han brinner för.

Läs mer


Ett omvälvande år

8 mars 2018

”År 2017 var en mycket omvälvande period för Fastighetsmäklarinspektionen. Året präglades framför allt av lokaliseringen av myndigheten från Stockholm till Karlstad”. Så summerar FMI:s myndighetschef Eva Westberg verksamhetsåret 2017 i FMI:s Årsredovisning, som publicerades den 23 februari. Mäklarsamfundet har plockat ut några intressanta siffror och fakta om fastighetsmäklare.

Läs mer


Varför älskar media bostadsbubblan?

8 mars 2018

Det tycks inte finnas någon hejd på mediernas intresse för boprisutvecklingen. Ofta är det skräckscenarier och bostadsbubblespekulationer som får mest utrymme. Varför är det så? Nyhetsbrevet Fastighetsmäklaren fick en snabb pratstund med Lars Nord, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet.

Läs mer


Kundombudsmannen behöver förstärkning!

8 mars 2018

Har du bakgrund från fastighetsmäklarbranschen och dessutom juridisk utbildning? Är du känd för ditt tålamod, stora intresse för konsumentfrågor och din pedagogiska talang? Då är du nog vår nya kollega.

Läs mer här!


Fortsatt högt utbud av bostäder till salu

8 mars 2018

Under februari ökade antalet bostäder som låg ute till försäljning kraftigt jämfört med samma period 2017, visar nya siffror från Hemnet. Utbudet av bostadsrätter ökade med 54 procent och utbudet av villor ökade med 19 procent.

Läs mer


”En fröjd att leta bostad i Sverige”

1 mars 2018

Erik Segerborg är 32 år, pratar flytande ryska, har varit VD på Domofond, Rysslands motsvarighet till Hemnet, och vice VD på Avito, Ryssland största annonssajt. Sedan oktober är han chef för strategi och marknadsföring på Hemnet. I en intervju berättar han om sina drivkrafter, om Hemnets utmaningar och skillnaderna mellan bostadsmarknaderna i Ryssland och Sverige.

Läs mer


Idag införs det skärpta amorteringskravet

1 mars 2018

Idag trädde det nya amorteringskravet i kraft. In i det sista har kritiken haglat. Från branschen, från oppositionen och från akademin. Mäklarsamfundet har i många olika sammanhang påpekat att det är fel åtgärd vid fel tidpunkt, som dessutom riskerar att få liten effekt på det problem som ska åtgärdas, det vill säga hushållens skuldsättning.

Läs mer


Gunilla Paulsson Lindberg blir ny chef för FMI

1 mars 2018

Regeringen har tillsatt Gunilla Paulsson Lindberg som ny direktör och chef för Fastighetsmäklarinspektionen från och med den 15 mars 2018 till och med den 31 december 2024. Gunilla Paulsson Lindberg har tidigare varit avdelningschef vid Jordbruksverket.

Läs mer


Möt Mäklarsamfundets nya VD Björn Wellhagen

22 februari 2018

Vi har tidigare berättat här i nyhetsbrevet att Björn Wellhagen blir ny VD på Mäklarsamfundet. Björn arbetar idag som näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, men börjar den 1 maj som VD för Mäklarsamfundet. Nyhetsbrevet Fastighetsmäklaren fick redan nu några ord med vår tillträdande VD.

Läs mer


Nybyggnationen ökade under 2017

22 februari 2018

Under 2017 fortsatte byggandet att öka och antalet påbörjade lägenheter nådde nya rekordnivåer, visar preliminära siffror från SCB. Cirka 64 000 lägenheter påbörjades under 2017, vilket är en ökning med 8 procent jämfört med 2016.

Läs mer


Björn Wellhagen är Mäklarsamfundets nya VD

15 februari 2018

Den 1 maj 2018 tillträder Mäklarsamfundets nya VD Björn Wellhagen. Björn kommer närmast från tjänsten som näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier. I uppdraget som VD ligger bland mycket annat att vidareutveckla Mäklarsamfundets synlighet, omvärldsrelationer och göra organisationens och fastighetsmäklarbranschens röst ännu starkare i media och debatt.

Läs mer


Fler hushåll tror på stigande priser

15 februari 2018

Hushållens boprisförväntningar har under de senaste månaderna haft en nedåtgående trend men SEB:s Boprisindikator för februari visar att trenden har vänt. Boprisindikatorn hamnar nu på minus 7, vilket är en ökning med 6 enheter sedan januari.

Läs mer


De fick utmärkelsen ”Årets C-uppsats”

15 februari 2018

Hur påverkas din framgång av din personlighet? Vilka är de vanligaste personlighetsdragen inom fastighetsmäklarbranschen? Det har de tidigare mäklarstudenterna Caroline Örnklint och Jennifer Törnkvist undersökt närmare i sin C-uppsats, som den 7 februari tilldelades utmärkelsen ”Årets C-uppsats”.

Läs mer


Reporäntan kvar på -0,50 procent

15 februari 2018

Riksbanken meddelade under onsdagen den 14 februari 2018 att de lämnar reporäntan kvar på -0,50 procent. Riksbankens prognos indikerar att långsamma höjningar av reporäntan inleds under andra halvåret i år.

Läs mer


Ökad aktivitet på bostadsmarknaden

15 februari 2018

Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att priserna på bostäder fortsätter att sjunka. Under januari sjönk priserna med en procent på både villa- och bostadsrättsmarknaden. Samtidigt rapporterar flera mäklare om ett trendbrott i aktivitetsnivån och att antalet sålda bostäder ökat jämfört med förra året.

Läs mer


Nyproduktionen starkare utanför Stockholm

8 februari 2018

Utbudet av nyproducerade bostäder har ökat med 66 procent på ett år. Det ökade utbudet och stort mediefokus har lett till en mer avvaktande marknad och tvekande bostadskonsumenter. Vi har talat med flera aktörer på nyproduktionsmarknaden om läget i hela landet just nu.

Läs mer


Ökat utbud av bostadsrätter

8 februari 2018

Under januari 2018 fanns det 19 127 bostadsrätter till salu i Sverige. Det var 58 procent fler än motsvarande period 2017. Tendensen var något starkare i Stockholm där utbudet i januari i år var 62 procent högre jämfört med samma period föregående år.

Läs mer


Mediefokus på förhandsavtal vid nyproduktion

1 februari 2018

I en artikel i Svenska Dagbladet tidigare i veckan ges en bild av att många förhandsavtal som tecknats vid nyproduktion kan vara ogiltiga pga. att den angivna tidpunkten för överlåtelse sträcker sig över ett längre intervall. Mäklarsamfundets rekommendation till dig som förmedlar nyproduktion är att skriva en beräknad tidpunkt för överlåtelse så exakt som möjligt och inte med ett längre spann än två veckor.

Läs mer


Kraftigt stigande skogspriser i norra Sverige

1 februari 2018

Priset på skogsmark har stigit kraftigt i stora delar av norra Sverige, visar årsstatistik från LRF Konsult. I mellersta Sverige är prisbilden något stigande med stora regionala variationer. I södra Sverige har den tidigare kraftiga prisstegringen planat ut.

Läs mer


Så väljer vi bostad

1 februari 2018

Vad får oss att köpa en viss bostad? Priset, läget eller känslan av ett hem? Ekonomie doktor Birgitta Vitestam Blomqvists avhandling handlar om hur bostadskonsumenter kalkylerar när de köper en bostadsrätt. Hon har ringat in fem faktorer som påverkar köpbeslutet: pengapåsen, identifikation, omsättningsbarhet, föreningens ekonomi och den viktigaste - känslan av ett hem.

Läs mer


Köpklar ska öka kunskapen bland svenska bostadsspekulanter

25 januari 2018

Varje år gör hundratusentals svenskar sitt livs kanske största affär när de köper och säljer sitt hus eller lägenhet. Men kunskapen kring vilka rättigheter och skyldigheter köpare har vid en bostadsaffär är ofta låg. Därför lanseras nu branschinitiativet Köpklar av Mäklarsamfundet, Fastighetsmäklarförbundet och Hemnet.

Läs mer


Från VD till GD

18 januari 2018

Mäklarsamfundets VD Ingrid Eiken Holmgren blir ny generaldirektör och chef för Statens fastighetsverk. Dessutom väljs hon in som svensk representant i Internationella brottmålsdomstolen i Haag. I en intervju berättar hon bland annat om sitt nya uppdrag, om sin tid på Mäklarsamfundet och om fastighetsmäklarbranschens utveckling och utmaningar.

Läs mer


Fastighetsmäklarna spår oförändrade priser

18 januari 2018

Majoriteten av landets fastighetsmäklare bedömer att utvecklingen på bostadsmarknaden under det första kvartalet 2018 blir oförändrad. Andelen mäklare som tror på sjunkande priser och ökat utbud ökar dock. Det visar Mäklarinsikt, Sveriges största undersökning bland fastighetsmäklare.

Läs mer


Vikten av att rapportera

18 januari 2018

Varje månad presenterar Svensk Mäklarstatistik aktuell statistik om prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Statistiken baseras på kontraktsdata som landets mäklare rapporterar in. Joel Hämälä är en av mäklarna som rapporterar in och som använder sig av statistikrapporten Bostadsbarometern.
– Bostadsbarometern hjälper mig och mina kollegor att hålla koll på den lokala marknaden, och vara uppdaterade och pålästa, vilket våra kunder också förväntar sig.

Läs mer


Fortsatt prisnedgång på bostadsmarknaden

18 januari 2018

Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar en prisnedgång på bostäder i hela landet. Under december sjönk priserna med 3 procent på bostadsrätter och 2 procent för villor. På tre månader har priserna på bostadsrätter backat med 7 procent och på villor med 3 procent.

Läs mer


Viktigt att veta om den årliga avgiften för registrerade fastighetsmäklare

21 december 2017

Ett antal förändringar som rör den årliga avgiften till Fastighetsmäklarinspektionen för dig som är registrerad fastighetsmäklare. Avgiften har höjts och observera att om du inte avser att vara registrerad fastighetsmäklare under 2018 är det viktigt att du begär avregistrering före årsskiftet. Annars kommer du att behöva betala den årliga avgiften för 2018.

Läs mer


2017 – året då bostadsmarknaden vände

21 december 2017

”2017 kommer sannolikt bli ihågkommet som året då bostadsyran kom av sig”. Så sammanfattar Hemnets talesperson Staffan Tell bostadsåret 2017. I veckan presenterade Hemnet sin årskrönika som denna gång innehåller en hel del nya rekordsiffror.

Läs mer


Upp- och nedgång på bostadsmarknaden

21 december 2017

Året inleddes med stigande priser på bostäder och avslutades med prisfall, visar årsstatistik från Svensk Mäklarstatistik. På ett år har priserna på bostadsrätter stigit med en procent och med 6 procent på villor.

Läs mer


”Flexibel utbildning med hög kvalitet”

21 december 2017

Luleå tekniska universitet erbjuder tillsammans med Lexicon University en distansbaserad uppdragsutbildning för blivande fastighetsmäklare från hela Sverige. Helena Brännström, programansvarig för fastighetsmäklarutbildningen, är stolt över hur positivt den nya uppdragsutbildningen har mottagits av både deltagare och branschen.

Läs mer


Tio i topp - här är årets mest klickade artiklar

21 december 2017

Vilka branschnyheter minns du från 2017? Friska upp minnet med listan på årets mest klickade artiklar från nyhetsbrevet Fastighetsmäklaren.

Läs mer


Marknadsläget, “mäklarkrisen” och möjligheterna

14 december 2017

I helgen kunde man, i ett stort uppslag i Svenska Dagbladet, läsa om “Mäklarkrisen”. Med en tydligt Stockholmsfokuserad vinkel var undertonen uppenbar: nu stundar svåra tider för fastighetsmäklarbranschen. Mäklarsamfundets analys- och kommunikationschef Joakim Lusensky breddar perspektivet och menar att det kanske finns fördelar med att vi är på väg mot en mer normal marknad.

Läs mer


Jord- och skogsmäklare NATURligtvis!

14 december 2017

För 5 år sedan sadlade Thomas Persson om från snickare till jord- och skogsmäklare. I en intervju berättar han om varför han valde att bli fastighetsmäklare inom jord och skog, vad som är det bästa med jobbet och hur en vanlig arbetsdag ser ut.

Läs mer


Från mäklare till poet?

14 december 2017

DN-skribenten Kristofer Ahlström har undersökt hur mäklarna använder sig av så kallad mäklarpoesi i bostadsannonserna. Han konstaterar att det i viss mån bankar ett poet-hjärta bakom den breda slipsen hos några mäklare och hoppas att det sviktande marknadsläget kan locka dem från surrogatstory-telling till faktisk skönlitteratur.

Läs mer


Prisfall på bostadsmarknaden

14 december 2017

Under november sjönk priserna på bostadsrätter med tre procent och småhuspriserna med en procent, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. På tre månader har priserna på bostadsrätter sjunkit med fyra procent och småhuspriserna med en procent.

Läs mer


Vi valde Lexicon University och LTU:s fastighetsmäklarutbildning

14 december 2017

Möjligheten att kunna läsa Luleå tekniska universitets välrenommerade Fastighetsmäklarutbildning som uppdragsutbildning gjorde valet enkelt, menar några av deltagarna på Lexicon University och LTU:s Fastighetsmäklarutbildning.

Läs mer


Hushållen tror på fallande priser

14 december 2017

För första gången sedan 2012 är det nu fler hushåll som tror på sjunkande bostadspriser än de som tror på stigande priser, visar SEB:s boprisindikator. På en månad har indikatorn tappat 16 enheter och ligger nu på minus 5.

Läs mer


Försäljning med förlust

7 december 2017

Under de senaste åren har bostadspriserna stigit och många säljare har kunnat räkna hem en vinst på försäljningen. Men vad händer om man måste sälja sin fastighet med förlust? Vad får man göra avdrag för? Hur mycket måste man betala i skatt? Det är frågor som du som mäklare behöver ha koll på i ett osäkrare marknadsläge.

Läs mer


De nya amorteringsreglerna

7 december 2017

Regeringen godkände i förra veckan Finansinspektionens förslag om ett utökat amorteringskrav. Bitr förbundsjurist Johanna Stampe redogör här för vad som gäller enligt de nya reglerna.

Läs mer


Snart dyrare att bo i bostadsrätt?

7 december 2017

Många bostadsrättsinnehavare i Stockholms innerstad kan komma att få höjda avgifter nästa sommar, enligt en studie framtagen av Värderingsdata. Värderingsdata har granskat hur 244 bostadsrättsföreningar kommer att påverkas av Stockholm stads omfattande höjning av tomträttsavgälder.

Läs mer


Mikaela Källgren valde Lexicon University's mäklarutbildning

7 december 2017

Torsdag 11 januari 2018 är nästa start för Fastighetsmäklare 120 hp, en 18 månaders utbildning i Stockholm och på distans. Mikaela Källgren började på utbildningen för snart ett halvår sedan och känner att hon valt helt rätt.

Läs mer


Priserna på småhus fortsätter att stiga

7 december 2017

Under perioden september-november har priserna på småhus stigit med en procent, jämfört med föregående tremånadersperiod, visar färska siffror från SCB:s Småhusbarometer. På ett år har priserna stigit med 9 procent sett till riket som helhet.

Läs mer


Allt fler fastighetsmäklare tror på sjunkande priser och minskad efterfrågan

30 november 2017

Majoriteten av landets fastighetsmäklare bedömer att det kommer bli oförändrad utveckling på bostadsmarknaden under det sista kvartalet 2017. Men, andelen mäklare som tror på sjunkande priser, minskat utbud och minskad efterfrågan har ökat sedan förra kvartalet. Det visar medlemsundersökningen Mäklarinsikt.

Läs mer


Minskat intresse för nyproduktion

30 november 2017

Flera av landets mäklare rapporterar om att intresset för nyproduktion har minskat jämfört med för ett år sedan. Två aktörer på nyproduktionsmarknaden menar att det höga utbudet tillsammans med den ökade oron på bostadsmarknaden bidragit till det avtagande intresset.

Läs mer


Kommunerna där det nya amorteringskravet kommer slå hårdast

30 november 2017

En ny kartläggning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling visar att många hushålls inkomster inte är i närheten av tillräckligt höga för att undvika det skuldkvotstak om 4,5 gånger årsinkomsten som regeringen nu godkänt. Störst är differensen i Danderyd och Södertälje.

Läs mer


Ökade kostnader för nyproduktion

30 november 2017

Under 2016 steg priset för nyproducerade bostäder med 8 procent för både flerbostadshus och gruppbyggda småhus, visar statistik från SCB. Statistiken visar även att produktionskostnaden per kvadratmeter är betydligt högre för flerbostadshus upplåtna med bostadsrätt jämfört med hus upplåtna med hyresrätt.

Läs mer


Nu flyttar FMI till Karlstad

30 november 2017

I september förra året beslutade regeringen att Fastighetsmäklarinspektionen skulle omlokaliseras till Karlstad under 2017. Från och med den 1 december 2017 har Fastighetsmäklarinspektionen sitt säte i Karlstad. Det innebär att myndigheten har en ny postadress och ett nytt telefonnummer.

Läs mer på FMI:s hemsida


”Köpklar” ska stärka anseendet för branschen

23 november 2017

I ett medlemsutskick tidigare i veckan berättade vi om det nya initiativet ”Köpklar”. Vi fick en kort pratstund med Erik Segerborg, strategi- och marknadschef på Hemnet, som berättade om syftet med Köpklar och när projektet ska lanseras.

Läs mer


Skuldsättning oroar Riksbanken

23 november 2017

Två gånger om året släpper Riksbanken sin rapport Finansiell stabilitet. Där utvecklar Riksbanken sin syn på aktuella risker och hot mot det finansiella systemet och ger sin syn på vår motståndskraft. Inte oväntat är det framför allt riskerna på bostadsmarknaden som lyfts fram.

Läs mer


22 år att spara ihop till kontantinsatsen

23 november 2017

För en person i åldern 25-30 år kan det ta upp till 22 år att spara ihop kontantinsatsen för att kunna köpa en centralt belägen lägenhet i en av Sveriges 10 största städer. Det visar en sammanställning från Mäklarhuset.

Läs mer


1,8 miljarder i byggbonus till 199 kommuner

23 november 2017

Nyligen meddelades att 199 kommuner där totalt 73 372 bostäder som getts startbesked mellan sista juli 2016 och 1 augusti 2017 får dela på totalt 1,8 miljarder kronor i byggbonus. Flest startbesked, 21 509 stycken, hade Stockholms län som därmed kammar hem närmare 471 miljoner i byggbonuspengar.

Läs mer


Byggrekord i år

23 novemer 2017

Boverkets prognos visar att bostadsbyggandet ökar med 18 procent i år, då 76 000 bostäder påbörjas. Byggandet väntas därmed nå en topp i år och kommer att minska under 2018. Hur stor efterfrågan kommer bli på nya bostäder är svårbedömd enligt Boverket beroende på om osäkerheten på bostadsmarknaderna får fäste.

Läs Boverkets nyhet här


Fastighetsmäklarbranschen i siffror

16 november 2017

Att köpa eller sälja sin bostad är en av livets största affärer. Här spelar fastighetsmäklaren en nyckelroll för att skapa trygghet, transparens och tydlighet för både köpare och säljare. Men hur ser egentligen branschen ut? I Mäklarsamfundets rapport ”Fakta & Nyckeltal” har vi samlat den senaste statistiken om bostadsmarknaden och fastighetsmäklarbranschen.

Läs mer


Prisnedgång på bostadsmarknaden

16 november 2017

Under oktober sjönk priserna på bostadsrätter med en procent medan småhuspriserna var oförändrade, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. På tre månader har priserna på bostadsrätter stigit med en procent och småhuspriserna varit oförändrade.

Läs mer


Tidsresan

16 november 2017

I veckans avsnitt av Tak över huvudet gör vi en tidsresa. Hur har mäklaryrket förändrats under de senaste årtiondena och hur ser mäklaryrket ut idag? Veckans gäster är Lennart Hagberg, VD och grundare för mäklarföretaget HusmanHagberg, som arbetat i branschen sedan 70-talet, och Emma Holst, franchisetagare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Kungsholmen, som började arbeta som mäklare för cirka 5 år sedan.

Lyssna på avsnittet här


Fler tror på fallande bostadspriser

16 november 2017

Var tredje hushåll tror på fallande priser på bostadsmarknaden under det kommande året, visar SEB:s Boprisindikator. På en månad föll indikatorn hela 39 enheter och ligger nu på 11.
– Det har skett en inbromsning på bostadsmarknaden och nu sjunker förväntningarna på den framtida prisutvecklingen rejält, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Läs mer


Ökat utbud av bostadsrätter till salu

16 november 2017

På ett år har utbudet av bostadsrätter ökat med 37 procent, visar statistik från Hemnet för oktober månad. I Stockholms län ökade utbudet mest, 41 procent fler bostadsrätter och 46 procent fler villor låg ute till försäljning på Hemnet jämfört med oktober 2016.

Läs mer


Flyttfeber!

9 november 2017

Just nu råder det organiserat kaos på Mäklarsamfundet. Om två veckor flyttar Mäklarsamfundet till nya fräscha lokaler på andra sidan gatan. Nyhetsbrevet Fastighetsmäklaren har pratat med Anna From som är projektledare för flytten om varför flytten sker nu och när inflyttningsfesten är.

Läs mer


”Vi vill erbjuda våra kunder det allra bästa”

9 november 2017

I dagarna gick Mäklarringen ut med ett pressmeddelande om att mäklarna Stefan Aydin och Johannes Aydin blir nya kontorsägare för distriktet Botkyrka/Salem. I en intervju berättar Stefan om valet att starta kontor och vad som driver honom i hans yrkesroll.

Läs mer


Stigande priser på småhus

9 november 2017

Under den senaste tremånadersperioden har priserna på småhus stigit med 2 procent, visar färska siffror från SCB:s Småhusbarometer. På ett år har priserna stigit med 9 procent sett till riket som helhet.

Läs mer hos SCB här


En mäklartjänst i världsklass

2 november 2017

För en tid sedan fick Mäklarsamfundets analys- och kommunikationschef Joakim Lusensky förfrågan om att skriva en ledartext till tematidningen Innovation Bostad. Joakim tog tillfället i akt och skrev en ledare om det ökade intresset för fastighetsmäklaryrket, expertrollen och yrkets utveckling. I mitten av oktober skickades tidningen ut som en bilaga till SvD.

Läs Joakims ledare här


Vi söker lärare till vår mäklarassistentutbildning

2 november 2017

Mäklarsamfundet söker nu en lärare inom ämnet förmedling till vår populära utbildning till kvalificerad fastighetsmäklarassistent. Vi söker dig som har erfarenhet som fastighetsmäklare eller jurist, förhoppningsvis båda! Du brinner för att undervisa.

Läs mer


Podden för mäklare

2 november 2017

I den nya säsongen av podcasten Tak över huvudet samarbetar Mäklarsamfundet med tidningen MäklarVärlden. Podden ska bli ännu mer relevant för mäklarna och nå ut till fler. I senaste numret av MäklarVärlden berättar tidningens chefredaktör Jenny Person och poddens programledare Joakim Lusensky mer om samarbetet och om kommande poddavsnitt.

Lyssna på det senaste avsnittet av Tak över huvudet här


Mäklaren som ska forska om branschen

26 oktober 2017

Vilka anställningsformer finns i fastighetsmäklarbranschen och hur ser anställningsvillkoren ut? Det är frågor som Martin Ahlenius, ny doktorand på Högskolan i Gävle, kommer att undersöka närmare.

Läs mer


Håll hela vägen

26 oktober 2017

Nu kör vi igång fjärde säsongen av podden Tak över huvudet! I säsongens första avsnitt pratar vi om stress och stresshantering. Hur gör man för att orka? Hur håller man hela vägen? Vi har träffat tre personer som från sina egna perspektiv tror sig ha svaret: Sonny Andersson, vd för Stressväktarna, Anna Voltaire, läkare och författare och Jörgen Olsson, fastighetsmäklare på Nomad mäkleri.

Lyssna på avsnittet här


Vem bär ansvar vid köp av nybyggt hus?

26 oktober 2017

Tar småhusentreprenören samma ansvar för det nyuppförda huset mot en andrahandsköpare som man skulle haft mot den ursprunglige beställaren?
Det frågade vi tolv småhusentreprenörer. Svaren visar att du som mäklare bör uppmärksamma parterna på hur majoriteten av företagen ser på saken och vad det innebär för andrahandsköpare.

Läs mer


Hemnet lanserar ny funktion för bostadspriser

26 oktober 2017

Nu kan bostadsköpare se statistik över snittpriser och prisutveckling för de områden där de söker bostad. Med Hemnets nya funktion kan man jämföra den bostad man planerar att köpa med liknande objekt i närheten för att få en uppfattning om prisbilden.

Läs mer om Hemnets nya funktion här


Språk- och kulturkrockar ställer till det vid bostadsaffärer

26 oktober 2017

I dagarna publicerade tidningen Metro en artikel om att flera mäklarföretag märkt att språkförbistring kan leda till missförstånd vid bostadsaffärer. Fastighetsbyrån får nästan 1 000 samtal varje år som handlar om hur en affär försvårats på grund av språket eller av brist på kunskap om den svenska bostadsmarknaden. Nu har Fastighetsbyrån tagit fram bostadsmanualer på Sveriges 20 vanligaste språk.

Läs Metros artikel här


Mikael Meyer ny VD på Eklund Stockholm New York

26 oktober 2017

Den 9 oktober 2017 tillträdde Mikael Meyer som ny VD för Eklund Stockholm New York (ESNY). Mikael har en gedigen erfarenhet med över 20 år i fastighetsbranschen och över 15 år i chefsposition samt ägare av flera kontor inom en rikstäckande mäklarkedja.

Läs pressmeddelandet från ESNY här


”Min galna bostadskarriär”

19 oktober 2017

Att 22 flyttar på 44 år skulle leda till en bok hade Fredrik B Nilsson ingen tanke på när han hoppade på bostadskarusellen. I september gav han och fastighetsprofessor Hans Lind ut boken ”Att förstå bostadsmarknaden – genom historien om den ofrivillige bostadskarriäristen”. I en intervju berättar Fredrik om idén till boken och ger sina tips på hur man gör bostadskarriär.

Läs mer


Fastighetsmäklaren i framtiden

19 oktober 2017

Idag torsdag 19 oktober deltar Joakim Lusensky, Mäklarsamfundets analys- och kommunikationschef, i en paneldebatt arrangerad av Malmö Högskola. Temat för diskussionen är fastighetsmäklaryrkets utmaningar och möjligheter, idag och i framtiden. Som en förberedelse inför kvällens samtal har Joakim reflekterat kring den utvecklingsresa som fastighetsmäklaryrket gjort och vad som kanske står för dörren i framtiden.

Läs mer


Avmattning på bostadsrättsmarknaden

19 oktober 2017

Under september steg villapriserna med en procent medan priserna på bostadsrätter var oförändrade, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. På tre månader har priserna på både småhus- och bostadsrättsmarknaden stigit med en procent.

Läs mer


Enklare tillträden med Tambur

12 oktober 2017

Tambur är en ny tjänst från UC som kommer effektivisera och förenkla tillträdesprocessen. Tjänsten är framtagen genom ett samarbete mellan Mäklarsamfundet, FMF, bankerna och UC och lanseras den 15 november. Robert Sribhadung, produktägare på UC, förklarar hur den nya tjänsten fungerar och hur den kommer underlätta mäklarnas arbete.

Läs mer på UC:s hemsida


”Hyrköp ger fler möjlighet att påverka sin boendesituation”

12 oktober 2017

Det blir allt svårare för unga och kapitalsvaga grupper att ta sig in på bostadsmarknaden. Vanligt förekommande förslag för att hjälpa unga till ett ägt boende är startlån och subventionerat bosparande. I en färsk rapport diskuterar byggbolaget Veidekkes Linda Jonsson en annan modell. Modellen kallas för hyrköp. Vi slog Linda en signal för att höra mer.

Läs mer


Nu vill fler kommuner bygga mer

12 oktober 2017

Antalet kommuner som vill ta del av regeringens byggbonus har ökat kraftigt jämfört med förra året. Av landets 290 kommuner har över 200 kommuner nu lämnat in ansökningar till Boverket för ökat bostadsbyggande.

Läs mer


Rekordmånga bostadsrätter till salu

12 oktober 2017

Utbudet av bostadsrätter har nått nya rekordnivåer. Under september ökade utbudet av bostadsrätter med 26 procent jämfört med samma månad förra året, visar siffror från Hemnet.

Läs mer


Hemnets nya chef för strategi och marknadsföring

12 oktober 2017

Erik Segerborg är ny chef för strategi och marknadsföring på Hemnet. Erik, som bott i Ryssland sedan 2013, var tidigare grundare och vd för Domofond, Rysslands största bostadssajt. Närmast kommer han från svenskgrundade Avito, Rysslands största annonssajt, där han var vice VD.

Läs Hemnets pressmeddelande här


Ny skatterättslig bedömning av ”sammanläggning” av bostadsrätter

5 oktober 2017

Skatterättsnämnden godkänner ”sammanläggning” av vindsförråd respektive garageplats med befintlig bostadsrätt utan kapitalvinstbeskattning för innehavaren.

Läs mer


Avmattning på bostadsmarknaden

5 oktober 2017

I veckan medverkade Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken Holmgren i SvD:s Ekonomistudion för att prata om läget på bostadsmarknaden just nu. Hon förklarar att både säljare och köpare måste förbereda sig på att en bostadsaffär kan ta lite längre tid nu än tidigare och ha tålamod.

Se inslaget här


Ränteavdraget i hetluften igen

28 september 2017

För några dagar sedan kom Kristdemokraterna med ett utspel om ränteavdraget på DN Debatt. Partiet har svängt och ställer sig nu bakom en långsam nedtrappning. Kort därefter uttalade sig finansminister Magdalena Andersson om att bostadsköpare bör räkna med att ränteavdraget justeras. Det ska inte övertolkas. Ränteavdraget blir kvar ett tag till.

Läs mer


Så ser unga på framtidens boende

28 september 2017

Hur kommer framtidens boende att bli? Går det ens att förutspå? Peter Majanen, framtidsforskare och VD för strategibyrån Quattroporte, har gjort flera studier om framtidens boende utifrån de ungas perspektiv och hittat fem trender. En av dem är att de unga inte vill finansiera sitt boende med lån.

Läs mer


Snart går flyttlasset!

28 september 2017

I 22 år har Mäklarsamfundet suttit i Hagahuset på Råsundavägen 1. Men nu är det klart, till månadsskiftet november/december flyttar Mäklarsamfundet och Mäklarsamfundet System/Mspecs till nya lokaler – på andra sidan gatan.


Hushållens köpkraft ökar

28 september 2017

För första gången på sju kvartal ökade köpkraften hos svenska hushåll vid köp av bostad. Ökningen beror på sjunkande priser för bostadsrätter, högre disponibel inkomst och viss räntenedgång, visar Swedbanks Boindex.

Läs mer


Stark kritik mot bunkerförsäljning

21 september 2017

Till helgen är det visning av en bunker i centrala Torsby, Värmland. Bunkern har fått stor uppmärksamhet i medier och är en av de mest klickade bostadsannonserna. Men nu har bunkerförsäljningen fått kritik från säkerhetspolitiskt håll.

Läs mer


Fler mäklare slutar med skyltar

21 september 2017

Tidigare har vi i nyhetsbrevet skrivit om att mäklarna i Nacka kommun slutat med till salu-skyltar. Nu har även mäklarna i Upplands Väsby norr om Stockholm dragit ner på skyltningen. Från den 1 oktober kommer fastighetsmäklarna bara sätta upp skyltar vid objektet som är till salu.

Läs mer


Förseningsavgift för lagstadgad avgift till FMI

21 september 2017

Regeringen vill införa förseningsavgift för lagstadgad avgift till Fastighetsmäklarinspektionen. Förslaget innebär att ett nytt påminnelseförfarande och en påminnelseavgift införs för de fall när mäklare inte betalar den lagstadgade årliga avgiften till Fastighetsmäklarinspektionen i rätt tid.

Läs mer


Dela dina objekt direkt via Mspecs

21 september 2017

[Sponsrat innehåll] Nu finns en helt ny funktion i Mspecs som gör det enkelt att dela och marknadsföra dina objekt på Facebook och Instagram. Nå ut till rätt målgrupp, snabbt och smidigt!

Läs mer


Tungviktar-nej till skärpt amorteringskrav

14 september 2017

Tidigare har vi i nyhetsbrevet berättat om Finansinspektionens planer på ett skärpt amorteringskrav. Fredag 8 september var sista dagen att lämna in remissvar och Mäklarsamfundets yttrande uppmärksammades i flera medier. När nu alla remissinstanser fått säga sitt blir det tydligt att kritiken inte bara kommer från branschen. Två av Sveriges mest välmeriterade ekonomer, John Hassler och Lars EO Svensson, ansluter sig också till kritikerskaran.

Läs mer


Hallå där Mecklarna!

14 september 2017

Den 1 februari 2017 dök det upp ett konto på Instagram med memes inspirerade av fastighetsmäklares vardag. Vilka som står bakom Instagram-kontot Mecklarna är hemligt. Allt vi vet är att det sköts av två mäklare som jobbar på ett svenskt mäklarföretag. Nyfikenheten blev olidlig och vi på redaktionen för nyhetsbrevet Fastighetsmäklaren bestämde oss för att vi ville veta mer om Mecklarna.

Läs mer


Veckans fråga: Tillsyn över mäklarföretagen?

14 september 2017

Som vi tidigare har berättat om i nyhetsbrevet har regeringen tillsatt en utredning som fått i uppdrag att föreslå hur även fastighetsmäklarföretagen kan omfattas av fastighetsmäklarlagen (FML) och därmed också stå under Fastighetsmäklarinspektionens tillsyn.

Vi vill veta vad du tycker om detta!

Svara på frågan här


Tuffare lånevillkor drabbar små föreningar

6 september 2017

Under våren och sommaren har vi på Mäklarsamfundet kontaktats av medlemmar som larmar om att bankerna återigen blivit tuffare i sin syn på små bostadsrättsföreningar, både med utlåning till föreningen och till de som vill köpa en bostadsrätt i en mindre förening. Det leder till en trögare marknad och skapar oro hos de som bor i små föreningar. Vi ställde två snabba frågor till Mäklarsamfundets VD Ingrid Eiken Holmgren om detta.

Läs mer


”Skjuter sig själva i foten”

6 september 2017

För två år sedan intervjuades mäklarstudenten Mathilda Lundgren här i nyhetsbrevet. Vi ringer upp henne idag och frågar hur hennes första år som fastighetsmäklare har varit, vad hon har för tips till de nya mäklarna som kommer in i yrket och hur hon ser på branschens utmaningar.

Läs mer


Kan ny skattemodell lösa problemen på bostadsmarknaden?

6 september 2017

Nyligen presenterades ett nytt skatteförslag på DN Debatt. Det lanserades som en lösning på problemen på bostadsmarknaden, särskilt inlåsningseffekterna och att vissa grupper överkonsumerar boyta. Lösningen kallas boxskatt.

Läs mer


Full fart i nya FRN

6 september 2017

Nu är fastighetsmäklarbranschens gemensamma tvistlösningsnämnd, FRN, igång. Nämnden prövar främst tvister mellan konsumenter och fastighetsmäklare. Imorgon, den 7 september, har nämnden sitt första sammanträde där de ska fatta beslut i några av de ärenden som kommit in.

Läs mer


Hon blir Hemnets nya vd

6 september 2017

Cecilia Beck-Friis har utsetts till ny verkställande direktör i Hemnet med start 1 oktober 2017. Cecilia, som idag driver eget företag och har ett antal externa styrelseuppdrag, har erfarenhet från ledande befattningar i mediebranschen och har tidigare bland annat varit vice vd på TV4 och chief digital officer på Bonnier Broadcasting med ansvar för den digitala utvecklingen.

Läs Hemnets pressmeddelande här


Skärpt amorteringskrav – en dålig idé

31 augusti 2017

Finansinspektionen vill införa ett skärpt amorteringskrav som innebär att nya låntagare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst ska amortera ytterligare minst en procent per år utöver det idag gällande amorteringskravet. De nya reglerna föreslås gälla från och med den 1 januari 2018. Mäklarsamfundet är remissinstans och vi färdigställer i dagarna vårt yttrande över Finansinspektionens förslag. Vi ställer oss inte bakom förslaget och det finns många skäl till det.

Läs mer


Bostadsannonserna som blev snackisar

31 augusti 2017

Under de senaste åren har vi sett allt fler uppseendeväckande bostadsannonser. Den ena mer kreativ än den andra. Du kanske minns paprikahuset eller nu senast bostadsannonsen om lyxliv? Varför blir dessa bostadsannonser virala? Och kan en uppseendeväckande bostadsannons ge ett högre slutpris?

Läs mer


Nackamäklare slutar med skyltar

31 augusti 2017

Skyltar i korsningar, i rondeller och på stolpar. Hänvisningsskyltarna, eller så kallade till salu-skyltar, finns överallt och många upplever dem som nedskräpning. Men sedan den 1 augusti är skyltarna ett minne blott i Nacka kommun. Samtliga mäklarkontor i Nacka har valt att sluta använda skyltar för att bidra till att minska nedskräpningen i kommunen.

Läs mer


Snart på en högskola nära dig!

31 augusti 2017

Under hösten kommer Mäklarsamfundets representanter besöka flera av landets högskolor för att träffa fastighetsmäklarstudenter. De kommer berätta om vad Mäklarsamfundet gör och på vilket sätt ett medlemskap kan underlätta vardagen för de blivande fastighetsmäklarna.

Läs mer och se datum här


Lång spartid för kontantinsatsen

31 augusti 2017

5 år i Halland, 7 år i Uppsala och 12 år i Stockholm. Så lång tid tar det för ett sambopar med barn att spara ihop till en kontantinsats för en bostadsrätt på 70 kvadratmeter, förutsatt att de sparar 10 procent av sin disponibla inkomst. Det visar en länsrapport från Länsförsäkringar.

Läs mer


Ingrid Eiken Holmgren: "En bra tid för förändring"

17 augusti 2017

Igår, onsdagen den 16 augusti, offentliggjordes att jag har valt att lämna min tjänst som VD för Mäklarsamfundet i början av 2018. Jag rekryterades för att göra fastighetsmäklare och branschen mer tongivande i samhällsdebatten, en mer efterfrågad samtalspart till beslutsfattare och en självklar remissinstans. Den resan började med stenhårt arbete från dag ett och idag är det där vi befinner oss. Det har till och med gått lite bättre än jag vågade hoppas på.

Läs mer


Mäklarbranschen enig – gör budgivningen tryggare

17 augusti 2017

Under årets Almedalsvecka anordnade Mäklarsamfundet ett seminarium om budgivningsprocessen tillsammans med Svensk Fastighetsförmedling, Fastighetsbyrån, Mäklarhuset och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling . Mäklarföretagens representanter var eniga om behovet av att göra budgivningen tryggare för konsument. Däremot rådde olika uppfattningar om vilka åtgärder som krävs och om bindande bud vore önskvärt.

Läs mer


#Bopol i Almedalen

17 augusti 2017

I ett specialavsnitt av bostadspodden Tak över huvudet får vi följa med bakom kulisserna under Almedalsveckan i Visby. Varför är bostadsfrågor så heta? Varför är det viktigt att vi i fastighetsmäklarbranschen gör saker tillsammans i Almedalen? Vad tar våra paneldeltagare med sig från vårt seminarium om budgivningsprocessen?

Lyssna på podden Tak över huvudet här


Höststart för flexibel mäklarutbildning

17 augusti 2017

I slutet av augusti inleder en ny kull deltagare sina studier till fastighetsmäklare på Lexicon University. Mäklaren Daniel Åberg läste utbildningen under våren och ger utbildningen toppbetyg. Han uppskattar flexibiliteten som denna uppdragsutbildning ger till skillnad från att studera på en högskola eller universitet.

Läs mer


Bostadsrättspriserna backade under juli månad

17 augusti 2017

Under juli var villapriserna oförändrade medan bostadsrättspriserna backade med 1 procent, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.
– Det är normalt med en avmattning på bostadsmarknaden under sommarmånaderna, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Läs mer


Boprisfall i Oslo oroar inte norska fastighetsmäklare

17 augusti 2017

Under sommarmånaderna har vi kunnat läsa braskande rubriker om prisfall på bostäder i Norge och särskilt på den annars heta Oslomarknaden. Att priserna faller har gjort många oroliga för ett ordentligt ras på den norska marknaden. Men hur ligger det egentligen till i Norge? Är det en bubbla som brister eller är det tvärtom inget att oroa sig för?

Läs mer


Nu kan företag fotografera från drönare utan tillstånd

17 augusti 2017

Från den 1 augusti får privatpersoner och företag använda drönare med kamera igen utan tillstånd. Enskildas personliga integritet kommer i stället att skyddas av reglerna i personuppgiftslagen.

Läs mer


”Jag fick ett undermedvetet intresse för fastighetsmäklarbranschen”

21 juni 2017

På torsdagen tillträdde han som vd för Fastighetsbyrån, på fredagen valdes han in som ledamot i Mäklarsamfundets styrelse. Johan Engström fick minst sagt en spännande start i en helt ny bransch.

Läs mer


Mäklarsamfundet i Almedalen

21 juni 2017

Politikerveckan i Almedalen närmar sig med stormsteg och Mäklarsamfundet är självklart på plats för att föra fram fastighetsmäklarnas perspektiv i de frågor som berör branschen. Tillsammans med andra aktörer anordnar vi två egna evenemang: ett seminarium om budgivningsprocessen och ett seminarium om rörlighet på bostadsmarknaden.

Läs mer


Fastighetsmäklarbranschen framåt i Svenskt Kvalitetsindex

21 juni 2017

Årets undersökning från Svenskt Kvalitetsindex visar att kunderna är nöjda med sina fastighetsmäklare. Fastighetsmäklarna får betyget 68.4 på en skala mellan 0-100, ett resultat som är avsevärt bättre än många andra branscher som mäts av indexet.

Läs mer


Stärkt tillsyn över mäklarbranschen ska utredas

21 juni 2017

I maj blev det klart att regeringen tillsätter en utredning om stärkt tillsyn över fastighetsmäklarbranschen. Det är stora och genomgripande frågor för branschen som ska utredas bl.a. hur tillsyn ska kunna utövas över mäklarföretagen. Mäklarsamfundet har kontakt med utredningen för att säkerställa att branschens perspektiv och synpunkter tillvaratas.

Läs mer


Augustistart för Lexicon & LTU:s mäklarutbildning

21 juni 2017

Den 30 augusti är nästa utbildningsstart för Lexicon och LTU:s fastighetsmäklarutbildning. Den är speciellt anpassad för morgondagens mäklare med en verklighetsbaserad, praktisk inriktning som har sälj och etik i fokus. Något som har efterfrågats av många mäklarfirmor.

Läs mer


Mäklarvision – Tillbakablick

21 juni 2017

Tack till alla besökare, utställare och Västsvenska kretsen för en härlig dag i Göteborg med mingel, framtidsdebatt, middag och underhållning! Här kommer en liten tillbakablick från Mäklarvision den 2 juni på Lindholmen Conference Centre.

Se filmen här


Stigande priser på villor

21 juni 2017

Villapriserna steg med en procent under maj månad, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. På bostadsrättsmarknaden var priserna oförändrade. Under den senaste tremånadersperioden steg priserna med 4 procent på villor och med en procent på bostadsrätter.

Läs mer


En tävling för hela branschen!

21 juni 2017

Nu utmanar Svenska Mäklarhuset branschen i Mäklarkampen! Ett triathlon bestående av 400 m simning, 2 mil cykling och 5 km löpning. Andreas Mühlich från Svenska Mäklarhuset testade precis banan, hoppas du vill göra det också! Alla kan vara med! Bilda ett lag med dina kollegor eller kör hela banan själv. Tävlingen arrangeras till förmån för SOS Barnbyar.

Se klippet här


Ingrid Eiken Holmgren omvald till Stadsmissionens styrelse

21 juni 2017

På Stockholms Stadsmissions årsmöte den 12 juni 2017 omvaldes Ingrid Eiken Holmgren till styrelsen. Stockholms Stadsmission är en ideell förening som arbetar utifrån en kristen grundsyn, bland annat med social hjälpverksamhet i solidaritet med människor i utsatta livssituationer.

Läs mer


FI:s nya förslag om skärpt amorteringskrav

8 juni 2017

I förra veckan släppte Finansinspektionen (FI) sin stabilitetsrapport, som bland annat följer hushållens skuldsättning. I samband med det gick myndigheten också ut på DN Debatt och föreslog en skärpning av amorteringskravet. Mäklarsamfundets hållning är tydlig. Att göra det svårare för hushållen att finansiera sitt bostadsköp är inte rätt väg att gå när det råder bostadsbrist i över 80 procent av Sveriges kommuner.

Läs mer


Säsongsavslutning av bostadspodden Tak över huvudet!

8 juni 2017

I avsnitt 29 pratar vi om vilka psykologiska mekanismer som triggas på bostadsmarknaden. Veckans gäst är Richard Wahlund, professor i företagsekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. I avsnitt 30 pratar vi om den nya efterlängtade branschgemensamma tvistlösningsnämnden FRN. Mäklarsamfundets chefsjurist Jonas Anderberg berättar om arbetet som lett fram till FRN och vad skillnaden blir för bostadskonsumenterna och mäklarna.

Lyssna på podden här


Påminnelseavgift vid utebliven betalning till FMI

8 juni 2017

Den 24 maj presenterade regeringen en lagrådsremiss med ett förslag om införande av ett påminnelseförfarande och en påminnelseavgift vid utebliven betalning av årsavgiften till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI). Syftet med förslaget är att ge FMI möjlighet att hantera de uteblivna betalningarna på ett smidigare sätt, samt täcka kostnaderna för hanteringen.

Läs mer


Viktigt ta bort till salu-skylten efter visning!

8 juni 2017

Med jämna mellanrum får vi på Mäklarsamfundet frågor om övergivna skyltar på gräsplättar, i diken med mera. Det händer att de som hör av sig är riktigt upprörda. Den känslan är naturligtvis inte något som man som mäklare vill få sitt varumärke förknippat med. Alltså, ta bort skylten efter visning och gör grannar, miljön, trafiksäkerheten och inte minst ditt eget varumärke en tjänst.

Läs mer


Hon är Norrlandskretsens nya ordförande

24 maj 2017

Fastighetsmäklare har alltid varit Ester Hemströms drömyrke. Nu, efter 10 år i branschen, tar hon över ordförandeklubban i Mäklarsamfundets Norrlandskrets med målet att skapa en starkare krets och driva fastighetsmäklarbranschen framåt.

Läs mer


Bostäder för unga och säkrare budgivning

24 maj 2017

Nu finns två nya avsnitt av bostadspodden Tak över huvudet ute! I avsnitt 27 pratar vi om ungas situation på bostadsmarknaden med Linda Jonsson, analytiker på Veidekke. I det allra senaste avsnittet (nr 28) pratar vi om hur budgivningsprocessen ska blir tryggare och säkrare. Veckans gäster är Sohel Sultan från BudID och Magnus Ballchand från TryggaBud.

Lyssna på avsnitten här


Centralt bostadsrättsregister? Det rör på sig…

24 maj 2017

Mäklarsamfundet har länge påpekat fördelarna med ett centralt och offentligt bostadsrättsregister likt det som idag redan finns för fastigheter. Den senaste tiden har det börjat röra på sig på allvar i den här frågan. Två tunga myndigheter och en uppmärksammad utredning har på kort tid tagit ställning för att ett centralt bostadsrättsregister bör upprättas.

Läs mer


Stor medieuppmärksamhet för nya tvistlösningsnämnden FRN

24 maj 2017

I förra nyhetsbrevet berättade vi om den nya, branschgemensamma tvistlösningsnämnden, Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN), som nu är på plats. Det var en nyhet som också fick stor spridning i media. TT rapporterade om nya FRN med kommentar från både Mäklarsamfundets VD Ingrid Eiken Holmgren och FMF:s VD Carolina Stegman. Totalt genererade TT:s rapportering inte mindre än 59 artiklar i både riksmedier och lokala medier. Det är en bra start för konsumenternas kännedom om FRN!

Läs hela TT:s telegram här


Så vill unga bo 2017

24 maj 2017

Nyligen släppte SBAB undersökningen "Så vill unga bo" där frågor om boende ställs till svenskar mellan 18-26 år. Undersökningen ger en bild av den tuffa svenska bostadsmarknaden där unga har det särskilt svårt.

Läs mer


Golftouren är igång!

24 maj 2017

Stockholmskretsens deltävling i golftouren Mäklargolf är avklarad. Grattis till de 6 stycken golfarna som nu är klara för finalen på Bro Hof den 15 september! Stort tack till Mäklargolf, Team Mate Communication AB och Canon Sverige för ett fint samarbete! Du vet väl att du kan köpa en plats till finalen på Bro Hof på www.maklargolf.se?

Missa inte heller Västsvenska kretsens deltävling på Sankt Jörgen Park Golf Club i Göteborg den 1 juni! Det finns fortfarande platser kvar.

Läs mer och se listan över finalisterna här


Mäklarstudenterna i Världsklass!

24 maj 2017

Den 16 maj var Mäklarsamfundet på Luleå Tekniska Universitet för att träffa mäklarstudenter och köra spelet Mäklare i Världsklass. Grattis till lag 4 som tog hem vinsten med full pott! Tack till Nordic Choice Hotels som skänkte vinnarna var sin frukostvoucher som de kan använda på ett av alla 193 Nordic Choice Hotel.

Läs mer om Nordic Choice här


Oförändrade priser på bostadsrätter

24 maj 2017

Efter några månader av prisuppgångar på bostadsmarknaden stannade prisökningen av på bostadsrättsmarknaden under april, medan priserna på villor ökade med 1 procent, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Läs mer


Fastighetsmäklarbranschen får ny gemensam tvistlösningsnämnd

11 maj 2017

I dagarna godkändes fastighetsmäklarbranschens gemensamma nämnd för tvistlösning av Kammarkollegiet. Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN) markerar början på en enad och gemensam tvistlösning för hela branschen. Syftet är att göra det tydligare och tryggare för konsumenterna.

Läs mer


Bostadsbristen förvärras – trots ökat byggande

11 maj 2017

Byggandet av nya bostäder har ökat de senaste åren och väntas fortsätta öka under 2017 och 2018, enligt Boverkets prognos. Samtidigt bedömer 75 procent av landets kommuner att det kommer vara underskott på bostäder på tre års sikt.

Läs mer


Stjärnmäklaren som gick in i väggen

11 maj 2017

Mäklaren Kim Westerlundh gjorde raketkarriär och toppade alla säljlistor på rekordtid, tills han gick in i väggen. Hör hans historia och hur han tog sig tillbaka till yrket som han älskar i avsnitt 25 av podden Tak över huvudet. I avsnitt 26 djupdyker vi i fenomenet fritidshus. Till vår hjälp har vi professor Dieter Müller och kundombudsman Magnus Bäckström.

Lyssna på podden här


Nu kan mäklare investera i Hemnet

11 maj 2017

Samtliga registrerade fastighetsmäklare i Sverige kommer de närmaste veckorna att erbjudas möjlighet att investera i Hemnet. Möjligheten erbjuds personligen till mäklarna och även till de största mäklarföretagen. Sista dag för att teckna sitt intresse i Hemnet är den 19 maj.

Läs mer på Hemnet


Boinstitutet, Tambur och gamla kylskåp

27 april 2017

Nu finns två nya avsnitt av podden Tak över huvudet ute! I avsnitt 23 pratar vi om Hyresgästföreningens nystartade initiativ Boinstitutet med verksamhetsledaren Moa Andersson. I avsnitt 24 gästas vi av Lars Kraulis från UC för att prata om den nya kostnadsfria tillträdesportalen Tambur. Dessutom reder kundombudsman Magnus Bäckström ut vad som gäller om det upptäcks fel i vitvaror vid en bostadsförsäljning.

Lyssna på Tak över huvudet här


Fortsatt stigande priser på bostadsmarknaden

27 april 2017

Under mars månad steg priserna på bostadsrätter med 1 procent och med 2 procent för villor, visar ny siffror från Svensk Mäklarstatistik. På tre månader har priserna stigit med 3 procent på bostadsrätter och 4 procent på villor.

Läs mer


Bostadsbeståndet ökade under 2016

27 april 2017

Sveriges bostadsbestånd ökade med cirka 80 000 bostadslägenheter mellan åren 2015 och 2016, visar nya siffror från SCB. Totalt fanns det 4 795 717 bostadslägenheter i hela landet vid utgången av 2016.

Läs mer


Lågt utbud fortsätter pressa bostadsmarknaden

12 april 2017

Lågt utbud fortsätter vara det som påverkar bostadsmarknaden mest och svårast att hitta en passande bostad är det för unga hushåll. Den bedömningen gör Sveriges fastighetsmäklare, visar Mäklarinsikt, en återkommande medlemsundersökning från Mäklarsamfundet.

Läs mer


Areal valde mäklarsystemet Mspecs

12 april 2017

Areal har tecknat avtal med mäklarsystemet Mspecs och den 1 april började Areals samtliga jord- och skogsbruksmäklare och mäklarassistenter att använda systemet. Fredrik Luhr, vd på Areal, berättar att valet av Mspecs var enkelt.

Läs mer


Nya avsnitt av bostadspodden Tak över huvudet!

12 april 2017

Byggandet ökar, men är det tillräckligt? I avsnitt 21 pratar vi bostadsbyggande med Björn Wellhagen från Sveriges Byggindustrier. I avsnitt 22 är temat hållbarhet och grön stadsutveckling. Kommer fastighetsmäklarna behöva bli miljöexperter? Poddens programledare Joakim Lusensky har träffat Sebastian Navab från Gröna städer.

Lyssna på avsnitten här


Stigande priser på småhus

12 april 2017

Under det första kvartalet 2017 steg småhuspriserna med 1 procent jämfört med föregående kvartal, visar statistik från SCB. På ett år har priserna stigit med 9 procent sett till hela landet.

Läs mer


”Anseendefrågan är särskilt viktig”

30 mars 2017

- Möt Joakim Lusensky - Mäklarsamfundets nya analys- och kommunikationschef.
- Bostadspriserna fortsätter att stiga visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.
- Välkommen till Mäklarsamfundets årsmöte ”Mäklarvision – på framsidan mot framtiden” i Göteborg!

Se senaste avsnittet av Update här


Nyproduktion i fokus

30 mars 2017

Fastighetsbyrån storsatsar nu på nyproduktion och en del av den satsningen är Henrik Lenander. Han är sedan februari ny affärsområdesansvarig för nyproduktion. I en intervju berättar han om varför han inriktat sig på nyproduktion och vad han hoppas kunna bidra med i sin nya roll.

Läs mer


De fick stipendium för sin uppsats om förhandling

30 mars 2017

Tänk dig makten att i förväg kunna förutse hur en förhandling ska fortskrida. Det har de tidigare mäklarstudenterna Patrik Jogedal och Alexander Engström undersökt närmare i sin C-uppsats, som den 1 februari tilldelades utmärkelsen ”Årets C-uppsats” på Mäklardagen på Högskolan i Gävle.

Läs mer


Hemnet justerar priserna för bostadsannonser

30 mars 2017

Den 1 juli 2017 kommer Hemnet att justera sina priser för bostadsannonsering. Själva prismodellen för bostadsannonser, som baseras på bostadens utgångspris, kommer dock att vara oförändrad. Hemnet förklarar prisjusteringen med att de vill kunna fortsätta utveckla företaget och leverera en ännu bättre upplevelse för säljare, köpare och mäklare.

Läs mer hos Hemnet


Smidigare tillträde med Tambur

30 mars 2017

Inom kort lanseras den nya, webbaserade och kostnadsfria tillträdesportalen Tambur. Tambur samlar den information som behöver utbytas mellan mäklare och bank inför tillträdet. Ingen mer väntan på att få svar från banken och inga tidskrävande telefonköer vid tillträdet.

Tjänsten tillhandahålls av UC men är framtagen i nära samarbete mellan bolånebankerna, Mäklarsamfundet och FMF.

Läs mer och se film om Tambur på UC:s hemsida!


Säsongspremiär för Tak över huvudet den 4 april!

30 mars 2017

Snart drar Mäklarsamfundet igång den tredje säsongen av bostadspodden Tak över huvudet. I första avsnittet får vi bl.a. höra poddens nya programledare Joakim Lusensky intervjua Björn Wellhagen som är näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier.

Lyssna på tidigare avsnitt av podden här


Dags för deltävling 1 i Skåne!

30 mars 2017

Den 3 maj möts golfintresserade fastighetsmäklare från Skåne för den första deltävlingen på Elisefarm Golf Club i Fogdarp. Där gör de upp om platser i finalen på anrika Bro Hof utanför Stockholm. Sista anmälningsdag för första deltävlingen är den 3 april. Missa inte chansen att delta i årets golftävling!

Läs mer och anmäl dig här


Fler ska binda räntan – om Finansinspektionen får bestämma

16 mars 2017

I början av februari kunde vi läsa i Svenska Dagbladet att Finansinspektionen (FI) undersöker möjligheterna att tvinga hushåll att binda sin ränta. FI pekade ut hushållens räntekänslighet som en finansiell risk på både konsument- och systemnivå. Inspirationen kom bland annat från Israel, där det idag är regel att en viss del av lånen måste vara bunden. Reaktionen lät inte vänta på sig.

Läs mer


Nästa år ersätts personuppgiftslagen av den nya dataskyddsförordningen

16 mars 2017

Förordningen innehåller bland annat förstärkta regler för individers skydd och integritet vid behandling av personuppgifter. Personuppgiftsansvariga företag och organisationer uppmanas att redan nu titta över vilka anpassningar av verksamheten som kommer att krävas för att leva upp till de nya reglerna.

Läs mer


”EU-kommissionen har misstolkat mäklarrollen i Sverige”

16 mars 2017

Mäklarsamfundet har svarat på en remiss från EU-kommissionen. Förenklat beskrivet öppnar kommissionen upp för en förändring där kraven på fastighetsmäklare kan komma att sänkas – något Mäklarsamfundet motsätter sig.

Se inslaget här


Årets Mäklarstudent utsedd

16 mars 2017

Varje år utses ”Årets Mäklarstudent” av SkandiaMäklarna i samarbete med Universum, ett pris som delats ut sen 2011. Den 15 mars samlades årets finalister på Universums egna gala på Berns i Stockholm, där Irma Arvidsson från Gävle Högskola korades till Årets Mäklarstudent 2017.

Läs mer


"Det går aldrig att stoppa utveckling eller backa in i framtiden"

16 mars 2017

Josefine Uppling har under sin tid som analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet blivit ett välbekant namn i fastighetsmäklarbranschen. Nu väntar en ny utmaning som presschef på Swedbank. I en intervju berättar Josefine Uppling bland annat om hur hon ser på branschens utveckling de senaste åren, vilken som varit den största utmaningen och det mest minnesvärda under åren på Mäklarsamfundet.

Läs mer


”Vi vill förenkla vardagen”

16 mars 2017

Willis Towers Watson utökar sitt Dolda fel-team med två nya medarbetare. Anna Hårdén som tidigare arbetat som fastighetsmäklare, och Marie Gulbrandsen som har lång erfarenhet av att svara på frågor om dolda fel och dolda felförsäkringar.

Läs mer


Bostadspriserna fortsätter uppåt

16 mars 2017

Under februari månad steg priserna på bostadsrätter med 1 procent och med 2 procent för villor, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. På tre månader har priserna stigit med 3 procent på bostadsrätter och 2 procent på villor.

Läs mer


VD-byte i Hemnet

16 mars 2017

Mats Brandt slutar på bostadssajten Hemnet där han varit vd sedan augusti 2014. Under 2016 noterade Hemnet nytt besöksrekord på drygt 3 miljoner besökare på en vecka. Det sammanlagda värdet för bostäder som annonserades på Hemnet under 2016 var 456 miljarder kronor och företagets omsättning ökade med 40 procent.

Läs pressmeddelandet från Hemnet här


Mäklarsamfundet till EU: Lätta inte på kraven för fastighetsmäklare!

2 mars 2017

EU-kommissionen skriver i ett s.k. meddelande att de öppnar upp för en förändring av kraven på fastighetsmäklare – något som Mäklarsamfundet motsätter sig. I ett remissvar motiverar Mäklarsamfundet sin ståndpunkt och ifrågasätter om inte kommissionen missuppfattat den roll och det ansvar fastighetsmäklaren har enligt svensk fastighetsmäklarlag.
– Förslaget skulle innebära en nedmontering av vad vi har i dag, säger Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken.

Läs mer


Lär känna Mäklarsamfundets nya kommunikationschef Joakim

2 mars 2017

Joakim Lusensky har lång och gedigen erfarenhet inom kommunikation och kommer under mars ta över rollen som Mäklarsamfundets analys- och kommunikationschef. I en intervju berättar han om sina intryck av fastighetsmäklarbranschen och vad han kommer kunna bidra med.

Läs mer


Specialavsnitt om mäklarrollen och mäklartjänsten

2 mars 2017

I två specialavsnitt av bostadspodden Tak över huvudet djupdyker vi i det som allra flest konsumenter ställer frågor om, nämligen mäklarrollen och mäklartjänsten. Vad kan man som köpare eller säljare förvänta sig av en mäklare? Vilket ansvar har mäklaren, köparen respektive säljaren vid en bostadsaffär? Vad ingår i mäklartjänsten? Och vad säger fastighetsmäklarlagen?

Lyssna på avsnitten här


Utmanande omställning för Fastighetsmäklarinspektionen (FMI)

2 mars 2017

Efter att det stod klart att FMI flyttar från Stockholm till Karlstad har tretton av de arton anställda på myndigheten valt att sluta eller ta tjänstledigt. Detta påverkar både handläggningstiderna och verksamheten i stort.
– Vi får ha tålamod med FMI under omställningen, det kan komma att ta längre tid att få besluten under en tid, konstaterar Ingrid Eiken, VD, Mäklarsamfundet.

Läs mer


Semifinalister till Årets Mäklarstudent 2017 utsedda

2 mars 2017

Den 23 februari presenterades de tolv semifinalisterna till Årets Mäklarstudent 2017, en utmärkelse som delas ut av SkandiaMäklarna i samarbete med Universum. Mäklarsamfundets utbildningsansvariga Eva Prien sitter i juryn och hon berättar att de hittat riktigt bra och duktiga studenter.

Läs mer och se listan över semifinalisterna här


Bostadsbyggandet når rekordnivåer

2 mars 2017

Under 2016 påbörjades nybyggnation av 63 100 nya lägenheter, visar preliminära siffror från SCB. Det är 34 procent fler lägenheter jämfört med 2015 då 47 209 lägenheter började byggas.

Läs mer


Identifiering med BankID steg mot ökad transparens i budgivningar

16 februari 2017

Att konsumenter har frågor om budgivning är vanligt, och inte särskilt konstigt. Processen är ofta snabb och det rör sig vanligtvis om mycket pengar och känslor. Nu tar Fastighetsbyrån steget mot att budgivare ska identifiera sig med Mobilt BankID vid budgivning.

Se intervjun med Fastighetsbyråns vd Lars-Erik Nykvist här


”Jag är supernöjd med mitt val”

16 februari 2017

För 5 år sedan valde Pia Lasses, 60 år, att stänga sin inredningsbutik som hon ägt i 17 år för att satsa på en ny karriär som fastighetsmäklare. Idag är hon marknadsledande i Hornsberg och är glad att hon vågade byta karriär sent i yrkeslivet.

Läs mer


Svenska Mäklarhuset utmanar branschen i triathlon

16 februari 2017

Klarar du av 400 meter simning, följt av 2 mil cykling och 5 km löpning? Nu utmanar Svenska Mäklarhuset konkurrenter och kollegor i fastighetsmäklarbranschen i ett triathlon den 2 september i Hagaparken.

Läs mer


Du missar väl inte årets golftävling?

16 februari 2017

Mäklargolf är touren som samlar alla golfintresserade fastighetsmäklare och låter dem göra upp om titeln "Årets mäklargolfare". Tävlingen består av sex stycken deltävlingar runt om i landet. Den stora finalen går sedan på anrika Bro Hof den 15 september.

Vill du vara med som samarbetspartner? Kontakta Anna From på anna.from@maklarsamfundet.se eller 070-180 90 39.

Läs mer om Mäklargolf här


Ny fastighetsmäklarutbildning startar i april 2017

16 februari 2017

Nu erbjuder Luleå tekniska universitet (LTU) sin fastighetsmäklarutbildning även som distansbaserad uppdragsutbildning i samverkan med Lexicon University. Första start är tisdag 4 april 2017.

Läs mer


Mspecs nya dokumenthantering

16 februari 2017

I förra veckan lanserade Mspecs en ny dokumenthantering som ska göra mäklarnas arbete smidigare och snabbare. Nyhetsbrevet Fastighetsmäklaren har pratat med Kenneth Fehrm, produktchef för Mspecs, för att få reda på mer om den nya dokumenthanteringen och vad mäklarna tycker.

Läs mer


Specialavsnitt av Tak över huvudet – mäklarrollen och mäklartjänsten

16 februari 2017

I två specialavsnitt av bostadspodden Tak över huvudet djupdyker vi i det som allra flest konsumenter ställer frågor om, nämligen mäklarrollen och mäklartjänsten. Vad kan man som köpare eller säljare förvänta sig av en mäklare? Vad ingår i mäklartjänsten? Vilket ansvar har mäklaren vid en bostadsaffär och vilket ansvar har köparen respektive säljaren? Första avsnittet släpps den 21 februari, håll utkik i din poddapp eller på SoundCloud.

Lyssna på tidigare avsnitt av podden här


Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad

16 februari 2017

Riksbanken meddelade under onsdagen att de lämnar reporäntan och räntebanan oförändrad. Riksbanken bedömer att penningpolitiken behöver vara fortsatt expansiv och behåller därför reporäntan på -0,50 procent. Räntan kan komma att sänkas ytterligare den närmaste tiden.

Läs mer


Svag prisuppgång på bostadsrätter

16 februari 2017

Året inleddes med stigande priser på bostadsrätter men stillastående priser på villor, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Statistik från Hemnet visar att utbudet av villor ökade med 16 procent under januari, medan utbudet av bostadsrätter fortsatte att minska.

Läs mer

Joakim Lusensky ny analys- och kommunikationschef

16 februari 2017

Joakim Lusensky tillträder som ny analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet den 1 mars. Han kommer närmast från en roll som seniorkonsult på PR-byrån Strandberg Haage där han arbetat i tio år. Under de senaste åren har han arbetat med strategisk kommunikationsrådgivning och analys- och utredningsarbete för bland annat Riksbanken och Kinnevik-ägda MTG. Vi hälsar honom varmt välkommen! Mer om Joakim i kommande nyhetsbrev.


Rapportera misstänkta transaktioner

2017-02-02

Tisdagen den 31 januari skickade Finansinspektionen ut brev, broschyrer och en film till samtliga företag under tillsyn om kravet på att rapportera in misstänkt penningtvätt och finansiering av terrorism. Målet med utskicket är både att öka förståelsen för regelverket och att ge konkret vägledning i hur man som företag under tillsyn följer de krav som finns.

Läs mer


Fastighetsbyrån inför digital budgivning med Mobilt BankID

2017-02-02

Fastighetsbyrån har tagit fram en lösning för digital budgivning där spekulanterna identifierar sig med Mobilt BankID. Målet är att budgivningen ska bli enklare och säkrare för både säljare och köpare.

Läs mer


Rekordhöga skogspriser i södra Sverige

2017-02-02

Priserna på skogsmark har stigit till högsta nivåerna någonsin i södra Sverige medan priset sjunkit i mellersta och norra Sverige, visar ny statistik från LRF Konsult. Skillnaden mellan skogspriserna i norr och söder aldrig varit så stor som nu.

Läs mer


Mäklarsamfundets nätverk för rekryterare och HR-ansvariga

2017-02-02

Den 18 januari hölls ytterligare ett möte i Mäklarsamfundets nätverk för rekryterare och HR-ansvariga i mäklarbranschen. Syftet med nätverket är att under informella former diskutera såväl utmaningar som möjligheter i en bransch med hög personalomsättning och hård konkurrens.

Läs mer om nätverket här


Framtidsfrågor på NEU-möte i Köpenhamn

2017-02-02

Mäklarsamfundets ordförande Anders Edmark medverkade nyligen vid ett möte med NEU i Köpenhamn. NEU är det nordiska samarbetsforumet för fastighetsmäklarorganisationer. Under mötet diskuterades bl.a. hur de grundläggande förutsättningarna för att driva ett fastighetsmäklarföretag skiljer sig åt mellan länderna och om rörligheten på bostadsmarknaden.

Läs mer


Ingrid Eiken tackas av som styrelseordförande i Hemnet

2017-01-19

I samband med att Hemnet får nya ägare lämnar Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken över styrelseordförandeklubban i Hemnet till Håkan Erixon. Ingrid Eiken har suttit i Hemnets styrelse sedan 2012, och varit ordförande sedan 2014. I en intervju berättar Ingrid Eiken om sina år som ordförande.

Läs mer


Hemnet summerar bostadsåret 2016

2017-01-19

Rekordstort bostadsintresse och lägre utbud, så sammanfattar Hemnet bostadsåret 2016 i sin årskrönika som släpptes under måndagen. Bostadssurfandet ökade med 12 procent och i mitten av maj noterade Hemnet 3 miljoner besökare.

Läs mer


Stigande bostadspriser efter sänkt styrränta

2017-01-19

Bostadspriserna på den norska bostadsmarknaden steg med 0,5 procent i december och under det senaste året har priserna stigit med 12,8 procent. Den norska bostadsmarknaden har därmed dragit förbi den svenska när det gäller priserna.

Läs mer


Svag prisuppgång under december

2017-01-19

Under december månad steg priserna på bostadsrätter med en procent medan de var oförändrade på villor, visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. På tre månader har priserna på både bostadsrätter och villor stigit med en procent.

Läs mer


Rekordpriser utanför tullarna

2017-01-19

De rekordhöga bostadspriserna i Stockholms innerstad börjar sprida sig utanför tullarna, skriver Di i en artikel. Nyligen såldes en lägenhet i söderort för 100 000 kr kvadratmetern.

Läs mer


Nya utmaningar för Mäklarsamfundets analys- och kommunikationschef

2017-01-19

Under mars månad går Mäklarsamfundets analys- och kommunikationschef Josefine Uppling vidare mot nya utmaningar som presschef i Swedbankkoncernen. Josefine Uppling har varit på Mäklarsamfundet i 2,5 år. Jakten på en efterträdare är i full gång.


Ändring i bullerregler skapar inte fler bostäder

2017-01-19

Trafikbuller är inte ett hinder för bostadsbyggande. Det konstaterar Boverket i en promemoria som lämnades till regeringen i december.

Läs mer


Johan Engström ny vd för Fastighetsbyrån

2017-01-19

Johan Engström tillträder som vd för Fastighetsbyrån under juni månad i samband med att nuvarande vd Lars-Erik Nykvist går i pension. Johan Engström är idag ansvarig för kunderbjudanden inom Swedbanks svenska bankverksamhet och har tidigare varit vd för Svensk Fastighetsförmedling under en kort period.

Läs pressmeddelande från Fastighetsbyrån här


Veckan som gick – Hemnet-affären

2016-12-22

Under ett extra årsmöte förra torsdagen biföll Mäklarsamfundets medlemmar styrelsens rekommendation och gav styrelsen ett vägledande beslut om att fullfölja Hemnetaffären med General Atlantic och Merro. Efter signingen på fredagen stod det sedan klart att Hemnet får nya ägare.

Läs mer


Uppskovstaket slopas tillfälligt

2016-12-22

Riksdagen har antagit regeringens förslag att ändra reglerna för uppskov med kapitalvinst vid försäljning av privatbostad. De nya reglerna träder i kraft den 1 januari 2017.

Läs mer


”Vill man så kan man”

2016-12-22

För snart 3 år sedan var fastighetsmäklaren Sara Stenlund nära att ge upp, men hon reste sig igen och tryckte gasen i botten. Idag jobbar hon tillsammans med ett helt nytt team mäklare och blev nyligen utnämnd till Årets företagare på Umeågalan 2016.

Läs mer


Bomarknaden 2016 – Så gick det

2016-12-22

I säsongsavslutningen av bostadspodden Tak över huvudet summerar vi bostadsåret 2016 i siffror. Hur såg prisutvecklingen ut? Var det stor skillnad mellan storstad, landsbygd, på villor och bostadsrätter? Och vad tror vi om utvecklingen under 2017? Hans Flink och Per-Arne Sandegren från Svensk Mäklarstatistik hjälper oss att svara.

Lyssna på avsnittet här


Stillastående bostadspriser i november

2016-12-22

Under november månad har priserna varit oförändrade på både villor och bostadsrätter, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Prisutvecklingen de tre senaste månaderna visar en prisuppgång på 3 procent för bostadsrätter och 2 procent för villor.

Läs mer


Studentdagen den 9 december blev en succé!

2016-12-22

Tio mäklarföretag och två av Mäklarsamfundets kretsar bjöd studenter från alla högskolor till en utbildningseftermiddag i Stockholm. Eftermiddagen bestod av en föreläsning med säljcoachen Krister Stånggren och affärsetiska spelet ”Mäklare i världsklass”. Studenterna var mycket nöjda och här är några av kommentarerna på frågan vad som var bäst:

”Få träffa representanterna från mäklarföretagen.”
”Krister! Superintressant och inspirerande tankar.”
”Det absolut roligaste var Mäklare i Världsklass.”


Reporäntan kvar på -0,50 procent

2016-12-22

Riksbanken bedömer att det finns risker som kan påverka inflationsuppgången och därför behöver penningpolitiken vara fortsatt mycket expansiv. Riksbanken meddelade under onsdagsmorgonen att de lämnar reporäntan kvar på -0,50 procent och att räntan kan sänkas ytterligare den närmaste tiden.

Läs mer


Digitaliseringsfeber

2016-12-08

I veckans avsnitt av bostadspodden Tak över huvudet är temat digitalisering. Hur påverkar digitaliseringen oss och vad kommer den betyda för fastighetsmäklarbranschen? Erik Wikander, VD för Mäklarhuset, pratar om vilka möjligheter och utmaningar som han ser med digitaliseringen. Missa inte heller förra veckans avsnitt där temat var "En bostadsmarknad för alla".

Lyssna på Tak över huvudet här


Mäklarsamfundet framtidsspanade hos Fastighetsvärlden

2016-12-08

I tisdags medverkade Josefine Uppling, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet, på Fastighetsvärldens seminarium med tema fastighetsmarknaden 2017. Övriga i panelen var Göran Råckle, chef för fastighetsanalys på Swedbank och Arvid Lindqvist, analyschef på Catella. Mäklarsamfundets budskap var att bostadsmarknaden kommer att fortsätta utvecklas positivt men att det är viktigt att följa ränteutvecklingen, utbud/efterfrågan och den politiska utvecklingen.

Mer om Fastighetsvärlden här


Tambur – portalen för smartare tillträden

2016-12-08

Under våren 2017 kommer UC lansera en unik, ny tjänst som kommer underlätta administrationen vid bostadsköp. Tjänsten som har fått namnet Tambur, syftar primärt till att underlätta och effektivisera informationsflödet mellan mäklaren, säljarens och köparens bank i samband med tillträden till bostäder.

Läs mer om tjänsten här


Rekommendationer på nätet väger tungt vid köpbeslut

2016-12-08

88 procent av svenskarna använder sig regelbundet av omdömen online innan ett köpbeslut, visar en SIFO-undersökning som genomförts på uppdrag av Fastighetsbyrån. Rekommendationer från vänner och bekanta väger tyngst och 73 procent uppger att de litar på omdömen på nätet från tidigare kunder.

Läs mer


Lugna bostadsköpare trots het marknad

2016-12-08

Lågt utbud och hög omsättningstakt på bostäder verkar inte stressa bostadskonsumenterna, visar Bobarometern framtagen av Svensk Fastighetsförmedling. Rapporten visar att svenskarna gärna tar god tid på sig vid visningarna och 95 procent kan inte tänka sig att köpa en bostad utan att ha sett den i verkligheten.

Läs mer


Mäklare i framkant – Se hela samtalet från Mäklare 2.0

2016-12-08

Vi lever i en allt mer föränderlig värld. Hur ska mäklarna jobba för att hänga med? Hur når man fram i bruset? Under branschdagen Mäklare 2.0 diskuterade vi just detta i ett panelsamtal på scenen.

Se hela samtalet här


Unikt ekonomiskt läge

2016-12-08

Nyligen presenterade Finansinspektionen en bedömning av den finansiella stabiliteten. I den konstaterar Finansinspektionen att ekonomin är stark, men att den unika kombinationen med ett stigande resursutnyttjande och mycket låga räntor kan leda till obalans.
– Vi har tydliga utmaningar kopplade till bostadsmarknaden och hushållens skuldsättning, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Läs mer


Bofrämjandets höstseminarium

2016-12-08

Tidigare i veckan medverkade Mäklarsamfundet vid Bofrämjandets höstseminarium. Bofrämjandet är en partipolitiskt obunden organisation som verkar för en bättre fungerande bostadsmarknad. Bostadsminister Peter Eriksson (Mp) inledningstalade, och övriga i talarlistan var bla Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström (som spådde att Riksbanken byter chef sent nästa år), Bengt Hansson från Boverket och Besqabs VD Anette Frumerie.

Mer om Bofrämjandet här


Så gör du succé

2016-11-24

I veckans avsnitt av bostadspodden summerar vi årets branschdag Mäklare 2.0 och inspirationsföreläsarna Frida Boisen, digital chef på Bonnier tidskrifter, och Andreas Carlsson, musikproducent, berättar hur du gör succé både i karriären och i sociala medier. Missa inte heller Fråga juristen som denna vecka handlar om närståendeförbudet.

Lyssna på det senaste avsnittet här


Mäklarsamfundet i hearing med riksdagens civilutskott

2016-11-24

Förra veckan medverkade Mäklarsamfundets chefsjurist Jonas Anderberg och analys- och kommunikationschef Josefine Uppling, tillsammans med Fastighetsmäklarförbundet (FMF) och Fastighetsmäklarinspektionen (FMI), i en öppen hearing med riksdagens civilutskott. Syftet med hearingen var att ha dialog kring den utvärdering utskottet nyligen gjort av den senaste fastighetsmäklarlagen.

Läs mer om hearingen här


”Utmaningarna är fortsatt många”

2016-11-24

Nyligen träffade Mäklarsamfundet bostadsministerns statssekreterare Alf Karlsson för att prata om bostadspolitik, bostadsbyggande och rörlighet på bostadsmarknaden. Karlsson berättade om regeringens prioriteringar och arbete på området så här långt, och vad vi kan förvänta oss under de kommande två åren.

Läs mer


Små prisrörelser under oktober

2016-11-24

Under oktober månad steg priserna på både villor och bostadsrätter med 1 procent, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.
– Förra månadens tydliga uppgång på bostadsrätter stannade snabbt av i flera områden, säger Per-Arne Sandegren, Svensk Mäklarstatistik.

Läs mer


Risk att föreningarna måste höja avgifterna

2016-11-24

Många bostadsrättsföreningar sparar för lite. Det konstaterar Swedbank efter att ha studerat över 1 000 bostadsrättsföreningar i Sverige. Föreningarnas låga sparande kan på sikt medföra kraftigt höjda månadsavgifter vilket påverkar hushållens boendekostnader och värdet på bostadsrätten.

Läs mer


Privatekonomi & bostadsbubbla

2016-11-10

I senaste avsnittet av bostadspodden Tak över huvudet är temat privatekonomi och bostadsköp. Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, ger sina bästa tips och resonerar kring aktuella frågor som påverkar bostadsmarknaden. Har vi en bostadsbubbla? Hur fungerar ett lånelöfte och hur ska man tänka när man ska börja bospara till barnen? Missa inte heller Fråga juristen där vi varje vecka lyfter intressanta och viktiga ämnen. Denna gång handlar det om upphovsrätten vid publicering av bilder i bostadsannonser.

Lyssna på senaste avsnittet här


”Hemnet är min baby”

2016-11-10

Bengt Bjartorp har varit fastighetsmäklare och medlem i Mäklarsamfundet i över 40 år. Under åren har han bland annat varit ordförande i Stockholmskretsen och startat Hemnet som nu är Sveriges största bostadssajt. Nu väntar pensionen och flytt till Portugal.

Läs intervjun med Bengt här


Förenklade regler för flyttbara bostäder

2016-11-10

För att lösa bostadsbristen på kort sikt föreslår nu Näringsdepartementet att det ska bli enklare och gå snabbare att få tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder.

Läs mer


Utbudschock på Uppsalas bostadsmarknad under 2017

2016-11-10

Över 2 500 nybyggda lägenheter kommer bli klara för inflyttning nästa år, vilket är den högsta siffran på 40 år, skriver UNT i en artikel. Utbudet blir så stort att priserna för bostadsrätter kan påverkas, tror Mäklarstatistik.

Läs mer


Nya avsnitt av bostadspodden Tak över huvudet!

2016-10-27

Förra veckan var det premiär för andra säsongen av Mäklarsamfundets bostadspodd Tak över huvudet. I de två första avsnitten lyfter vi en fråga som är avgörande för de flesta företag i allmänhet, och en kärnfråga för fastighetsmäklarbranschen i synnerhet: kompetensförsörjning och rekrytering. Intressanta intervjuer med företagsledare och employer branding expert. Fråga juristen är tillbaka med massa bra tips och råd till både mäklare och bostadskonsumenter.

Lyssna på Tak över huvudet här


Riksbanken lämnar räntan oförändrad

2016-10-27

Riksbanken meddelande under torsdagen den 27 oktober att de lämnar reporäntan kvar på -0,50 procent. De bedömer att det kommer ta längre tid för inflationen att nå målet på 2 procent och behåller därför räntan kvar på samma nivå. Först i början av 2018 räknar Riksbanken med att börja höja räntan i långsam takt.

Läs mer


Mäklare i framkant

2016-10-27

Vi lever i en allt mer föränderlig värld. Hur ska mäklarna jobba för att hänga med? Hur når man fram i bruset? Under branschdagen Mäklare 2.0 diskuterar vi just detta i ett panelsamtal på scenen. Vi har träffat paneldeltagarna!

Läs intervjuerna här


Ingen bostadsbubbla i sikte

2016-10-27

Det visar Nordeas senaste Bostadsbarometer. På ett halvår har andelen som tror att vi har en bostadsbubbla minskat från 69 procent till 61 procent. Undersökningen visar även att tron på stigande bostadspriser är tillbaka och att boräntorna kommer vara oförändrade.

Läs mer


En dag för framtidens mäklare!

2016-10-27

Är du fastighetsmäklarstudent? Då är du varmt välkommen till Studentdagen 2016. En kostnadsfri dag där du får träffa en av branschens bästa säljtränare, Krister Stånggren, och delta i utbildningen Mäklare i Världsklass. Dagen anordnas av Mäklarsamfundet tillsammans med mäklarföretag från branschen.

Läs mer och anmäl dig här


Bostadspriserna tar ny fart

2016-10-27

Under september månad steg bostadsrättspriserna med 3 procent och villapriserna med 1 procent, visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. Prisutvecklingen de tre senaste månaderna visar en prisuppgång på 3 procent för bostadsrätter och 1 procent för villor.

Läs mer


Ökat nordiskt mäklarsamarbete

2016-10-13

I veckan hade Mäklarsamfundet besök av fastighetsmäklarorganisationerna från Norge, Finland och Danmark. Huvudfrågorna för dagen var framtiden för branschen och hur vi tillsammans i de nordiska länderna kan samarbeta ytterligare för att stärka fastighetsmäklarnas roll i samhället. Mäklarsamfundet representerades av Anders Edmark, Ingrid Eiken, Jonas Anderberg och Josefine Uppling.


Östergötlands byggbranschdag boostar tillväxt

2016-10-13

I förra veckan besökte Mäklarsamfundet Östergötlands årliga byggbranschdag där Motala kommun släppte sin projektkatalog fylld med kommande bostadsbyggen och andra fastighetsutvecklingsprojekt i regionen. I en bostadspolitisk debatt ledd av Mäklarsamfundets kommunikationschef Josefine Uppling medverkade Björn Wellhagen, Sveriges Byggindustrier, Mats Green (M), riksdagsledamot, Rikard Norman, Fastighetsägarna och Johan Löfstrand (S), riksdagsledamot och civilutskottets vice ordförande.


Rapporten "Fakta och nyckeltal" – nu på engelska

2016-10-13

Nu finns branschens egen sifferbibel ”Fastighetsmäklarbranschen - Fakta & nyckeltal 2016” översatt till engelska. I den hittar du siffror och fakta om den svenska bostadsmarknaden och fastighetsmäklarbranschen.

Läs rapporten här


Fler flyttar till förorterna

2016-10-13

Trenden att allt fler flyttar in till storstäderna har vänt. Numera flyttar fler ut än in till de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, visar statistik som DN har analyserat.

Läs mer


Stigande priser på småhus

2016-10-13

Under det tredje kvartalet steg småhuspriserna med 4 procent jämfört med det andra kvartalet, visar senaste Småhusbarometern från SCB. På ett år har priserna stigit med 11 procent.

Läs mer


HusmanHagberg förstärker styrelsen

2016-10-13

HusmanHagberg gick förra veckan ut med ett pressmeddelande att de nu utökar sin styrelse med två nya ledamöter, Anna Mossberg, affärsområdeschef på Google, och Per Johnler, tidigare VD för Fastighetsbyrån och VD för Swedbank Franchise.

Läs mer


Mer pengar till FMI- och flytt till Karlstad

2016-09-29

I regeringens budgetproposition för 2017 föreslås en ökning av Fastighetsmäklarinspektionens anslag och en omlokalisering av myndigheten till Karlstad. I en intervju berättar Per Bolund (Mp), konsument- och finansmarknadsminister, mer om förslagen.

Läs mer och se inslaget här


Bli en bättre mäklare!

2016-09-29

Den 18 november 2016 bjuder Mäklarsamfundet och Hemnet in dig till årets branschdag - Mäklare 2.0. En halvdag maxad med inspiration, kunskap och nya idéer. Temat för dagen är hur vi som bransch kan dra nytta av digitaliseringens alla fördelar. På scenen bl. a. Andreas Carlsson, musikproducent och låtskrivare och Frida Boisen, digital chef på Bonnier Tidskrifter.

Läs mer och anmäl dig här


”Viktigt att vi har mäklarna med oss”

2016-09-29

När Sofia Dalmalm letade hus upptäckte hon hur kul fastighetsmäklaryrket verkade vara och sadlade om. Idag är hon inte mäklare längre men jobbar kvar inom fastighetsmäklarbranschen som ansvarig för mäklarkommunikation på Hemnet. Nu är hon i full gång med förberedelser inför branschens stora evenemang Mäklare 2.0.

Läs mer


Höstens branschråd på Mäklarsamfundet

2016-09-29

I tisdags samlades ett 40-tal medlemmar för branschråd på Mäklarsamfundet. Kretsrepresentanter och företagsledare diskuterade aktuella frågor och utvecklingen i branschen, samt fick en kort information om läget i Hemnetaffären. Styrelsens budskap är, som tidigare, att inget kommer att hända i frågan utan ytterligare information och extrainsatt årsmöte.


Mäklarsamfundet och Hemnet besöker mäklarkontor

2016-09-29

Sedan några veckor tillbaka har Eva Prien och Anna From från Mäklarsamfundet tillsammans med Sofia Dalmalm från Hemnet besökt fastighetsmäklare runt om i Stockholm. Tanken med besöken är att berätta mer om Mäklarsamfundets arbete och skapa relationer, samt berätta om årets branschevent Mäklare 2.0.

Läs mer


Så påverkar pendlingstiden bostadspriset

2016-09-29

Närhet till kollektivtrafik är ofta ett önskemål vid köp av bostad. Men vad kostar bostäderna som ligger nära en tunnelbanestation? I en färsk kartläggning har Hemnet och Svensk Mäklarstatistik tagit fram bostadspriser för samtliga stationer längs Stockholms tunnelbana. Den visar att några extra minuters resande kan sänka priset med miljonbelopp.

Läs mer


Dröm dig hem blir tv-serie

2016-09-29

På söndag den 2 oktober tar sig webb-serien Dröm dig hem in i tv-rutan. I åtta avsnitt får vi följa med människor på Sveriges kanske mest omtalade marknad - bostadsmarknaden och får en inblick i hur det går till när man gör en av livets kanske största affärer. Intressanta människor med intressanta berättelser och livsöden.

Se trailern här


Branschråd på Malmö högskola

2016-09-29

I veckan var Eva Prien, utbildningsansvarig på Mäklarsamfundet, på Malmö Högskola för branschråd. Diskussion fördes bland annat om hur "rätt" personer söker mäklarprogrammen för att minska avhoppen samt hur branschen kan bli mer involverad i utbildningen. Intressant och givande att träffa de som utbildar våra blivande fastighetsmäklare.


Välkommen till Östergötlands Byggbranschdag!

2016-09-29

Den 6 oktober anordnas en dag i bostaden och byggandets tecken i Motala. I programmet syns bl a Hans Lind, professor på KTH, Björn Wellhagen från Sveriges Byggindustrier och Annika Winsth, chefekonom på Nordea. Dagens avslutas med en debatt med riksdagspolitiker och sakkunniga; bl a civilutskottets vice ordförande Johan Löfstrand (S) och riksdagsledamot Mats Green (M). Mäklarsamfundets analys- och kommunikationschef Josefine Uppling är moderator. Det går fortfarande att anmäla sig!

Mer info och anmälan här


Hösten på Mäklarsamfundet

2016-09-15

Anders Edmark, ordförande, och Ingrid Eiken, vd, berättar i en intervju om hösten på Mäklarsamfundet. Vad kommer hända med Hemnetaffären nu? Hur går det med FRN? Och hur går det med Mäklarsamfundets strategiarbete?

Se intervjun här


Mäklarsamfundet kommenterar Konsumentverkets uttalande i SvD

2016-09-15

Den 12 september uttalade sig en jurist från Konsumentverket i SvD, budskapet var att vem som helst kan sälja sin egen bostad bara man ”läser på lite”. Ingrid Eiken, VD på Mäklarsamfundet, reagerade naturligtvis starkt på detta, och glädjande nog tog tidningen in en kommentar.

Läs mer


Så ser Sveriges småföretag på framtiden

2016-09-15

I veckan lanserades Småföretagarbarometern 2016. Vid lanseringen deltog bl.a. närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) och Centerledaren Annie Lööf. Josefine Uppling, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet var moderator: ”Svårighet att hitta rätt kompetens är det tillväxthinder som dominerar – något vi tyvärr är mycket välbekanta med också i fastighetsmäklarbranschen”, säger hon.

Läs mer och se foton från lanseringen här


7 av 10 tror på stigande bostadspriser

2016-09-15

Andelen hushåll som tror på stigande bostadspriser ökar för andra månaden i rad, visar SEB:s Boprisindikator.
– Fler törs tro på bostadsmarknaden när spelreglerna kring det nya regelverket har klarnat, säger Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet.

Läs mer


Stabil prisutveckling under augusti

2016-09-15

Under augusti månad steg bostadsrättspriserna med en procent medan villapriserna var oförändrade. Prisutvecklingen de tre senaste månaderna visar en prisuppgång på en procent för villor och en prisnedgång på två procent för bostadsrätter.

Läs mer


Reporäntan kvar på -0,50 procent

2016-09-15

Förra veckan meddelade Riksbanken att de lämnar reporäntan oförändrad på -0,50 procent. Inflationen stiger och för att bibehålla den stigande trenden behövs en fortsatt expansiv penningpolitik, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Läs mer


Följ med till Almedalen

2016-09-01

"Vi är i Almedalen för att vi har något att berätta i bostadsdebatten och för att göra fastighetsmäklarnas röst hörd", säger Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet. Se glimtar från politikerveckan i Almedalen.

Se inslaget här


"Mer en livsstil än ett jobb"

2016-09-01

Jonas Sandvik ser mäklaryrket som en livsstil och med sin examen från Mäklarsamfundets fastighetsmäklarassistentutbildning hoppas han nu komma närmare sitt mål att bli fastighetsmäklare.

Läs mer


Mäklarsamfundet åker på högskoleturné

2016-09-01

Under september åker Eva Prien (f.d. Eliasson) och Magnus Bäckström på turné för att träffa framtidens mäklare. Först ut är Högskolan i Gävle den 9 september. Där ska Eva och Magnus träffa 130 studenter för att berätta om nyttan av ett medlemskap i Mäklarsamfundet, både under studietiden och efter. Den 12 september besöker de studenterna på Högskolan i Halmstad och 21 september besöker de Mäklardagen på Luleå tekniska universitet.


”Får mäklare sätta upp skyltar hur som helst…?”

2016-09-01

…är en fråga vi på Mäklarsamfundet får från konsumenter med jämna mellanrum. Att mäklarföretag ställer ut en skylt för att göra spekulanter och omgivning uppmärksam på att det pågår hus- eller lägenhetsvisning i ett område eller i en port hör till vanligheterna. Men vad säger lagen om att sätta upp skyltar? Och finns det risk att varumärket får sig en törn om skylten lämnas kvar efter visningen?

Läs mer


Bostäder på Årstafältet i Stockholm överklagade - igen

2016-09-01

Nätverket Årstafältet har överklagat den första detaljplanen för bygget på Årstafältet och försenar därmed tusentals bostäder med minst ett år. Och de kommer med stor sannolikhet fortsätta överklaga varje detaljplan som beslutas för Årstafältet, skriver Årsta/Enskede-tidningen.
– Det är provocerande. Stockholm är en viktig motor i Sveriges tillväxt och behovet av bostäder är skriande, säger Josefine Uppling, analyschef, Mäklarsamfundet.

Läs mer


Nytt regeringsförslag om ändrade uppskovsregler vid bostadsförsäljning

2016-09-01

För att öka rörligheten på bostadsmarknaden har regeringen föreslagit att det ska vara möjligt med större uppskov. "Taket för uppskov på inbetalning av skatt vid bostadsförsäljningar slopas under en fyraårsperiod och den som köper en billigare bostad ska kunna få ett större uppskov än i dag". Det skriver regeringen i ett pressmeddelande den 25 augusti. Mäklarsamfundet är remissinstans - och tveksamma till hur stor effekt förslaget kommer att få.

Läs mer


Antalet mäklare ökar – ny rekordnotering

2016-08-18

Antalet registrerade fastighetsmäklare har nått den högsta noteringen någonsin. FMI:s mätning från den 31 juli 2016 visade att det fanns 6 881 registrerade fastighetsmäklare och att andelen kvinnliga fastighetsmäklare nått toppnoteringen på 46,1 procent.

Läs mer


Koll på Almedalen?

2016-08-18

I ett specialavsnitt av Mäklarsamfundets bostadspodd Tak över huvudet får vi följa med till politikerveckan i Almedalen. Varför är det viktigt att vara på plats och varför är mäklarperspektivet så efterfrågat i bostadsdebatten? Hör olika perspektiv på bostadsfrågan från både Mäklarsamfundet och andra aktörer i branschen.

Trevlig lyssning!

Lyssna här


Ny statistik: Bostadsrättspriserna fortsätter att sjunka

2016-08-18

För andra månaden i rad sjönk priserna på bostadsrätter i riket, visar nya siffror från Mäklarstatistik. Prisutvecklingen under de tre senaste månaderna visar uppgång på 2 procent för villor och en nedgång med 2 procent för bostadsrätter.

Läs mer


Byggandet fortsätter öka kraftigt

2016-08-18

Under första halvåret påbörjades byggandet av 33 950 lägenheter, enligt preliminära uppgifter från SCB. Det är en ökning med 44 procent jämfört med samma period 2015 då 23 620 lägenheter började byggas.

Läs mer


800 kvadratmeter bunker till salu

2016-08-18

Cirka en mil utanför Ängelholm, under mark, hittar vi den kupolformade försvarsanläggningen Hugo som nu är till salu.
– Intresset är enormt, jag har aldrig varit med om något liknande, sa Karl-Martin Svärd, fastighetsstrateg på Fortifikationsverket, inför visningen som hölls idag.

Läs mer


Bostadssituationen påverkar viktiga livsval

2016-08-18

Ibland kommer livet emellan brukar det heta. Men hur vanligt är det att bostadssituationen kommer emellan för valen i livet? Det har SBAB tagit reda på i en undersökning där 1044 personer i åldrarna 20-80 år fått svara på bostadsrelaterade frågor.

Läs mer


Nytt bostadspolitiskt paket ska ge fler bostäder

2016-06-30

Alliansen meddelade förra veckan att de lämnar regeringens bostadspolitiska samtal och samtidigt presenterade regeringen ett nytt bostadspolitiskt paket med 22 steg för fler bostäder. Ett av förslagen rörde förändrade uppskovsregler för reavinst vid försäljning av bostad.

Läs Mäklarsamfundets kommentar här


Svårt att spara ihop till första bostadsköpet

2016-06-30

I undersökningen Mäklarinsikt uppger 73 procent av de tillfrågade fastighetsmäklarna att förstagångsköparen får hjälp av någon utöver banken med finansieringen av den första bostaden.
– Den utveckling vi ser är oroande, den första bostaden är en avgörande pusselbit i livet, säger Ingrid Eiken, VD, Mäklarsamfundet.

Läs pressmeddelandet här


Rutavdrag för flyttjänster

2016-06-30

Nu blir det billigare att anlita hjälp vid flytt. Från och med den 1 augusti omfattas även flyttjänster av rutavdraget. Det beslutade riksdagen den 21 juni. De nya reglerna innebär även att fler trädgårdstjänster omfattas samt enklare IT-tjänster.

Läs mer


Här kollar du upp om fastigheten står på förorenad mark

2016-06-30

Står fastigheten du köpt på förorenad mark? Nu finns alla 81 500 områden som Länsstyrelsen identifierat som förorenade eller kan vara förorenade samlade i en databas som är öppen för alla.

Läs mer


Dyrt att flytta från villa till bostadsrätt

2016-06-30

För ett medelålders par kan bostadsutgifterna öka från 14 procent till 54 procent om de väljer att flytta från villan till en bostadsrätt i stan, visar en studie genomförd av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. De höga kostnaderna gör att många bor kvar vilket minskar rörligheten på bostadsmarknaden.

Läs mer


Hur har amorteringskravet påverkat bostadsmarknaden så här långt?

2016-06-16

Det har varit högtryck på Mäklarsamfundet den gånga veckan, många har velat höra fastighetsmäklarnas perspektiv på hur amorteringskravet fallit ut så här långt. ”För tidigt att utvärdera efter så här kort tid, men våra medlemmar ger en delad bild: en tydligare anpassning av prisutvecklingen i Stockholm, men en mycket liten effekt ute i landet” säger Ingrid Eiken, VD på Mäklarsamfundet.

Läs mer


Mäklarsamfundets syn på Statistiskt jämförelsevärde

2016-06-16

Igår startade pilotprojektet Statistiskt jämförelsevärde, vars syfte är att möta kritik för brister i prissättningen, s.k. lockpriser. Initiativet till projektet kommer från delar av branschen. Mäklarsamfundet välkomnar alla initiativ som leder till och förbättrar informationen och förutsättningarna för bostadskonsumenterna.

Läs mer om hur Mäklarsamfundet ställer sig till Statistiskt jämförelsevärde här


”Jag får en extra guldkant på tillvaron”

2016-06-16

David Carlsson är fastighetsmäklaren som jobbar 7 månader om året och har specialiserat sig på att förmedla fritidshus. Resten av året är han ledig och är ute och reser. I en intervju berättar han om sitt sätt att jobba och om vad som är det bästa med mäklaryrket.

Läs mer


Dåligt utbud och höga kostnader hindrar villaägare från att flytta

2016-06-16

Var sjätte villa- och radhusägare tror sig bo kvar i huset livet ut, visar en undersökning från Mäklarhuset. Varannan bostadsrättsägare vill flytta till villa och var tionde kan tänka sig flytta tio mil för att bo i hus.

Läs mer


Minihusen som skapat stort intresse

2016-06-16

Det senaste året har husen synts allt mer både på Hemnet och i sociala medier. Med smarta compact living lösningar och relativt låga priser har minihusen gjort succé.

Läs mer


Kommunernas kamp mot bostadsbristen

2016-06-16

Den 1 mars började bosättningslagen att gälla vilket innebär att alla kommuner är skyldiga att ordna boende till nyanlända med uppehållstillstånd. Med den rådande bostadsbristen är detta en stor utmaning för kommunerna och många har varit tvungna att ta till tillfälliga lösningar.

Läs mer


Minskat spann mellan ut- och slutpris

2016-06-16

Varje månad följer Mäklarsamfundet utvecklingen av spannet mellan begärt pris och slutpris. Sedan slutet av 2011 har spannet ökat successivt på både småhus- och bostadsrättsmarknaden. Nya siffror för maj visar att spannet minskat något i riket som helhet och i storstäderna med undantag för Malmö.

Se den statistiken här


Ökat utbud och stigande priser

2016-06-16

Under maj månad steg priserna på villor med 2 procent och för bostadsrätter var prisutvecklingen oförändrad, visar nya siffror från Mäklarstatistik. Prisutvecklingen under de tre senaste månaderna visar prisuppgång på 2 procent för bostadsrätter och 5 procent för villor.

Läs mer


Ny infofilm om elsäkerhet

2016-06-02

Under året har många fastighetsmäklare hört av sig med oro för att elinstallationerna ute i landet blir allt sämre. Mäklarsamfundet slår därför ett slag för ökad elsäkerhet med en ny informationsfilm. Dela gärna!

Se filmen här


"Har blivit pikad så det står härliga till”

2016-06-02

Det var när Paul Boklund köpte sitt tredje hus som han kände att yrket fastighetsmäklare kunde vara något för honom. Idag har han varit fastighetsmäklare i 18 år, sitter med i Skånekretsens styrelse och är aktuell i webb-tv-serien Dröm Dig Hem.

Läs mer


Så påverkar amorteringskravet bostadsmarknaden

2016-06-02

Igår började Finansinspektionens amorteringskrav på nya bolån att gälla. Mäklarsamfundet har frågat fyra medlemmar runt om i landet hur amorteringskravet har påverkat deras lokala marknad och hur bostadsmarknaden kommer att påverkas framöver.

Läs mer


Peter Eriksson ny bostadsminister - rätt man för jobbet?

2016-06-02

Peter Eriksson (MP) är ny bostadsminister sedan den 25 maj. Han är en erfaren politiker med bakgrund som bland annat språkrör i Miljöpartiet och som EU-parlamentariker. Är han rätt man för jobbet? Det frågar sig Mäklarsamfundets analyschef Josefine Uppling.

Läs mer


Bra kontakt med lärosäten – prio för Mäklarsamfundet

2016-06-02

I tisdags besökte Mäklarsamfundet Högskolan i Gävle för att medverka i det återkommande branschrådet samt diskutera allt ifrån läget på bostadsmarknaden till vilka egenskaper som krävs för att få affärer. Det sistnämnda gjordes i en paneldebatt inför årets kull av framtida stjärnmäklare, under ledning av engagerade läraren Mats Lövgren.

Läs mer


All fakta om mäklarbranschen på samma ställe

2016-05-19

Förra veckan presenterade Mäklarsamfundet rapporten Fastighetsmäklarbranschen – Fakta & nyckeltal 2016, där den senaste statistiken för bostadsmarknaden och fastighetsmäklarbranschen samlas på ett och samma ställe. I rapporten finns allt från antalet registrerade fastighetsmäklare och vad de har för snittinkomster till värdet på bostadstransaktionerna de senaste åren.

Läs mer


Säsongsavslutning för podden!

2016-05-19

I tionde avsnittet av bostadspodden Tak över huvudet dyker vi ner i fakta och nyckeltal kring fastighetsmäklarbranschen. Hur många mäklare finns det? Hur många bostadsaffärer görs? Och har verkligen var tredje mäklare varnats? Ingrid Eiken pratar om fakta och nyckeltal från branschen och om Mäklarsamfundets rapport om prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Veckans profil är Katarina Hedström Klarin, vd för LRF Konsult.

Lyssna här


Risk för fortsatt stigande priser när bostadsbristen förvärras

2016-05-19

83 procent av Sveriges kommuner har bostadsbrist, det är en ökning med cirka 30 procent sedan förra året, visar nya siffror från Boverket. Att sambandet mellan bostadsbrist och budgivning kan leda till att slutpriset på bostäder blir högre än det utannonserade priset visade Mäklarsamfundet redan förra året. När bostadsbristen nu förvärras riskerar sambandet att stärkas ytterligare.

Läs mer


Skuldkvotstak ingen bra idé

2016-05-19

Mäklarsamfundets analys- och kommunikationschef Josefine Uppling har tidigare varit tydlig med att ett eventuellt skuldkvotstak vid bostadslån inte skulle lösa grundproblemet på bostadsmarknaden. Det är bristen på bostäder som driver upp priserna, inte att det skulle vara för enkelt att låna pengar. Nu har debatten fått ny fart, och glädjande nog höjs fler röster mot skuldkvotstaket.

Läs mer


Mäklarsamfundets möten med fastighetsmäklarstudenterna

2016-05-19

"Att fastighetsmäklarstudenterna tidigt får veta vad vi på Mäklarsamfundet kan bistå med i deras kommande yrkesliv är viktigt för oss, därför medverkar vi ofta på aktiviteter på högskolorna och universiteten. Det är dessutom roligt att träffa studenterna, de är pålästa, fyllda av energi och har nya idéer kring branschens framtid", säger Ingrid Eiken, VD, Mäklarsamfundet.

Läs mer och se filmen här


Här får du livskvalité för pengarna

2016-05-19

Stockholm är den bästa kommunen att bo i, enligt Fokus kommunrankning för 2016. Det är tredje året i rad som Stockholm tar hem förstaplaceringen. I årets rankning presenteras även en ny topplista över vilka platser det är bäst att bo på givet priset man får betala för boendet, där Piteå kniper första platsen.

Läs mer


Mäklarsamfundet besöker HiG

2016-05-19

Den 31 maj åker Mäklarsamfundet till Högskolan i Gävle för att träffa programansvariga för fastighetsmäklarutbildningen och medverka i en paneldebatt. I paneldebatten medverkar utöver Mäklarsamfundet även FMF och företrädare för olika mäklarföretag samt verksamma fastighetsmäklare. Är du student på fastighetsmäklarprogrammet i Gävle har du här en toppenchans att få insyn i branschen och ställa frågor!

Lyssna gärna på Mats Lövgren från Högskolan i Gävle i podden Tak över huvudet


Nya siffror från Mäklarstatistik: Stigande bostadspriser under april

2016-05-19

Under april månad steg priserna på villor med 2 procent och på bostadsrätter med 1 procent, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Prisutvecklingen under de tre senaste månaderna visar prisuppgång på 3 procent för bostadsrätter och 5 procent för villor.

Läs mer


Mäklar-vd om amorteringskravet: Inte så dramatiskt som i höstas

2016-05-19

Förra torsdagen godkände slutligen regeringen Finansinspektionens krav på amortering av bolån. I en intervju på EFN förklarar Mäklarhusets vd Erik Wikander hur bostadspriserna och bostadsmarknaden kommer påverkas av kravet när det införs den 1 juni.

Se intervjun här


Bostadsbristen har skapat historiskt hög prisutveckling

2016-05-04

Nyligen släppte Mäklarsamfundet en rapport om prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden under år 2012-2015.
– Vår kartläggning visar att bristen på bostäder inneburit ett prisrally i hela landet, inte bara i storstadsregionerna. Det skapar tuffa förutsättningar för fastighetsmäklarna när de ska prissätta i nivå med marknadsvärdet, säger Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet.

Läs mer


Branschen träffades för att prata strategiarbete

2016-05-04

Torsdagen den 28 april träffades Mäklarsamfundets medlemmar för att prata strategifrågor. Styrelsen, kretsrepresentanter och företagsledare samlades för att ta tempen på det pågående strategiarbetet - det blev en dag med viktiga diskussioner och många medskick till styrelsen i det fortsatta arbetet.

Läs mer och se foton från dagen här


Avsnitt nummer 8 och 9 ute nu!

2016-05-04

I det åttonde avsnittet av podcasten Tak över huvudet går vi igenom det minst sagt omtalade amorteringskravet. Hur blir det och hur kommer det påverka bostadsmarknaden? Gäst är boendeekonomen Claudia Wörmann. I det nionde och senaste avsnittet pratar vi om nyproduktion, hur funkar det och vad bör man tänka på? Magnus Kågström och Lea Kaufmann från Nytt Hem reder ut frågorna.

Lyssna här


Hon har koll på pengarna

2016-05-04

Bakom kulisserna på Mäklarsamfundet finns cirka 20 personer som dagligen hjälper mäklarna i deras arbete. En av dem är Annete Beckman som nyligen blev ekonomiansvarig på Mäklarsamfundet. Hon berättar i en intervju om sin resa från nyutbildad mäklare till ekonomiansvarig och om den vanligaste frågan som de får till ekonomiavdelningen.

Läs mer


TrädgårdsMakeover – Maximera affären med det glömda rummet

2016-05-04

Numera är det närmast en självklarhet att städa, fixa och styla sitt hem inför en försäljning. 80% stylar insidan och 60% tar professionell hjälp. Men av någon anledning glöms ofta utsidan bort. Helt oförklarligt – speciellt för alla som tror på kärlek vid första ögonkastet.

Läs mer


Premiär för Dröm Dig Hem: Ny webbtv-serie om bostadsmarknaden

2016-05-04

Dröm Dig Hem är en ny dokumentärserie där vi får följa människor och mäklare från olika delar av Sverige som just nu befinner sig på Sveriges kanske mest omtalade marknad: bostadsmarknaden. Sponsor till serien är Hemnet, och du kan se nya avsnitt varje tisdag på Drömdighem.se

Se trailern och läs mer


Få koll på bostadsaffären

2016-05-04

I Svensk Fastighetsförmedlings nya podcast ”Koll på läget” ger de tips och råd på vad man bör tänka på vid en bostadsaffär. I tio avsnitt tar de upp allt från hur det är att vara mäklare till vad man ska tänka på vid en visning och vad som gäller när man bor i bostadsrätt.

Läs mer


Gå på bostadsvisning via Facebook

2016-05-04

För två månader sedan hade Fastighetsbyrån sin första livesända bostadsvisning i Åre via tjänsten Periscope och i söndags var det dags igen – fast den här gången livesändes visningen via Facebook live och från betydligt varmare breddgrader.

Läs mer


Här är det roligast att bo

2016-05-04

Åre korades nyligen till Sveriges roligaste kommun av Fastighetsägarna i en ny undersökning där de rankar landets kommuner utifrån ett Kul-index. Indexet baseras på tre variabler: antalet restauranger, antalet serveringstillstånd och antalet nöjesföretag per 10 000 invånare.

Läs mer och se hela listan här


Ökat utbud av bostadsrätter

2016-05-04

I slutet av april ökade utbudet av bostadsrätter som läggs ut till försäljning rejält på Hemnet. Orsaken till ökningen kan, enligt Di, vara amorteringskravet som börjar gälla om mindre än en månad.

Läs mer


Aktuellt på Mäklarsamfundet

2016-04-21

I en intervju berättar Ingrid Eiken om vad som händer på Mäklarsamfundet just nu och om läget på bostadsmarknaden. Hon berättar bland annat om Mäklarsamfundets nya rapport om prisutvecklingen, om strategiarbetet och om FRN – branschens egna tvistlösningsnämnd.

Läs mer


Så blir amorteringskravet

2016-04-21

Efter ett och ett halvt års diskussioner och tre remissrundor är det äntligen klart hur amorteringskravet slutligen blir. Amorteringskravet införs den 1 juni, allt som kvarstår är regeringens godkännande som förväntas under maj månad. Josefine Uppling, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet benar ut och förklarar innehållet.

Läs mer


Dagens räntebesked: Reporäntan oförändrad på -0,50 procent

2016-04-21

Reporäntan lämnas oförändrad på -0,50 procent. Det meddelade riksbankschef Stefan Ingves idag på morgonen. Riksbanken skriver i ett pressmeddelande att inflationen stiger, men ryckigt. För att säkerställa uppgången behöver penningpolitiken i Sverige vara fortsatt expansiv.

Läs mer


Farlig el i vart femte hem

2016-04-21

I vart femte hem finns felaktigt utförda elinstallationer och det är vanligt att privatpersoner fixar elen själva. Det visar Elsäkerhetsbarometern som är en kartläggning av elsäkerheten i Sverige.

Läs mer


Bostadspriserna fortsätter att stiga

2016-04-21

Under mars månad steg priserna på villor med 2 procent och för bostadsrätter med 1 procent, visar nya siffror från Mäklarstatistik. Prisutvecklingen under de tre senaste månaderna visar prisuppgång på 3 procent för både villor och bostadsrätter.

Läs mer


Spotify hotas av bostadsbrist

2016-04-21

I förra veckan var den stora snackisen Spotifys hot om att lämna landet. I ett öppet brev skriver de att det finns hinder i Sverige som måste bort för att verksamheten ska kunna vara kvar i landet och fortsätta växa. Ett av dem är tillgången på bostäder, speciellt hyresrätter.

Läs brevet här


Bostadsminister Mehmet Kaplan entledigas från sitt uppdrag

2016-04-21

Vid en pressträff i Rosenbad i måndags meddelade statsminister Stefan Löfven att bostadsminister Mehmet Kaplan avgår. Tillförordnad som ansvarig för bostadsfrågorna bli finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP).

Läs mer


Ny rapport: Boende i det hyrda beståndet flyttar mest

2016-04-21

En lösning på bostadsbristen är ökad rörlighet. Men hur ser rörligheten ut egentligen? Nyligen presenterade Hyresgästföreningen en rapport som bland annat visar att flest flyttar inom det hyrda bostadsbeståndet.

Läs mer


Tips för dig med intresse för boende- och byggfrågor

2016-04-21

Jobbar du med frågor som påverkar bostadsmarknaden eller har du bara ett allmänt intresse för boende och byggande? På Boverkets hemsida har de samlat inspelade seminarier, webinarier och sändningar om deras arbete, rapporter och andra ämnen som rör bostadsmarknaden.

Se utbudet här


”Nu har vi vind i seglen”

2016-04-07

Bostaden är den största investeringen som många gör i sitt liv och att få vara del i en bransch som jobbar med just det lockade Marcus Svanberg till att anta uppdraget som ny vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. I en intervju berättar han mer om sina intryck av företaget och vilka branschfrågor han brinner för.

Läs mer


Kan alla äga sin bostad?

2016-04-07

Avsnitt nummer 5 av podden Tak över huvudet finns ute nu! I avsnittet behandlar vi frågan om alla kan och ska äga sitt boende. Lennart Wiess, kommersiell direktör på Veidekke, reder ut skillnaderna mellan de olika bostadstyperna i Sverige och diskuterar även om Sverige ska ta efter Norges modell för bosparande. Missa inte veckans profilintervju med fastighetsmäklaren Kerstin Wallin.

Lyssna här


Varför är inte bostäder ett riksintresse?

2016-04-07

Det undrar Mäklarsamfundets analyschef Josefine Uppling, och hon välkomnar därför den debatt som dragit igång på temat bostäder vs nya naturreservat och grönområden i storstadsregionerna. Om bostadskrisen ska kunna lösas måste bostadsbyggande prioriteras i allmänhet, liksom att bygga på höjden och förtäta redan befintliga bostadsområden i synnerhet.

Läs mer


Ägarlägenheter väntas bli vanligare i framtiden

2016-04-07

Under våren är det inflyttning i fem nya ägarlägenheter på Östermalm. Formen ägarlägenhet är ovanlig i Sverige, men Lennart Weiss på Veidekke tror att vi kommer se mer ägarlägenheter de kommande åren och han menar även att det är mer fördelaktigt rent ekonomisk för den enskilda individen att bo i ägarlägenhet.

Läs mer


Unga oroar sig över bostadsbristen

2016-04-07

Unga mellan 18 och 25 år känner en allt större oro för stora samhällsproblem och 94 procent av de unga uppger att bostadsbristen är en av samhällets största utmaningar. Det visar en ny studie som Novus gjort på uppdrag av Linnéuniversitetet. Experter menar att de ungas oro om framtiden inte är helt obefogad.

Läs mer


Låt dina vänner boosta din bostad

2016-04-07

Mäklarhuset lanserade nyligen ett nytt verktyg, Mäklarhuset Friends, som gör säljarens sociala medie-nätverk till en integrerad del av bostadsförsäljningen. Idén med verktyget är att förmedla känslan av vad som gör bostaden unik.

Läs mer


Så påverkar amorteringskravet konsumenterna och marknaden

2016-03-23

Nu är det klart att det omdiskuterade amorteringskravet kommer att införas den 1 juni i år. Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet, välkomnar att beslutet äntligen är taget. I en intervju berättar hon om hur kravet kommer påverka bostadskonsumenterna och marknaden i allmänhet.

Läs mer


Han blir ny kundombudsman på Mäklarsamfundet

2016-03-23

Magnus Bäckström är den musikaliska fastighetsmäklaren med stenkoll på dolda fel. Han brinner för att hjälpa och vägleda personer i deras bostadsaffär och i maj tillträder han som kundombudsman på Mäklarsamfundet.

Läs mer


Stora frågor och spännande intervjuer i podcasten Tak över huvudet

2016-03-2

Avsnitt tre och fyra av podcasten Tak över huvudet är ute nu! I avsnitten försöker vi reda ut frågorna: varför är det bostadskris och vilken betydelse har platsen? Gäster är Anna Granath Hansson, forskare på KTH, och Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare. Missa inte heller profilintervjuerna med Fridah Gomér och Lars-Erik Nykvist.

Lyssna här


Samarbeten med SKV och SCB

2016-03-23

Mäklarsamfundet har en rad branschsamarbeten igång för att säkerställa att medlemmarna har den senaste informationen inom en rad affärskritiska områden, och för att ge tillbaka av den expertkunskap som finns i fastighetsmäklarbranschen. I veckan som gick hölls möten med både Skatteverket (SKV) och Statistiska Centralbyrån (SCB).

Läs mer


”Läget är allvarligt”

2016-03-23

Bostadsbristen drabbar inte bara enskilda människor utan även företag. Stockholms Handelskammare larmar om att vartannat företag uppger att bostadsbristen är ett problem vid rekrytering och musikjätten Spotify överväger nu att flytta huvudkontoret från Stockholm.

Läs mer


Info från Boverket: Nytt om energideklarationer och fritidshus

2016-03-23

Inför en försäljning av en byggnad ska säljaren upprätta en energideklaration som ska visas för spekulanter. Sedan den 15 februari gäller nya ändringar i bestämmelsen om undantaget från att energideklarera fritidshus.

Läs om ändringarna här


Premiär för tv-serien ”Toppmäklarna”

2016-03-23

Snart har Kanal 5:s nya serie ”Toppmäklarna” premiär. I programmet får tittarna följa med bakom kulisserna på ett mäklarföretag som specialiserat sig på att sälja exklusiva boenden.

Läs mer


Sveriges bästa mäklare utsedd

2016-03-23

Mäklarsamfundet gratulerar Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som utsetts till Sveriges bästa företag i fastighetsmäklarbranschen.
– Vi är otroligt glada och stolta. Det är ett kvitto på att det vi gör är rätt, säger Mats Ericsson, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Läs mer


Stigande priser på bomarknaden

2016-03-23

Under februari steg priserna på villor med en procent och för bostadsrätter var prisutvecklingen oförändrad, visar siffror från Mäklarstatistik. Prisutvecklingen under de tre senaste månaderna visar även prisuppgång på en procent på villor men oförändrat för bostadsrätter.

Läs mer om prisutvecklingen


Konkurrensverket inleder fördjupad undersökning av Hemnetaffären

2016-03-10

Igår den 9 mars kom som väntat beskedet att Konkurrensverket (KKV) har beslutat sig för att göra en fördjupad undersökning av affären. Ytterligare besked kring hur KKV ställer sig till affären väntas i maj 2016.

Läs Mäklarsamfundets styrelseordförande Anders Edmarks kommentarer här


Hur ska vi ha råd att bo?

2016-03-10

Avsnitt två ute nu! I detta avsnitt av Tak över huvudet svarar vi på frågan – hur ska vi ha råd att bo? Privatekonomen Arturo Arques benar ut privatekonomiska frågor kopplade till bostadsmarknaden. Veckans gäst är Mats Lövgren från Högskolan i Gävle och i detta avsnitt är det premiär för ett nytt inslag i podden – Fråga juristen.

Lyssna på podden här


2015 – ett rekordår

2016-03-10

Under 2015 ökade antalet anmälningar till FMI kraftigt och Eva Westberg, myndighetschef på FMI sammanfattar året som ”ett mycket arbetstyngt år präglat av bristande resurser både ekonomiskt och personellt”. Nyligen publicerade FMI sin årsredovisning för 2015. Mäklarsamfundet har plockat ut några intressanta siffror och fakta om fastighetsmäklare.

Läs mer


Hushållen tror på stigande bopriser

2016-03-10

Tre av fyra hushåll tror på stigande bostadspriser under det kommande året, enligt SEB:s Boprisindikator. Det är en ökning med 6 procentenheter sedan februari. Undersökningen visar även att hushållen tror på högre reporänta om ett år.

Läs mer


Allt fler amorterar på bolånen

2016-03-10

Nya siffror från Bankföreningen visar att allt fler väljer att amortera på sina bolån.
– Våra nya siffror visar tydligt att en ny amorteringskultur har etablerats, säger Bankföreningens vd Hans Lindberg.

Läs mer


Larm från Mäklarsamfundet: Stopp för lån i små bostadsrättsföreningar

2016-02-25

Igår larmade Mäklarsamfundet, efter att ha blivit kontaktade av en medlem, om att banken SEB infört nya riktlinjer som i praktiken stoppade utlåning både till bostadsrättsföreningar med mindre än tio lägenheter, och till privatpersoner som vill köpa lägenhet i föreningar med mindre än tio lägenheter. Efter att både Svenska Dagbladet och Dagens Industri skrivit om det, backade dock SEB.

Läs mer


Bättre statistik om slutpriser skapar konsumentnytta

2016-02-25

Spannet mellan ut- och slutpris fortsätter att öka och fler mäklare anmäls till FMI för s.k. lockpriser. Ingrid Eiken, VD Mäklarsamfundet, menar att bättre statistik om slutpriser skulle skapa konsumentnytta och att branschen måste återta förtroendet när det kommer till korrekt prissättning.

Se inslaget här


Premiär för #takoverhuvudet

2016-02-25

Får du inte nog av bostäder? Ingen fara. Den 1 mars är det premiär för Mäklarsamfundets podcast – Tak över huvudet. En podcast för dig som vill lära dig allt om bostadsmarknaden och fastighetsmäklarna.
– Bostadsfrågor ur alla tänkbara perspektiv är hetare än någonsin. Vi såg behovet av ett forum där vi kan ge en mer detaljerad bild, säger Josefine Uppling.

Läs mer


Dolda felförsäkring löser mycket oro

2016-02-25

Den som säljer sin fastighet, till exempel en villa eller ett fritidshus, har enligt Jordabalkens kapitel 4 paragraf 19 ansvar för dolda fel som upptäcks i den sålda fastigheten. Säljaren kan genom en dolda felförsäkring få hjälp med utredning och eventuell ersättning till köparen om utredningen visar att det är ett dolt fel. De områden i fastigheten där det mer ofta uppdagas dolt fel är i badrum, tak, fasad eller dränering.

Läs mer om dolda fel och försäkringen här


Konsumenttrygghet och nyproduktion i fokus

2016-02-25

Intresset var stort när Mäklarsamfundet tidigare i veckan bjöd in till det tredje branschöverskridande rundabordssamtalet om ökad konsumenttrygghet i samband med köp av nyproducerad bostad. Ett 30-tal personer från bl.a. mäklarbranschen, byggbranschen, intresseorganisationer och banker var eniga: Tydligare, mer likformig information och stävjande av spekulation i beståndet skulle öka tryggheten väsentligt.

Läs mer


Expert i regeringens utredning

2016-02-25

Sedan en tid tillbaka är Mäklarsamfundets chefsjurist Jonas Anderberg en av flera tillförordnade experter i regeringens utredning om stärkt konsumentskydd på bostadsrättsmarknaden. I en intervju berättar Jonas Anderberg om uppdraget.

Se intervjun här


”Åtkomliga bostäder” – nytt förslag från KTH-professorn Hans Lind

2016-02-25

Hur ska hushåll med låga inkomster hitta en acceptabel bostad på marknaden till en rimlig kostnad? Det är utgångspunkten i en ny bok från SNS, författad av KTH-professorn Hans Lind. Eftersom Mäklarsamfundet vill se både ökat byggande och ökad rörlighet i det befintliga bostadsbeståndet var vi med vid boklanseringen, där även bostadsminister Mehmet Kaplan medverkade.

Läs mer


Mäklarföretag visar bostäder via livestreamingtjänst

2016-02-25

Flera mäklarföretag har under den senaste tiden börjat eller kommer att börja anordna visningar via livestreamingtjänsten Periscope. Tjänsten möjliggör att de spekulanter som inte kan komma på visningen kan få en glimt av bostaden. Intresset bland mäklarna är stort och fler hoppas kunna testa tjänsten.

Läs mer


Byggtakten fortsätter att öka

2016-02-25

Nya siffror från SCB visar att det preliminärt började byggas cirka 45 250 nya lägenheter under 2015, vilket är 26 procent fler jämfört med 2014. Hälften av alla påbörjade lägenhetsbyggen var i något av de tre storstadsområdena.

Läs mer


Stabil prisutveckling under årets första månad

2016-02-25

Statistik från Mäklarstatistik visar oförändrad prisutveckling på bostadsmarknaden under januari månad. Även under den senaste tremånadersperioden är priserna oförändrade.

Läs mer om prisutvecklingen här


Bostadspolitikens knäckfrågor – varför går de inte att lösa?

2016-02-11

Regeringen har bjudit in till bostadspolitiska samtal med oppositionen, i syfte att hitta breda uppgörelser som kan hålla över lång tid. Dessvärre verkar inte samtalen ha fått någon bra start, trots att det saknas hisnande 700 000 bostäder de kommande tio åren verkar läget låst. Josefine Uppling reder ut vilka frågor det handlar om och vad Mäklarsamfundet tycker.

Läs mer


Väntat räntebesked: Reporäntan sänks till -0,50 procent

2016-02-11

Räntan sänks med 0,15 procentenheter till 0,50 procent, det meddelade Riksbanken idag på morgonen.
– Dagens räntesänkning var väntad, men möjligen lite större än vad vi hade trott, säger Josefine Uppling analyschef på Mäklarsamfundet.

Läs mer


Viktigt att elsäkra bostaden

2016-02-11

I veckan träffade Ingrid Eiken Elsäkerhetsverkets generaldirektör Elisabet Falemo för att samtala om elsäkerhet. Verket har ett särskilt intresse för frågor om elsäkerheten i bostäder och enligt statistik från Socialstyrelsen sker över 50 procent av elolyckorna i just bostäder. Mäklarna är en viktig målgrupp för att nå bostadskonsumenterna.

Läs mer


En bransch i förändring

2016-01-28

I detta avsnitt har Mäklarsamfundet Update gjort en framtidsspaning och försökt ta reda på hur yrket som mäklare kommer att utvecklas och vad man ska tänka på för att hänga med i utvecklingen.

Läs mer


Allt tuffare krav får konsekvenser för förstagångsköparna

2016-01-28

Bostadsbristen är grundproblemet på bostadsmarknaden. Trots detta fokuserar politikerna på att strama upp reglerna kring finansieringen av bostaden istället för att öka byggtakten och få igång rörligheten i det befintliga bostadsbeståndet. Detta drabbar förstagångsköparna extra hårt.

Läs mer


Välkommen till årets första samtal med nyproduktionsgruppen!

2016-01-28

Trots nedslående rapportering om akut bostadsbrist i flera delar av vårt avlånga land har faktiskt byggandet tagit fart. Mäklarsamfundet fortsätter med sina branschöverskridande samtal om hur vi kan öka konsumenttryggheten vid köp av nyproducerad bostad.

Läs mer om nästa möte här


Kraftig prisökning på skogsmark

2016-01-28

Priserna på skogsmark steg kraftigt under förra året. I södra Sverige nådde priserna en all time high och i norra Norrlands inland bröts den negativa pristrenden, visar årsstatistik från LRF Konsult.

Läs mer


”Omsättningen är väldigt hög”

2016-01-28

Högt tempo, stigande priser och lågt utbud är ord som kan komma att beskriva situationen på bostadsmarknaden även under 2016. Siffror från Hemnet visar att utbudet under årets första veckor är lägre än under samma period 2015.

Läs mer


Vilken bostad får du för 3 miljoner kronor i olika delar av världen?

2016-01-28

I Stockholms innerstad får du just nu en lägenhet på 25 kvadratmeter för 3 miljoner. Nyhetssajten KIT har scannat världsmarknaden för att se vad du kan få för 3 miljoner om du kan tänka dig att utöka ditt sökområde.

Läs artikeln från KIT här


Hemnetaffären – vad händer just nu?

2016-01-14

Innan jul blev det klart att det blir affär med Schibsted – såväl Mäklarsamfundet och FMF som Swedbank och Svensk Fastighetsförmedling säljer hela eller delar av sitt innehav i bostadssajten Hemnet. Vi har frågat Jonas Bergh, Mäklarsamfundets advokat, om status i Hemnetaffären i skrivande stund.

Läs mer


Ingrid Eiken om bostadsåret 2015

2016-01-14

Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken berättar i en lång intervju med SvDs reporter Johan Hellekant om bostadsåret 2015 som bland annat präglats av prisrally och Hemnetaffären.

Läs mer


Samarbete ska lösa bostadsbristen

2016-01-14

Regeringen meddelade igår, i en debattartikel i DN, att de är beredda att göra det som krävs för att lösa bostadsbristen. De vill även se ett blocköverskridande samarbete för att ta fram innovativa och realistiska sätt att öka byggandet för att nå behovet av 700 000 nya bostäder fram till 2025.

Läs debattartikeln här


Mspecs bygger nya Tillträdesportalen

2016-01-14

Nyligen tecknade åtta banker ett avtal med UC AB om att utveckla en IT-portal som kommer knyta samman banker och mäklare för radikalt effektivare tillträden vid bostadsköp. Valet av leverantör till den tekniska lösningen föll på Mspecs och portalen beräknas vara klar under 2017.

Läs UCs pressmeddelande här


Vad händer med amorteringskravet?

Mäklarsamfundet mottog den tredje remissen för amorteringskravet innan jul. Lagrådet har nu sagt att förslaget inte står i strid med grundlagen och det råder politisk enighet i riksdagen om införandet. Enligt skrivningen i remissen ska den nya lagen träda i kraft den 1 maj, men i praktiken gäller amorteringskrav på nya bostadslån från och med den 1 juni 2016.


Rekordstort antal anmälningar mot fastighetsmäklare under 2015

2016-01-14

Antalet anmälningar mot fastighetsmäklare har ökat kraftigt det senaste året och är på den högsta nivån sedan 2007, visar färsk statistik från FMI. Anmälningar mot mäklare om s.k. lockpriser är vanligast, följt av budgivningsprocessen.

Läs mer


Bostadsbristen är grundproblemet när priserna stiger

2015-12-10

I en kartläggning som presenterades nyligen konstaterar Mäklarsamfundet svart på vitt att skillnaden mellan utgångspris och slutpris är som allra störst i de 63 procent av Sveriges 290 kommuner som enligt Boverket har bostadsbrist.

Läs mer


Ingrid Eiken om vad som händer i Hemnetaffären just nu

2015-12-10

Mäklarsamfundets VD Ingrid Eiken, som också är styrelseordförande i Hemnet, svarar på vad som händer i Hemnet just nu. När blir affären klar och hur lång tid tar det?

Läs mer


Mäklarsamfundet växer – samlar nu över 80 procent av branschen

2015-12-10

Fastighetsbyråns mäklare har valt att åter bli medlemmar i Mäklarsamfundet, vilket är glädjande på flera sätt, framförallt för att vi härigenom samlar en större andel av branschen och deras medverkan gör Mäklarsamfundet än starkare och viktigare både för branschen och för alla medlemmar. Per den 1 dec samlar Mäklarsamfundet därmed över 80 procent av mäklarkåren under samma tak.


Det önskar vi oss under 2016

2015-12-10

Bostadsmarknaden påverkar oss alla och under året har det rapporterats flitigt om bl a räntor, amorteringskrav, bostadsbrist och stigande priser. Vi har bett några för branschen viktiga personer att svara på vad de önskar sig av bostadsåret 2016?

Läs mer


Mäklarmässan i bilder

2015-12-10

Nu finns bilder från Mäklarmässan och mingelbilder från Galamiddagen på Mäklarsamfundets Facebook-sida. Gå in under filken Foton och gilla, tagga och dela!

Se bilderna här


Mäklarmässan 2015 – Tillbakablick

2015-12-10

Återupplev några av de bästa stunderna från Mäklarmässan 2015. Tack till alla föreläsare, besökare och utställare för en fantastisk dag.

Se filmen här


Förslag om amorteringskrav till Lagrådet

2015-12-10

Regeringen har i dag överlämnat en remiss till Lagrådet med förslag till krav på amortering av nya bolån. Förslaget innebär i huvudsak att långivare ska tillämpa villkor som bidrar till en sund amorteringskultur när de lämnar nya bolån.

Läs mer


Bostadskrisens soundtrack

2015-12-10

Bostadsbrist, hemlöshet och unga som står utan bostad. Nyhetssajten KIT har listat 5 låtar med låttexter som beskriver 50 år av bostadsångest.

Här är låtarna


Mäklarsamfundets årsmöte tog ställning för Hemnet

2015-11-26

Mäklarsamfundets årsmöte beslutade den 19 november att gå på styrelsens rekommendation och tog ett vägledande beslut för styrelsen att dels fullfölja genomförandet av affären med Schibsted och ingå för aktieöverlåtelsen relevanta avtal, dels att avyttra 15 procent av sitt aktieinnehav och kvarstå med 10 procents aktieinnehav.

Läs mer


Vinnaren av Årets Mäklarprofil 2015

2015-11-26

Fastighetsmäklaren och franchisetagaren Isak George, verksam i Göteborg, korades under Mäklarmässans galamiddag den 20 november till Årets Mäklarprofil 2015. Priset delas årligen ut till en person som är en bra förebild för branschen och som arbetar i linje med Mäklarsamfundets värderingar.

Läs mer och se intervjun här


Vad tycker du Mäklarmässan?

2015-11-26

Mäklarsamfundet Update var på plats på mässan och passade på att fråga vad besökarna tyckte om branschen största event.

Se inslaget här


Järnkoll bakom kulisserna i 40 år

2015-11-26

Hon är VD-assistenten med järnkoll på Mäklarsamfundet och dess medlemmar. Hon har jobbat bakom kulisserna med flera stora organisationsprocesser inom branschen och i dagarna firade Mona Ehrengart 40 år på Mäklarsamfundet.

Läs mer


Det går att lösa bostadsbristen!

2015-11-26

”Inspirerande exempel: Det går att göra något åt bostadsbristen” var temat för årets andra BostadsForum som anordnades i samband med Mäklarmässan den 20 november. Syftet var att visa att det med politisk vilja, samsyn och kreativa idéer visst går att lösa åtminstone delar av bostadsbristen.

Läs mer


Liberalernas nya bostadspolitik

2015-11-26

Under Folkpartiets landsmöte bytte de inte bara namn till Liberalerna utan de har även antagit en ny bostadspolitik. En av huvudpunkterna i den nya politiken är att fri hyressättning ska tillåtas i nybyggnation.

Läs mer


Hitta ett hem via dina homies

2015-11-26

Bostadsbrist och stigande bostadspriser gör att allt fler söker sig till andrahandsmarknaden. Men andrahandsuthyrning kan vara krångligt och kännas otryggt. Nya tjänsten Homii går ut på att bostadssökande ska hitta en bostad via sina kompisar på sociala medier.

Läs mer


Välkommen hem till Astrid Lindgren

2015-11-26

Den 14 november fick allmänheten för första gången en unik inblick i Astrid Lindgrens hem på Dalagatan 46. Astrid bodde här tillsammans med sin familj i 61 år. Hemmet har blivit ett muséum och allt är bevarat i samma skick som när hon levde där.

Läs mer


”Engagerande och lättillgängligt”

2015-11-12

Mäklarsamfundets nya utbildningsformat webinarium har gjort succé och under våren kommer fler webinarier att erbjudas. En som har deltagit vid webinarierna är fastighetsmäklaren Anna Melin Nyström och hon tycker att det är ett effektivt och smidigt sätt att ta till sig ny information.

Läs mer


Senaste nytt: Sista ordet inte sagt om amorteringskravet

2015-10-29

Allt pekade på att alla hinder var undanröjda och att Finansinspektionen var på väg att få mandat att införa amorteringskrav från och med maj nästa år. Men i andra remissrundan som nu pågår har förslaget återigen stött på patrull. Mäklarsamfundets chefsjurist Jonas Anderberg kommenterar.

Läs mer


Rätt associationer i annonsen kan höja bostadens pris

2015-10-29

Har du en bostad med New York-vibbar eller har den kyl/frys från Smeg? Om du nämner det i bostadsannonsen kan det påverka bostadens värde, visar en studie från Stockholms universitet.

Läs mer


Senaste räntebeskedet - hur påverkas bostadskonsumenterna?

2015-10-29

Den historiskt låga styrräntan på minus 0,35 procent ligger kvar, det meddelade Riksbanken igår den 28 oktober i ett nytt räntebesked. Hur påverkas bostadskonsumenterna av detta? Mäklarsamfundets analyschef Josefine Uppling kommenterar.

Läs mer


Världens längsta bostadskö

2015-10-29

Nyligen blev Stockholm Stad nominerad till Guinness Rekordbok av Folkpartiets Robert Hannah. Anledningen är den långa bostadskön.
– Det är orimligt att vi har den här bostadskön, säger Robert Hannah.

Läs mer


Mäklarsamfundets VD Ingrid Eiken: Välkommen till Mäklarmässan!

2015-10-15

Ingen yrkesgrupp träffar så många bostadskonsumenter och kan så mycket om bostadsmarknaden som fastighetsmäklare. Vi är experterna på en bostadsmarknad som enligt många bedömare befinner sig i kris. Den prövar just nu alla berörda parter – konsumenter, fastighetsmäklare, banker och våra folkvalda politiker för att nämna några. Tillsammans kan vi göra vår röst hörd och påverka. Jag vill därför rekommendera dig att besöka  Mäklarmässan den 20 november. Branschens största mötesplats.

Läs mer


”Viktigt att få bort negativa rykten”

2015-10-15

Intresset för hus och människor gjorde att Mathilda Lundgren började läsa till fastighetsmäklare på Högskolan i Halmstad. Nu, med knappt ett år kvar av studierna, känner hon att hon valt helt rätt, men anser att branschen står inför en utmaning när det kommer till att förbättra anseendet.

Läs mer


Bostadsbubbla eller inte?

2015-10-15

Den senaste tiden har flera myndigheter och tunga ekonomer gått ut och varnat för en krasch på bostadsmarknaden. Vad ska man tänka på som bostadskonsument respektive mäklare?  Josefine Uppling redogör för vad som skrivits och kommenterar.

Läs mer


Bostadspriserna fortsätter uppåt

2015-10-15

Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar fortsatt prisuppgång på både villor och bostadsrätter i hela landet. Den senaste månaden har bostadsrätterna ökat med +3% och villor med +1%.

Läs mer


Här är de tre slutkandidaterna!

2015-10-15

Nu är det klart vilka som är de tre slutkandidaterna till Årets Mäklarprofil 2015. Priset går till en person som är en förebild för mäklarbranschen och som har stärkt förtroendet för kåren.

Läs mer


Behovet av bostadsbyggande i siffror

2015-10-15

I veckans Facit i hand tittar vi närmare på Boverkets långtidsprognos som redovisar beräknat bostadsbyggnadsbehov under perioden 2012-2025 utifrån prognoser över hushållsförändringar.

Läs mer


Åtråvärda platser till För-Språnget

2015-10-15

Biljetterna till studentaktiviteten För-språnget tog slut på endast 35 minuter. För-Språnget är en unik chans för mäklarstudenter att träffa elva av de främsta mäklarföretagen i den fartfyllda tävlingen Mäklare i Världsklass.

Läs mer


”Mötet med människor driver mig i min yrkesroll”

2015-10-01

För Henrik Nilsson var det självklart att bli fastighetsmäklare och han har inte ångrat sitt val en enda dag. Idag är han ordförande i Mäklarsamfundets Västsvenska krets och ser kretsarna som det absolut bästa nätverket en fastighetsmäklare kan ha.

Läs mer


Spekulation i nyproducerat bostadsbestånd – vad gäller?

2015-10-01

Den senaste veckan har det skrivits bland annat i Dagens Industri om att mäklare spekulerar i borätter i det nyproducerade bostadsbeståndet. Mäklarsamfundet reder ut vad som gäller enligt fastighetsmäklarlagen.

Läs mer


IMF: Begränsa svenskarnas möjligheteter att låna!

2015-10-01

Internationella valutafonden har under flera års tid följt utvecklingen på den svenska bolånemarknaden. Den 29 september kom de med ett skarpt förslag – om inte svenskarnas belåningsgrad sjunker måste det till mer drastiska åtgärder. Mäklarsamfundets VD Ingrid Eiken är försiktigt positiv till utspelet.

Läs mer


Två månader kvar till Mäklarmässan!

2015-10-01

Den 20 november är det dags igen för branschens största event - Mäklarmässan. Under mässan erbjuds intressanta seminarier, debatter, underhållning mm och på kvällens galamiddag koras Årets Mäklarprofil.

Läs mer och anmäl dig!


Mäklarsamfundet kommenterar höstbudgeten

2015-10-01

I regeringens budgetproposition presenterades satsningar och förändringar på bostadsområdet där regeringen bland annat föreslår investeringar på 5,5 miljarder för fler bostäder, snabbare byggande och bättre boende. Men åtgärderna räcker inte för att få bukt med problemen på bostadsmarknaden anser Mäklarsamfundet.

Läs mer


Riksgälden besökte Mäklarsamfundets branschråd

2015-10-01

Den 29 september hölls höstens branschråd på Mäklarsamfundet. Accepterat pris-begreppet, Hemnet-affären och besök av riksgäldsdirektör Hans Lindblad var några av punkterna på agendan.

Läs mer och se bilder från dagen här!


Ny sajt sätter betyg på bostadsrättsföreningars ekonomi

2015-10-01

Vid köp av en bostadsrätt är det bra att sätta sig in i föreningens ekonomi, men hur tolkar man årsredovisningen? Tre KTH-studenter har utvecklat sajten borank.se där bostadskonsumenter lättare ska få hjälp att granska bostadsrättsföreningars ekonomi.

Läs mer


Så märks amorteringskravet i plånboken

2015-09-17

Procenttal hit och dit, men vad innebär det kommande amorteringskravet i kronor och ören i bostadsköparnas plånböcker egentligen? Det svarar Mäklarsamfundets analys- och kommunikationschef Josefine Uppling på.

Läs mer


Hon är ny vd för Svensk Fastighetsförmedling

2015-09-17

Branschens ständiga utveckling och de intressanta människorna lockade Tanja Ilic att axla rollen som ny vd för Svensk Fastighetsförmedling. Trovärdighet, ökad rörlighet och kundfokus är några av de branschfrågor som hon tycker är extra viktiga.

Läs mer


Mäklare hjälpte flyktingar i Budapest

2015-09-17

Mäklarföretaget planerade att åka till Ungern för en kick-off men resan som var tänkt för äventyr i form av Mästarnas mästare blev en helt annan resa.
– Vi åkte ner till Budapest och gjorde en insats, säger Pontus Kopparberg, VD för Bjurfors Stockholm.

Läs mer


Stigande bostadspriser efter sommaren

2015-09-17

Priserna fortsätter att stiga i de tre storstadsområdena och i centrala Stockholm når kvadratmeterpriserna nya höjder, visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Läs mer


Stockholm har växtvärk

2015-09-17

Stockholm växer allt snabbare och inom ett par decennier är var fjärde svensk stockholmare. Länet beräknas då ha 3 miljoner invånare och hela åtta av kommunerna en befolkning på över 100 000 personer, visar Stockholms Handelskammares nya framräkning av länets befolkningsutveckling.

Läs mer


SCBs småhusbarometer

2015-09-17

Med facit i hand är en återkommande rubrik här i nyhetsbrevet där du som har intresse för bostadsmarknaden hittar nödvändig fakta i form av siffror. Denna gång tittar vi närmare på prisutvecklingen på småhusmarknaden.

Läs mer


Hemnet fortsätter att utvecklas

2015-09-03

Hemnet har meddelat att prismodellen för annonsering justeras den 1 december i år. Det är även klart att Hemnet går in som delägare i uthyrningssajten Qasa.se.

Läs om den senaste utvecklingen i Hemnet här!


"Farligt med drastiska förändringar"

2015-09-03

I över 15 år jobbade Lena Bäcker som mäklare i Värmland, nu är hon verksamhetschef på Kronofogden. Vi har ställt fem frågor till henne om bland annat skuldfällan och risken för eventuell bostadsbubbla.

Läs mer


Riksbanken lämnar räntan oförändrad

2015-09-03

Den rekordlåga räntan på -0,35 procent lämnas oförändrad. Riksbanken ser en tydlig trend uppåt i inflationen men är oroliga att fortsatt låg ränta skapar risker i svensk ekonomi.

Läs mer


Mäklarnas nya vapen

2015-09-03

Bostadsbarometern är en ny specialanpassad statistikrapport över mäklarkontorets verksamhetsområde.
– Bostadsbarometern är ett bra vapen vid dialog för mäklare som möter allt mer pålästa och kunniga kunder, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

Läs mer


Så bor vi i Sverige

2015-09-03

Hur många bostäder finns det i Sverige? Vad kostar det att bygga? Hur gamla är vi när vi flyttar hemifrån? De frågorna och flera andra svarar Josefine Uppling på under nyhetsbrevets nya rubrik ”Med facit i hand”.

Läs mer


Aktuellt läge i Hemnetaffären

2015-08-20

Många av er har säkert märkt att Hemnetaffären inte tagit någon semester, förhandlingarna pågår fortfarande och Mäklarsamfundet kommer att informera sina medlemmar så snart något är klart.


”Dags att ta dåliga elinstallationer i hus på större allvar”

2015-08-20

Under de senaste tio åren har det blivit allt vanligare med bränder som startar i elsystem i villor och fritidshus. Idag kontrolleras sällan elen vid besiktningen och det är något som elteknikföretagens branschorganisation EIO anser att husköpare borde kräva.

Läs mer


Amorteringskrav – när är det dags?

2015-08-20

Tidigare i veckan gick Riksgälden, Riksbanken och Finansinspektionen ut i ett gemensamt utspel om att de är för införande av amorteringskrav. Hur argumenterar de och på vilka grunder? Och hur ställer sig Mäklarsamfundet?

Läs mer


Prisuppgång i storstadsområdena

2015-08-20

De tre senaste månaderna har priserna på både bostadsrätter och villor stigit med 1-5 procent i storstadsområdena och i de centrala delarna har nya rekordnivåer uppmätts. Prisökningarna väntas fortsätta under hösten.

Läs mer


”Jag vill vara med och påverka”

2015-06-25

Catharina Lager Sundberg är företagsledaren med drömmar om ett coolt 60-tals hus i Saltsjöbaden och i maj förra året tog hon över rollen som ordförande i Mäklarsamfundets Stockholmskrets.

Läs mer


Riksdagen följer upp den nya fastighetsmäklarlagen

2015-06-25

Civilutskottet har beslutat att göra en genomlysning för att se om den nya fastighetsmäklarlagen har fått avsedd effekt, detta efter Mäklarsamfundets möte med delar av civilutskottet tidigare i år.

Läs mer


NYHET! Svensk Mäklarstatistik lanserar Bostadsbarometern

2015-06-25

Svensk Mäklarstatistik lanserar nu produkten Bostadsbarometern – en specialanpassad statistikrapport över mäklarkontorets verksamhetsområde.

Läs mer


Priserna på bostäder fortsätter att öka

2015-06-25

Den senaste tremånadersperioden har priserna på villor stigit med 5 procent och bostadsrättspriserna stigit med 6 procent. Göteborg toppar innerstadsstatistiken med en årsuppgång på +25%.

Läs mer


Ingrid Eiken invald i Stockholms Stadsmissions styrelse

2015-06-25

På Stockholms Stadsmissions årsmöte den 15 juni valdes Ingrid Eiken in i styrelsen.
– Alla krafter behövs för att stärka människors framtidsmöjligheter, och det är en glädje att få medverka i ett sådant sammanhang, säger Eiken.

Läs mer


Dialogmöte två om nyproduktion och konsumenttrygghet

2015-06-11

I tisdags bjöd Mäklarsamfundet in till möte två på temat ”Ökad konsumenttrygghet i samband med köp av nyproducerad bostad”. Samtliga kring bordet var överens: Dags för branschöverskridande information och riktlinjer som stärker konsumenttryggheten.

Läs mer


The käbbel goes on: Lästips i bostadsdebattdjungeln

2015-06-11

Tongångarna är fortsatt höga i bostadsdebatten och Mäklarsamfundets analys- och kommunikationschef Josefine Uppling ger lästips till dig som vill hänga med i käbblet (… har du inte tid att läsa nu? Spar till hängmattan på semestern!)

Läs mer


Här är det bäst att bo

2015-06-11

Var är det bäst att bo, i storstad, stad, landsbygd eller glesbygd? Enligt Fokus stora kommunrankning hamnar Stockholm som nummer ett, för andra året i rad, bland Sveriges 290 kommuner. Bland topplaceringarna finns även tre nykomlingar.

Läs mer


Söker du nytt jobb?

2015-06-11

Du vet väl att Mäklarsamfundet har ett jobbforum på hemsidan? Varje dag kommer det in nya jobbannonser från företag som söker medarbetare eller från personer som söker nytt jobb.

Till Jobbforum


En annan sida av Aftonbladets granskning

2015-05-28

Fastighetsmäklarbranschen är återigen under luppen, denna gång i form av en granskning i tidningen Aftonbladet. Granskningen innehåller vinklade analyser av statistik och ger en felaktig bild av branschen som helhet. Mäklarsamfundets analys- och kommunikationschef Josefine Uppling ger en mer nyanserad bild och några medskick.

Läs mer


Små reformer för en bättre bostadsmarknad

2015-05-28

I en ny rapport presenteras flera konkreta åtgärder för att förbättra bostadsmarknaden. ”Vi föreslår en lösning som bygger på flera små steg”, skriver de tre rapportförfattarna.

Läs mer


Mäklarsamfundets VD Ingrid Eiken invald i SNS Förtroenderåd

2015-05-28

Ingrid Eiken har valts in i SNS högsta beslutande organ, SNS Förtroenderåd. SNS är Sveriges viktigaste mötesplats för samhällsdebatt.
– Det är ett viktigt och roligt uppdrag, säger Eiken.

Läs mer


Regeringen och Alliansen överens om amorteringskrav

2015-05-28

Regeringen och Alliansen är överens om att ändra lagen för att kunna införa ett amorteringskrav, skriver Dagens Industri. Någon förändring av ränteavdraget verkar dock inte vara aktuell.

Läs mer


Uppe bland molnen

2015-05-28

För två år sedan spådde vd:n för Tele2 Thomas Ekman att nästa stora trend inom det mobila skulle vara att allt det administrativa flyttar in i telefonen.
– Under det senaste året har molntjänster exploderat, säger Susanne Åberg, chef SME-Sales på Tele2.

Läs mer


Typhus pressar byggpriserna

2015-05-28

En färsk rapport från Konkurrensverket visar att om fler allmännyttiga bostadsföretag upphandlade nyckelfärdiga typhus, som t ex SABO:s så kallade Kombohus, skulle anbudskonkurrensen kunna förbättras och byggkostnaderna sänkas.

Läs mer


Översyn av skatterna på bostäder

2015-05-28

Bostäder och bostadsbyggande är temat på Miljöpartiets kongress i juni där bostadsminister Mehmet Kaplan (Mp) hoppas få stöd för sitt förslag om total översyn av skattereglerna på alla bostadsformer.

Läs mer


Schibsted lägger bud på Hemnet

2015-05-13

Mediekoncernen Schibsted la i slutet av förra veckan ett bud på bostadssajten Hemnet på 1,5 miljarder svenska kronor. Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling har accepterat budet som nu analyseras av övriga ägare, dvs Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarförbundet FMF.

Läs mer


Nytt branschråd för privatbostadsmarknaden

2015-05-13

På Kungliga Tekniska Högskolans initiativ har ett nytt branschråd för bostadsrätts- och småhusmarknaden startats upp i dagarna. Syftet med rådet är att knyta branschen närmare akademin samt förbättra informationsutbytet.

Läs mer


Så påverkades bomarknaden av amorteringskravet

2015-05-13

En månad efter att Finansinspektionen meddelat att amorteringskravet skulle införas den 1 augusti ökade antalet nyinkomna bostadsrätter på Hemnet med hela 48 procent på en vecka. Nu, efter beskedet om att förslaget dras tillbaka, ser många bedömare dock att marknaden har mattats av något.

Läs mer


Högre pris när villan säljs via mäklare

2015-05-13

Vill du få så högt försäljningspris som möjligt när du säljer din villa? Då ska du anlita en mäklare. Det visar en färsk rapport från Värderingsdata.

Läs mer


Prisuppgång på bostadsmarknaden

2015-05-13

Den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna stigit med 6 procent och priserna på villor har stigit med 5 procent. Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet, menar att intresset för bostadsmarknaden aldrig har varit större än nu.

Läs mer


Veckans lästips

2015-05-13

Intervju med chefsekonomen Anna Felländer om Sveriges ömma punkter efter minusräntan och om hur vi ska investera oss ur krisen.

Läs mer

Intervju med Gunnar Werner en av hjärnorna bakom miljonprogrammet.

Läs mer


Slopat amorteringskrav

2015-04-29

I torsdags meddelade Finansinspektionen att de slopar sitt förslag på införande av amorteringskrav den 1 augusti i år. Motiveringen var att ”rättsläget var för osäkert”. Beskedet förvånade många – vad händer nu?

Läs mer


Bo i en container

2015-04-29

Studenter och andra unga som är på väg ut på bostadsmarknaden drabbas hårdast av bostadsbristen och många studenter tvingas tacka nej till högre utbildning. I Sundbyberg testar man just nu en ny lösning – mobila studentbostäder i containrar!

Läs mer


Allt fler vill bli fastighetsmäklare

2015-04-29

Förra året fördes diskussioner om neddragningar av antalet platser på fastighetsmäklarprogrammet på Högskolan i Gävle. Nu har ansökningarna till landets fastighetsmäklarutbildningar för höstterminen 2015 ökat med 25 procent.

Läs mer


Hemnet Andelsstatistik

2015-04-29

Sommaren 2014 lanserade Hemnet tjänsten Andelsstatistik - ett statistikverktyg för mäklare som vill ha koll på sina och konkurrenternas marknadsandelar och även se förändringar över tid.

Läs mer


Nytt räntebesked idag

2015-04-29

Idag på morgonen meddelade Riksbankschef Stefan Ingves att reporäntan förblir oförändrad på -0,25 procent. Ytterligare statsobligationer kommer att köpas, och räntebanan sänks ytterligare.

Läs mer


BostadsForum 5 maj

2015-04-29

Varmt välkommen till Mäklarsamfundets BostadsForum där vi vänder ut och in på vad som styr och påverkar prissättning på en bostadsmarknad i obalans, hur situationen kan förbättras för bostadskonsumenterna samt presenterar helt ny forskning om det som kallas lockpriser.

Se inbjudan och anmäl dig här


Missa inget viktigt!

2015-04-29

Följ oss på Facebook! Då är du bara ett klick bort från de senaste branschnyheterna, våra utbildningar och kurser och massa andra spännande saker som händer ute på bostadsmarknaden och på Mäklarsamfundet.

Följ Mäklarsamfundet


"Att bemöta lockprisdebatten är att ta ansvar"

2015-04-16

Som medlemsorganisation har Mäklarsamfundet ett ansvar att även lyfta de svåra och komplexa frågorna som branschen ställs inför. Ingrid Eiken, Mäklarsamfundets VD, kommenterar styrelsens ståndpunkter i lockprisdebatten som uppmärksammades i Dagens Industri.

Läs mer


Från advokat till fastighetsmäklare med drömmar om Provence

2015-04-16

Carolina Uttersköld har sadlat om från advokat till fastighetsmäklare och ser många paralleller till advokatyrket, framförallt när det kommer till att bygga förtroende. Hennes drömboende är ett stenhus i södra Provence med utsikt över Medelhavet.

Läs intervjun här


Restider för alla objekt på Hemnet

2015-04-16

Nu kan du enkelt se hur lång tid det tar att åka till och från alla objekt på Hemnet. Den nya kartfunktionen hjälper bostadsspekulanter att ta fram restider och du som mäklare kan visa dina spekulanter hur kommunikationerna ser ut för just ditt objekt.

Läs mer


Är Du Årets Mäklarprofil 2015?

2015-04-16

Nu är det dags att nominera till Årets Mäklarprofil 2015! Har du, eller känner du någon som gjort skillnad? Priset går till en person som är en förebild för branschen och som har stärkt förtroendet för kåren. Nominera den personen redan idag.

Läs mer och nominera här


Kraftig prisökning i hela landet

2015-04-16

Priserna har ökat i hela landet och på samtliga bostadstyper, visar Mäklarstatistiks senaste siffror som presenterades idag. Under den senaste månaden steg priserna på bostadsrätter med 5 procent sett till hela landet och villor steg med 2 procent.

Läs mer


Mäklarsamfundets styrelse om det som kallas lockpriser

2015-04-01

Med den pågående lockprisdebatten och den ökande oron hos konsumenterna som utgångspunkt har Mäklarsamfundets styrelse tagit fram svar på de vanligaste frågorna.

Läs mer


Hög aktivitet inom bostadspolitiken

2015-04-01

Tystnaden från regeringen är bruten, och vi kan ana vilka framtida reformer och förändringar som kan förväntas. Mäklarsamfundets analys- och kommunikationschef Josefine Uppling sammanfattar utspelen så här långt.

Läs mer


Varför byggs det så lite?

2015-04-01

Trots att byggandet av nya bostäder ökade med 27 procent förra året möter det inte den stora efterfrågan. Boverket har i en marknadsrapport tittat närmare på detta och frågat sig varför det byggs så lite.

Läs om resultatet


Viktig remissinstans

2015-04-01

Mäklarsamfundet har en viktig funktion som remissorgan. I snitt lämnas remissvar och yttranden i för fastighetsmäklaren och bostadsmarknaden viktiga frågor ett tiotal gånger per år. Mäklarsamfundet har nyligen besvarat remissen ”Förenklade skatteregler för enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i handelsbolag” och ska snart besvara en remiss om amorteringskrav på nya bolån.

Läs våra remissyttranden här


Upplösning i ”Swedbankaffären”

2015-03-19

Den affär som tveklöst påverkat branschen mest under det gångna året har landat. Swedbank Franchise förbjöds att köpa Svensk Fastighetsförmedling av konkurrensskäl, och affären återgick till DNB Bank. Nu har DNB Bank sålt till Svensk Fastighetsförmedlings franchisetagare. Mer om detta i nästa nyhetsbrev.

Läs mer


När stressen tar över

2015-03-19

På Annas 37-årsdag hittade familjen henne okontaktbar på golvet krampaktigt hållande i sin datorväska. Fastighetsmäklaren Anna hade fått utmattningsdepression och den var allvarlig.

Läs Annas berättelse här


Amorteringskrav införs den 1 augusti

2015-03-19

Finansinspektionen meddelade den 11 mars att de föreslår att amorteringskrav på nya bostadslån införs den 1 augusti 2015. Mäklarsamfundets medlemmar fick i ett tidigare utskick mer konkret information om vad detta innebär. Förslaget är nu ute på remiss.

Läs mer


FMI JO-anmäls

2015-03-19

JO har tagit emot en anmälan från Per Hellsvik, tidigare ordförande i FMF, där han anmäler Fastighetsmäklarinspektionen för felaktig myndighetsutövning.

Läs mer


Så påverkar räntesänkningen

2015-03-19

I går eftermiddag meddelade Riksbanken att styrräntan sänks till -0,25 procent. Mäklarsamfundets analys- och kommunikationschef förklarar vad det innebär för så väl den svenska ekonomin, bostadsmarknaden och i förlängningen din privatekonomi.

Läs mer


Morgondagens mäklare i fokus

2015-03-19

Mäklarsamfundet har ett nära samarbete med högskolor som utbildar fastighetsmäklare. Dialog och bra relationer med lärare och morgondagens mäklare är viktigt för att säkerställa att utbildningen ständigt håller hög nivå.

Läs mer


Förmedling av strandskyddat område

2015-03-19

Strandnära bostadsfastigheter är eftertraktade, men vad får och får man inte göra på fastigheter inom strandskyddat område? Strandskyddsdelegationen arbetar med att öka kunskapen om regelverket.

Läs mer


Stigande priser i hela landet

2015-03-19

Den senaste månaden steg priserna på bostadsrätter med 1 procent sett till hela landet. För villor steg priserna med 2 procent. Prisökningen i Göteborg är särskilt anmärkningsvärd, menar Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Läs mer


Efter nio år tog det stopp

2015-03-05

Högt tempo och många uppdrag. Fastighetsmäklaren Adam Simpson gav alltid 200 procent men en dag sa kroppen stopp. Vad som först verkade vara fysiska symtom visade sig vara utmattningssyndrom.

Läs mer


Dolt under mark

2015-03-05

Förorenade fastigheter eller områden kan innebära miljö- och hälsorisker, men också ansvar och kostnader. Vad har fastighetsmäklaren för ansvar vid förmedling av förorenad fastighet?

Läs mer


FMI – Året som gått

2015-03-05

Hur många anmälningar kom in och hur många mäklare blev varnade under 2014?
Och varför?

Förra veckan publicerade FMI sin årsredovisning för 2014. Mäklarsamfundet har plockat ut några av godbitarna.

Läs mer


Allt fler fastighetsmäklare ansluter sig till Mspecs

2015-03-05

Det är väldigt glädjande att kunna berätta att Svensk Fastighetsförmedling och LRF Konsult har undertecknat varsitt Letter Of Intent (LOI) med MSpecs. Detta innebär att båda företagen nu påbörjar sina respektive övergångar till branschens egna mäklarsystem.

Läs mer


Skarpt tonläge kring lockpriser

2015-02-19

Dagens Industris granskning av lockpriser under veckan som gått har nog inte undgått någon. Mäklarsamfundets analys-och kommunikationschef Josefine Uppling förklarar varför granskningen är välkommen och varför det är så viktigt att ta konsumenternas ilska och frustration på största allvar.

Läs mer


Samlat grepp för minskad konsumentoro kring nyproduktion

2015-02-19

I veckan höll Mäklarsamfundet i ett rundabordssamtal med fastighetsmäklare, franchisetagare, företagsledare och byggbolag. Syftet är att lyfta frågan om konsumenttrygghet vid förmedling av nyproducerade bostäder.

Läs mer


Historisk minusränta

2015-02-19

Reporäntan sänks till -0,10 procent. Detta historiska beslut meddelade Riksbanken den 12 februari.
– Det finns ingen anledning att tro att denna sänkning kommer att påverka bostadsmarknaden i större utsträckning nu direkt, säger Josefine Uppling, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet.

Läs mer


Kunskap om dolda fel allt viktigare för fastighetsmäklare

2015-02-19

Fler och fler köpare kräver säljarförsäkring. Men vad är det egentligen som gäller? Och vad är ett dolt fel? Magnus Bäckström från Willis reder ut begreppen.

Läs mer


Regeringens byggmål sågas

2015-02-19

Regeringens mål med att bygga 250 000 bostäder till 2020 är i det närmaste omöjligt. Det visar en analys beställd av Sveriges Byggindustrier som publicerades i förra veckan.

Läs mer


Ovanligt stort intresse för bostäder

2015-02-19

Den senaste månaden steg priserna på både villor och bostadsrätter med en procent.
– Intresset för bostäder ligger på en ovanligt hög nivå för den här tiden på året, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.

Läs mer


Otydligt amorteringskrav skapar oro 

2015-02-05

Det kommande amorteringskravet lär förändra många svenskars bolånekalkyler framöver. Amorteringskravet är en av de frågor som surrar mest i branschen just nu. Mäklarsamfundets analys- och kommunikationschef Josefine Uppling har sammanställt det vi i dagsläget vet om de kommande amorteringskraven.

Läs mer

Fler bostadsaffärer med nytt annonsformat

2015-02-05

Hemnet lanserar snart ett nytt annonsformat, Mittuppslaget, som är dubbelt så stort som de vanliga annonserna.
– Mittuppslaget skapar helt enkelt förutsättningar för fler och bättre bostadsaffärer, säger Mats Brandt, VD för Hemnet.

Läs mer

Ny boendeindikator från SBC

2015-02-05

För att underlätta för mäklare, köpare och säljare samt styrelserna i bostadsrättsföreningar har SBC laserat ett nytt verktyg, SBC Boendeindikator. Det ska bland annat bli lättare för en mäklare att svara på frågan ”är det här en bra förening”.

Läs mer

Stigande skogspriser

2015-02-05

Priserna på skogsmark steg under förra året med en procent, mest steg priserna i Norrlands kustområden. Trenden med nedåtgående priser är alltså bruten, enligt en rapport från LRF Konsult.

Läs mer

Nya fräscha lokaler vid Hagaparken

2015-02-05

Hos oss på Mäklarsamfundet kan du hyra lokal för både konferens, föreläsningar och fest. De fräscha och nyrenoverade lokalerna kan anpassas efter dina behov för att ditt evenemang ska bli precis så som du önskar. 

Se lokalerna här

Lockpriser – dåligt för alla!

2015-01-22

På en allt mer dysfunktionell bostadsmarknad ställs allt högre krav på att fastighetsmäklarna ska göra korrekta värderingar. Under hösten har gapet mellan ut- och slutpris sakta ökat. För att stoppa rubriker om lockpriser behöver nu branschen återigen bli mer proaktiv gällande prissättning. 

Läs mer


Fastighetsmäklares identitet kapade

2015-01-22

Polisen har uppmanat Mäklarsamfundet att varna fastighetsmäklare för att det finns personer som senaste tiden kapat 8 fastighetsmäklares identiteter och beställt varor i deras namn.

Läs mer


Snabbare bostadsaffärer under 2014

2015-01-22

Stigande priser, snabba affärer och lågt utbud, så kan man sammanfatta bostadsåret 2014. Statistik från Mäklarstatistik visar att priserna på både villor och bostadsrätter steg med 9 procent under 2014.

Läs mer